Aurul dacic va ajunge la Deva: bijuteriile  şi monedele regilor daci, piese de milioane de euro, vor fi expuse la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două săptămâni, vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din municipiul Deva sunt invitaţi să vadă opt dintre cele 13 brăţări dacice din aur recuperate de autorităţi, după ce au fost furate din siturile arheologice şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor.

Expoziţia „Brăţările dacice” va fi inaugurată joi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi se va încheia în 26 iunie 2013.

„Aceasta va fi găzduită de muzeul devean în Sala Şemineului din Palatul Magna Curia, unde vor fi prezentate publicului opt brăţări spiralice din aur, două discuri din fier ornamentate cu figuri zoomorfe şi 41 de stateri din aur cu monograma Koson”, a precizat Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al MCDR Deva.

Valoarea tezaurelor de bijuterii şi monezi antice care vor ajunge la muzeul din Deva a fost estimată la peste patru milioane de euro. Organizatorii expoziţiei spun că vor lua măsuri speciale de pază ale obiectelor, astfel încât să împiedice furtul acestora. Preţul unui bilet de vizitare a expoziţiei va fi de 4 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru persoanele care beneficiază de reduceri.

Obiecte de poveste
Piesele au o istorie aparte. Brăţările din aur au fost descoperite în zona siturilor arheologice din Munţii Orăştiei, pe teritoriul fostei capitale a dacilor Sarmizegetusa Regia.

Au fost furate de grupările de braconieri care au efectuat săpături şi detecţii ilegale începând cu anii 1990 şi apoi au fost scoase ilegal din ţară şi vândute pe piaţa neagră a antichităţilor.

În cazul unora dintre brăţări, anchetatorii au stabilit că au fost scoase prin vamă, ascunse fiind în rezervoarele unor maşini. Povestea brăţărilor din aur dacic şi a celorlalte comori descoperite în siturile vechilor cetăţi este complexă. Anchetele efectuate pentru recuperarea tezaurelor din aur au durat mai bine de un deceniu, iar în acest timp peste 50 de oameni, acuzaţi de braconaj, furturi şi trafic de obiecte de patrimoniu au fost trimişi în judecată.

Ultima expoziţie a brăţărilor dacice organizată în judeţul Hunedoara a fost în urmă cu doi ani, la muzeul din Brad, unde au fost prezentate două dintre piese (fotogalerie)..

Vă recomandăm şi:

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Povestea incredibilă a austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite