Zeci de lucrători români, cazaţi în condiţii mizerabile în Spania, în depozite sau corturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile în care erau cazaţi muncitorii români FOTO stiridiaspora.ro
Condiţiile în care erau cazaţi muncitorii români FOTO stiridiaspora.ro

Municipalitatea din oraşul spaniol Santa Cruz de la Zarza va vota, în şedinţa consiliului local de mâine, reglementarea cazării muncitorilor sezonieri români, după ce au fost descoperite numeroase abuzuri ale angajatorilor. Consilierii locali vor vota sancţiuni de 3.000 de euro pentru cazările improprii.

Consilierii locali din oraşul spaniol Santa Cruz de la Zarza, din regiunea Toledo, vor vota vineri, 1 octombrie, o ordonanţă care reglementează cazarea lucrătorilor sezonieri în timpul campaniilor agricole. 

Românii lucrează în ferme agricole unde se cultivă usturoi şi ceapă, în localităţi din regiunea Madrid, precum Villamanrique de Tajo, Fuentidueña de Tajo, Estremera şi Colmenar de Oreja.

Demersul politic din Santa Cruz de la Zarza vine după ce un spaniol de 52 de ani a intrat în colimatorul poliţiei spaniole pentru încălcarea drepturilor muncitorilor. 

Garda Civilă a descoperit zeci de lucrători sezonieri din România care trăiau în condiţii igienice şi sanitare îngrozitoare în această localitate, fiind cazaţi într-un depozit.

Nevoiţi să doarmă pe jos

Potrivit anchetatorilor spanioli, 25 de români au fost cazaţi de bărbatul de 52 de ani într-un depozit din Santa Cruz de la Zarza (Toledo), unde nu existau condiţii minime de trai. Practic, lucrătorii erau nevoiţi să doarmă pe jos şi nu aveau nici grupuri sanitare.

Primarul localităţii, Tomás Lorenzo, a declarat pentru La Tribuna de Toledo că aprobarea ordonanţei care stabileşte condiţiile în care pot fi cazaţi muncitorii sezonieri a venit în condiţiile în care au ieşit la iveală abuzuri ale angajatorilor din zonă şi în anii precedenţi. "Trebuie să fie spaţii de cazare adecvate, nu pot fi depozite sau corturi", a precizat edilul.

Potrivit ordonanţei amintite, primăria din Santa Cruz de la Zarza trebuie să fie informată cu o lună înainte despre caracteristicile spaţiilor unde urmează să fie cazaţi lucrătorii sezonieri, astfel încât acestea să fie inspectate. Fermierii spanioli care nu se conformează riscă sancţiuni de până la 3.000 de euro.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Sezonier român în Germania: „Muncă multă, drepturi puţine”

Româncă din Germania, despre lucrătorii sezonieri care fac probleme: „Condiţiile sunt mult mai bune. Nu i-a obligat nimeni să vină“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite