A scos peste 1.000 de dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci ani de muncă la clinici din Canada şi Israel, medicul a concluzionat că sistemul nostru sanitar este mult inferior celor din străinătate, unde «darul» nu există şi toată lumea este tratată egal.

S-a întors în Galaţi în anul 2004 şi de atunci profesează la Spitalul Clinic de Urgenţă, după ce a lucrat o perioadă în străinătate, în ţări precum Israel şi Canada. Andy Leibovici practică această meserie de când a terminat facultatea (1999) şi a ales medicina dentară pentru că a absolvit Liceul Sanitar, secţia Tehnică Dentară.

Peripeţii la serviciu

Cu toate că la prima vedere nu pare o meserie în care să întâlneşti frecvent situaţii comice, poate chiar ciudate, dr. Leibovici a avut parte de o serie de astfel de întâmplări, la locul de muncă.

A avut parte de  pacienţi care şi-au scos dinţii, singuri cu patentul, alţii care rămâneau cu tot felul de obiecte ascuţite înfipte în dantură, chiar şi oameni turmentaţi destul de bine, încât să scoată cuţitul din buzunar dacă nu erau mulţumiţi de tratament.

„A venit un om cu un abces spart cu o scobitoare. El a încercat să-l spargă şi s-a rupt scobitoarea şi a rămas înăuntru. Au mai fost pacienţi care şi-au scos dinţii cu patentul, a rămas rădăcina dintelui înăuntru şi au venit la mine să-i ajut”, povesteşte medicul.

 „Am avut unul turmentat rău tare de tot. Depăşea atribuţiunile mele, trebuia incizat la maxilo-facială. Explicându-i că nu am ce face şi că ar fi bine să meargă acolo, a scos cuţitul la mine. Când am văzut, i-am zis că, dacă este un bun mânuitor al armei, n-ar fi mai bine să  încercăm să scoatem măseaua?”, îşi aminteşte  amuzat Andy Leibovici.
 
Tot el mai spune că sunt pacienţii care vin la el, doar să treacă şi ei pe la dentist, numai că nu vin ziua, ci la două-trei noaptea.

Mai avem de mâncat mămăligă

Discutând despre perioada petrecută în Israel şi Canada, unde a lucrat la diferite cabinete stomatologice, medicul spune că nu se poate face o comparaţie între sistemul nostru sanitar şi cel din străinătate.
 
„Totul pleacă de la asistenţa socială, asigurările de sănătate. Acolo au toţi asigurare, este obligatoriu, indiferent ce venit ai. La ei nu există să dai «darul», sau să ceară vreun doctor o atenţie. Dacă faci chestia asta rişti să rămâi netratat, sau ca doctor, să fii dat afară. Toţi sunt trataţi la fel, chiar dacă sunt bogaţi sau mai săraci. Nu există pacienţi cu prioritate”, a mai spus Andy Leibovici.

În ceea ce priveşte „performanţa” de a scoate peste 1.000 de dinţi, interlocutorul nostru spune că nu şi-a propus asta.
 
„Am depăşit 1.000 de dinţi extraşi. Oricum, mai este loc în găleată. Este o vorbă care zice că abia după ce scoţi un milion de dinţi, poţi spune că ştii să faci extracţii”, a menţionat medicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite