Terase verzi peste Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursantii de la Terase Verzi sunt pasionati de acest proiect
Cursantii de la Terase Verzi sunt pasionati de acest proiect

Printr-un proiect unic în ţară, giurgiuvenii sunt învăţaţi să cultive terase în oraş

Aproximativ 30 de persoane sunt instruite în acest scop, prin cursuri gratuite organizate de Asociatia nonprofit “Educaţie pentru mileniul lll”

Proiectul Asociaţiei Educaţie pentru Mileniul lll din Giurgiu se desfăşoară în parteneriat cu Grecia şi Franţa, în cadrul Proiectului European Grundtvig intitulat “Terase verzi peste Europa”.

Acesta are ca scop “atât educarea adulţilor şi combaterea izolării sociale a persoanelor dezavantajate, cât şi înfrumuseţarea oraşului, prin amenajarea de grădini în diferite locuri, în balcoane şi chiar deasupra cădirilor, dacă va fi posibil, după modelul teraselor din Grecia”, a explicat coordonatoarea proiectului, Mariana Sandu, profesoară de Limba franceză la Colegiul Naţional Ion Maiorescu.

Costul proiectului este în valoare de 15.000 de euro.

Cursuri şi călătorii în străinătate

Adulţii care participă la proiectul “Terase verzi” sunt iniţiaţi, prin intermediul cursurilor gratuite, în domenii precum limba engleză, dezvoltarea durabilă, utilizarea calculatorului şi horticultură.

“Ne-am  început activitatea la 1 septembrie 2009 şi o vom încheia în luna iulie 2011, prin amenajarea a cel puţin trei terase verzi în oraş”, a spus profesoara Sandu.

Ea a menţionat că o primă grădiniţă, cu tuia, petunii şi vinca, o iarba ce creşte ca o plasă, a fost, deja, amenajată lângă Colegiul Maiorescu.

Profesorii formatori se recrutează chiar din rândul cursanţilor, care sunt persoane de toate vârstele, unele angajate, altele pensionari sau chiar şomeri.

“Cei care ţin cursurile sunt oameni de specialitate, cu studii superioare, care au intrat în proiect atraşi de obiectivele urmărite.

Fiecare predă un număr de 30 de ore, în şedinţe de câte trei ore pe săptămână”, a precizat coordonatoarea de proiect.

Un alt element de atracţie îl reprezintă vizitele pentru schimb de experienţă, la partenerii din Grecia şi Franţa, care, la rândul lor şi ei vin la Giurgiu.

Adulţii redescoperă plăcerea de a fi elevi

În prezent, la “Terase verzi” se parcurge cursul de iniţiere în informatică, pe care îl ţine profesoara Florina Gogoaşă.

Cursanţii vin la sediul Infogrup, al cărui manager este Rodica Ciobanu, preşedinta Asociaţiei Educaţie pentru mileniul lll, care le pune la dispoziţie o sală dotată cu calculatoare.

“Au învăţat să navigheze pe internet şi să trimită mesaje pe e-mail, lucruri care le erau total necunoscute”, menţionează profesoara.

Pentru a le face plăcere, ea le-a dat elevilor, pe lângă o mulţime de adrese de internet cu caracter util şi câteva adrese “de suflet”, precum, site-ul profesorului George Pruteanu, sau cel al lui Eminescu.

Captivaţi de lumea internetului, elevii au deja, fiecare, preferinţele lor.

Şomerii accesează site-uri cu oferte de locuri de muncă, în timp ce alţii folosesc internetul pentru a vedea cât mai multe modele de grădini.

“La primăvară vom demara modulul de horticultură, aşa că atunci ni se pot alătura noi doritori” a menţionat coordonatoarea Mariana Sandu.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite