Adevărata temniţă a lui Dracula. Beciul interzis din Castelul Corvinilor ascunde un secret înfiorător VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinillor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRATĂ
Castelul Corvinillor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRATĂ

Un beci interzis turiştilor, care ar putea fi cea mai veche temniţă din Castelul Corvinilor, ascunde o poveste înfiorătoare.

O celulă subterană aproape necunoscută turiştilor poate fi cea mai veche închisoare din Castelul Corvinilor.

FOTO CU CASTELUL CORVINILOR ŞI ÎNCĂPEREA MISTERIOASĂ

VIDEO CU CASTELUL CORVINILOR ŞI LOCUL INTERZIS

O legendă, nesusţinută documentar, spune că aici ar fi fost întemniţat Vlad Ţepeş. Intrarea în încăpere se face prin podeaua Sălii Cavalerilor, unde o trapă de lemn deschide accesul la scara abruptă ce coboară în întuneric. O mică fereastră medievală lasă să intre lumina în spaţiul misterios, de circa 15 metri pătraţi, care, potrivit legendei ar fi fost folosit în trecut ca loc de detenţie. Este posibil însă ca acest spaţiu să fi fost  un culoar care lega mai multe spaţii şi turnuri din castelul medieval.

Ciudata legendă a Castelului Corvinilor. Prizonierul Dracula, băgat în beci: „Ca să-l ţină pe vampir departe de casele lor, localnicii înfigeau un cuţit în uşă”

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

Încăperea de sub Sala Cavalerilor ar fi fost înfiinţată, potrivit unor istiorici, în vremea lui Ioan de Hunedoara.

„Dimensiunea iniţială a Sălii Cavalerilor era aproximativ jumătate din dimensiunea actuală. A fost extinsă la dimensiunea actuală de către Ioan de Hunedoara la mijlocul secolului al XV-lea. În timpul acestei remodelări, golul dintre peretele exterior original şi noul perete a fost lăsat neumplut şi accesibil dintr-o trapă din podeaua sălii Cavalerilor, care acum formează o mică celulă”, arată autorii lucrării „Investigaţia cu radarul de penetrare a solului la Castelul Corvinilor”, publicată în 2019, la care au contribuit cercetătorii Isabel Morris, Julia Cleary, Andre Gonciar şi Branko Glisic. 


Castelul Corvinilor şi beciul de sub Sala Cavalerilor. ADEVĂRUL


Studiul cuprinzător în care au fost folosite echipamete radar (Ground Penetration Radar) a fost realizat la Castelul Corvinilor în anul 2017 şi a inclus Sala Cavalerilor şi celula de sub podeaua ei.  Sondajele realizate în premieră au avut ca scop investigarea fazelor de construcţie a castelului, descoperirea unor construcţii necunoscute anterior, identificarea întinderii şi compoziţiei fundaţiilor castelului şi localizarea unor zone de pătrundere a umezelii în zonele din jurul curţii interioare a monumentului. 


Trapa prin care se intră în celulă. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul

Cea mai veche temniţă din castel

Potrivit unei legende a Castelului Corvinilor, Sala Cavalerilor era folosită atât pentru mesele festive ale nobililor, dar şi ca sală de judecată, iar celula de sub ea ar fi fost folosită ca loc al executării pedepselor.

„În dreptul ferestrei din mijloc se găseşte amplasată o trapă în podea, care era mascată cu un covor, iar deasupra era aşezat un jilţ, pe care era invitat să se aşeze acuzatul, după care începea interogatoriul. Doar că aici, la castel, soarta iinculpatului depindea de răspunsurile oferite. Dacă ele nu erau pe placul judecătorului, care era, de fapt, de cele mai multe ori proprietarul castelului, acesta făcea un semn discret către unul dintre aghiotanţii lui şi se acţiona trapa. Prin deschiderea ei, omul aşezat în jilţ cădea câţiva metri, deci sentinţa era executată pe loc. În cazul în care cel judecat avea norocul să nu moară, el era graţiat, pentru că divinitatea i-ar fi salvat viaţa. Erau şi situaţii când se dorea scăparea cu orice preţ de cel acuzat, aşa că atunci, acolo jos, acesta era aşteptat de cineva care avea grijă să termine execuţia prin aplicarea unei lovituri fatale”, arăta o legendă menţionată de cercetătorii Ioan Bodochi şi Nicolae Cerişer, în volumul „Istoricul şi legendele castelului” (Hunedoara, 2011).

În viitor, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, încăperea de sub Sala Cavalerilor ar putea fi reabilitată şi introdusă într-un circuit turistic. Sunt necesare lucrări de înlăturare a materialelor care au astupat-o parţial, în timpul restaurării castelului din secolele trecute şi de investiţii pentru siguranţa vizitatorilor.

Celula se află în imediata vecinătate a unui alt loc plin de secrete întunecate din Castelul Corvinilor: temniţa condamnaţilor la moarte. 

Legenda întemniţării lui Vlad Ţepeş

Fosta închisoare a castelului din Hunedoara este mai cunoscută pentru că poate fi vizitată, însă nu este la fel de veche ca spaţiul de sub Sala Cavalerilor. Ar fi fost clădită în secolele XVI – XVII. Legendele locale i-au atribuit ei destinaţia de temniţă a lui Vlad Ţepeş, deşi unii istorici susţin că locul ar fi fost clădit cu cel puţin un secol de la vremea faimosului „Dracula”. O legendă spune că Ţepeş ar fi fost întemniţat timp de şapte ani într-un beci al Castelului Corvinilor. În timpul în care ar fi prizonier al cetăţii medievale, Vlad Ţepeş i-ar fi înspăimântat pe cei care îl aveau în grijă, prin setea de sânge şi cruzimea sa. „Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod", citaţi în volumul „Vlad Ţepeş (Dracula), între legendă şi adevăr istoric” (Editura Enciclopedică).


Ferestruica beciului. ADEVĂRUL

În toamna anului 1462, Vlad Ţepeş, fost aliat al lui Matia Corvin, a fost arestat din ordinul regelui, deposedat de tron şi trimis într-o captivitate prelungită pe durata a 12 ani, la Vişegrad, lângă Buda. Unii istorici au susţinut că înainte de a fi expulzat, este foarte posibil ca Ţepeş să fi stat la Castelul Corvinilor pentru o perioadă.

„Localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula, care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele lor, localnicii înfigeau un cuţit în uşa casei”, scria jurnalista americană Aline Mosby, după ce a vizitat castelul în 1969. Oamenii îi povestiseră jurnalistei că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri. 

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul

Temniţa folosită până în secolul al XIX-lea  

În afara legendei, sunt documente care atestă că în toamna târzie a anului 1784, în timpul Răscoalei condusă de Horea, peste 100 de iobagi din satele Hunedoarei, acuzaţi de răvrătire, au fost aduşi la castel. Închisoarea cetăţii hunedorene a fost ticsită cu bărbaţi, femei şi copii, pe care grănicerii şi soldaţii nobilimii i-au prins în zilele revoltelor. În cele din urmă prizonierii au fost eliberaţi. De-alungul timpului, temniţa castelului a stârnit fantezia călătorilor.

Este un loc întunecos care încă poartă pecetea călăului, semnul unei roţi cu zimţi care se găsea pe paloşul acestuia. Vechea închisoare păstrează uşa originală din secolele trecute, care nu a ars în timpul incendiului care a mistuit castelul în 1854. La începutul secolului al XIX-lea, potrivit documentelor cercetate de istorici, închisoarea din Castelul Corvinilor a fost locul de osândă al celor mai periculoşi haiduci din ţinutul Hunedoarei. Documente rare din acea vreme dezvăluie povestea marii evadări a deţinuţilor a cărei căpetenie era lotrul Ioan Vinca, întemniţat pentru uciderea violentă a judelui din satul Cerişor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperirile care au schimbat istoria la Castelul Corvinilor. Secole în şir, nimeni nu a bănuit existenţa acestor comori

Misterele războinicilor daci îngropaţi alături de armele lor în actuala grădină a Castelului Corvinilor VIDEO

Cât adevăr este în legendele înfiorătoare despre Castelul Corvinilor. Semnificaţia reală a unei inscripţii misterioase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite