Cetatea Devei a avut 128.000 de vizitatori în 2015. Monumentul va fi redeschis turiştilor din luna februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cetatea Devei a înregistrat un număr record de vizitatori în 2015, chiar dacă accesul în monumentul istoric a fost restricţionat din cauza lucrărilor de reabilitare.

În cursul anului 2015, Cetatea Devei a fost vizitată de peste 128.000 de persoane, în condiţiile în care lucrările de restaurare a incintelor II şi III erau în plină desfăşurare, a inforat Primăria Deva. De la sfârşitul lunii octombrie 2015, accesul în incinte a fost restricţionat, iar turiştii au ajuns doar în zona de primire, aflată în imediata vecinătate a telecabinei.

„Printre vizitatorii din 2015 s-au numărat 73.339 de adulţi, 43.479 de copii, 11.186 de pensionari şi 525 de persoane cu dizabilităţi. Creşterea este considerabilă având în vedere că, în anul 2013, Cetatea Devei a fost vizitată de 66.875 de persoane, iar în 2014, monumentul a fost vizitat de 86.973 de persoane plătitoare de bilet la telecabină”, au informat reprezetanţii administraţiei locale.

Cei mai mulţi vizitatori au urcat în cetate în lunile de vară ale anului trecut. Au fost 21.306 de oameni în iulie şi 29.417 în august. Primarul Devei, Petru Mărginean, a afirmat recent că monumentul istoric va fi redeschis din luna februarie, însă doar pentru câteva luni, până vor începe lucrările de reabilitare a incintei I a cetăţii. Din 2013 incintele 2 şi 3 (exterioare) au fost cuprinse într-un proiect de reabilitare finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. În 2015 a fost construit şi un pod de legătură între incinte.

Povestea cetăţii

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Conform documentelor din secolele trecute, cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie.


Vă recomandăm şi:

Oraşele noastre, acum patru secole, văzute de un turc: cum erau prostituatele din Iaşi şi de ce bucureştenii purtau cruci de aur

Oraşele româneşti erau aşezate în ţinuturi bogate, locuite de oameni harnici şi milostivi şi femei frumoase. Astfel erau descrise, în secolul al XVII-lea, cele mai multe dintre aşezările de pe teritoriul României, vizitate de istoricul turc Evliya Celebi.

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii

Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara

Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite