Proteste în Valea Jiului: minerii s-au blocat în subteran. Sunt revoltaţi că le este refuzat cărbunele la preţul cerut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiune pe Complexul Energetic Hunedoara: cei 200 de mineri intraţi în această dimineaţă în şut în mina Paroşeni refuză să iasă din galeriile de mină. Alţi peste aproape 300 de ortaci de la minele neviabile au anunţat că declanşează greva după ce termină programul de lucru.

Oamenii s-au blocat în subteran, ca o formă de protest faţă de faptul că huila pe care o scot nu este achiziţionată de Complexul Energetic Hunedoara, la preţul reglementat de 69 de lei pe gigacalorie.

Liderii de sindicat au anunţat că minerii vor renunţa la proteste doar dacă se va semna un contract ferm între Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara.

„M-am dus la schimbul I aşa cum am promis încă de alaltăieri, că de câteva zile sunt tensiuni. Am reuşit să-i liniştesc atunci, după ce le-am spus că miercuri această problemă se va discuta în cadrul Consiliului de Administraţie, numai că discuţiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncată pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Au rămas cu cărbunele în curte
Mina Paroşeni are capacitate de însilozare mică, dar producţie mare, datorită abatajului mecanizat, aşa că de miercuri minerii nu mai extrag cărbune. Angajaţii lucrează acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranţa exploatării. La Uricani, peste 3000 de tone de huilă au fost depozitate în curtea exploatării miniere şi există riscul autoaprinderii cărbunelui. Oamenii speră ca huila să fie livrată cât mai repede termocentralelor Mintia şi Paroşeni, care fac parte din Complexul Energetiv Hunedoara. În urmă cu o săptămână, Complexul Energetic Hunedoara a semnat o comandă de achiziţie pentru 10.000 de tone, dar numai pentru acea săptămână. Reprezentanţii CEH şi cei ai Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului s-au întâlnit astăzi la sediul termocentralei din Mintia pentru a căuta soluţii la problemele legate de achiziţiile de cărbune de la minele neviabile.

Dispute pe preţul huilei din minele neviabile
Până în prezent, minele neviabile livrau cărbune la CEH pentru a fi folosit la producerea energiei de termocentralele Mintia şi Paroşeni. Dar silozurile complexului sunt pline, iar conducerea acestuia a refuzat să mai achiziţioneze cărbune de la minele neviabile. Motivul invocat este calitatea slabă şi preţul de 64 de lei pe gigacalorie. CEH oferă Societăţii de Închidere a Minelor un preţ de 49 de lei pe gigacalorie, dar reprezentanţii minerilor refuză categoric oferta.

Nemulţumiri iscate de importurile de cărbune
În ultimele zile din luna iunie, minerii de la exploatările neviabile (Petrila, Paroşeni, Uricani) au intrat într-un concediu forţat, cauzat de oprirea livrărilor de cărbune către termocentralele CEH. Oprirea livrărilor a fost motivată de faptul că silozurile termocentralei Mintia sunt pline până până la refuz. 


În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia, acum parte a Complexului Energetic Hunedoara, a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de carbune din Elveţia şi Ungaria. Capacitatea de stocare în silozurile termocentralei este de circa 470.000 de tone de cărbune. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.


Cărbune de import în judeţul mineritului
Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, iar reprezentanţii societăţilor miniere din Valea Jiului şi ai sindicatelor miniere s-au plâns că din această cauză termocentrala nu mai poate achiziţiona cărbune din Valea Jiului. Dacă termocentrala poate lua cărbune la preţuri liberalizate din import (s-a cumpărat cu 21 dolari, 14 euro etc), preţul cărbunelui din Valea Jiului este reglementat prin lege: circa 65 de lei pe Gigacalorie.

Costel Alic a fost director în 2012 al Termocentralei din Mintia. A explicat recent de ce s-a preferat importul cărbunelui şi nu achiziţia acestuia de la minele din Valea Jiului. Costel Alic afirma că anul trecut Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Termocentrale Mintia au convenit ca minele din Valea Jiului să livreze două milioane de tone de cărbune termocentralei din Deva. "Ultima tranşă de 200.000 de tone nu a putut fi livrată, iar noi am adus din import. Termocentrala producea de trei ori mai multă energie decât acum şi folosea o cantitate mult mai mare de cărbune, astfel că dacă nu se făceau importurile de cărbune, riscam să rămânem cu silozurile goale. Cei de la CNH ne-au dat în scris că nu pot onora livrarea la acea vreme, astfel că am importat cărbunele”.

Alic a mai adăugat că în fiecare an din 1969, termocentrala din Mintia a importat cărbune, pe lângă huila adusă din Valea Jiului. Unul dintre motive este că huila nu are o capacitate calorifică la fel de mare ca a cărbunilor aduşi din import. O tonă de cărbune din Valea Jiului produce, în urma arderii, cam jumătate din energia pe care o produce o tonă de cărbune din import.
 

Alte articole despre minerit:

Scandalul cărbunelui declanşează revolta minerilor: peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi la proteste, în Valea Jiului

Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite