FOTO Militarii - cu oamenii, firmele de deszăpezire - cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii de la cele două mari brigăzi din Focşani, jandarmi şi angajaţi ai ISU, în total 1231 de cadre militare au ajutat sute de oameni din zece localităţi din Vrancea la deszăpezire pe parcursul a cinci zile.

Şi în această iarnă militarii vrânceni şi di toată ţara au arătat că reprezintă o forţă de nădejde atunci când autorităţile nu au soluţii să facă faţă fenomenelor naturii.

O iarnă mult inferioară celei din 2012 a scos în evidenţă faptul că firmele care au fost plătite cu bani grei să se ocupe de deszăpezire sunt nepregătite, fiind depăşite din punct de vedere al utilajelor.

Vrancea a fost un caz special, după ce contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale au fost atribuite pe ultima sută de metri.

Pe drumurile naţionale, în lungime de 514 km contractele au fost atribuite firmelor Agro Bratu Zoo Com SRL Giurgiu - 3,1 milioane lei, Teo Trans Consulting SRL Bucureşti - 303 mii lei, SC Cos & Alex SRL Homocea - 930 mii lei  şi G.I Nona Service SRL Milcovul - 1,19 milioane lei. În total, aceste firme au primit peste 5,5 milioane de lei pentru a păstra drumurile în stare de viabilitate, dar după două zile de viscol aproape toate drumurile naţionale au devenit impracticabile şi au fost închise traficului rutier.

image

De altfel, măsura închiderii drumurilor naţionale a fost dezavuată şi de prefectul Cătălin Popescu, care consideră că nu ar trebui să se recurgă la această metodă falimentară pentru economie.

„Am avut probleme deosebite. Firme care produc lapte şi nu a putut maşina de la Danone să vină să ridice laptele, Avicola care nu a putut să aprovizioneze populaţia cu mâncare. Erau la limită, erau disperaţi pentru că au mii de pui. Deci nu poţi să blochezi economia unui judeţ trei zile şi după aia cineva să zică lasă-mă în pace că discutăm după trei zile”, şi-a arătat prefectul nemulţumirea.

Reprezentantul uneia dintre firmele care au avut contractate lucrări în Vrancea spune însă că mai mult nu se putea.

„Noi am avut două utilaje în plus în baza Focşani faţă de cât ne-am angajat prin contrac. Dacă nu am reuşit să mulţumim autorităţile, ne pare rău, dar părerea oamenilor care au beneficiat de lucrările noastră este cea mai importantă”, ne-a spus Cătălin Mihail Bratu, de la firma Agro Bratu Zoo Com Giurgiu, firmă specializată în domeniul agriculturii.

image

Probleme au fost şi pe majoritatea drumurilor judeţene, unde căile de acces au fost închide după ce societatea Sotirex, angajată de Consiliul Judeţean Vrancea pentru suma de 3,9 milioane de lei, fără TVA, nu s-a descurcat prea bine. Zeci de drumuri au fost înzăpezite, iar în multe locuri primarii unor localităţi au acţionat cu utilajele lor pentru deblocarea drumurilor judeţene. Chiar şi militarii au ajutat la deszăpezireaunor căi de acces judeţene.

image

Sotirex, firmă care câştigă constant din anul 2005 încoace contractele de deszăpezire a drumurilor judeţene, dar şi foarte multe alte lucrări bănoase de la bugetul judeţului, aparţine Angelei Munteanu,  iubita deputatului PSD de Vrancea Victor Roman, apropiat al baronului de Vrancea Marian Oprişan.

Reprezentanţii firmei nu au dorit să ne ofere un punct de vedere legat de modul cum a decurs din punctul lor de vedere deszăpezirea.

„Sunaţi-mă peste o oră, că acum sunt într-o zonă fără semnal”, ne-a spus Mihai Munteanu, responsabil cu deszăpezirea la Sotirex. Ulterior, acesta nu ne-a mai răspuns la telefon.

Prin urmare, nădejdea oamenilor din satele unde a nins mai mult a fost şi de această dată la militari, care au muncit admirabil, în regim de voluntariat, pentru a scoate gospodăriile localnicilor din nămeţi.

image

O statistică a cadrelor militare care au ajutat la deszăpezire a fost întocmită şi de Prefectura Vrancea, din care rezultă că 1231 de militari au ajutat la deszăpezire, după cum urmează: 28 ianuarie: ISU - 46 pompieri la Măicăneşti, IJJ – 40 jandarmi la Tătăranu, MApN – 103 la Ciorăşti, 50 la Măicăneşti şi 25 laVulturu; 29 ianuarie: IJJ – 60 jandarmi la Tătăranu şi Gologanu, MApN – 100 la Ciorăşti şi Măicăneşti; 30 ianuarie: ISU - 33 pompieri la Vulturu, IJJ – 61 jandarmi la Dumbrăveni, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău – 43 jandarmi la Tâmboieşti, MApN – 233 la Măicăneşti şi Năneşti; 31 ianuarie:  ISU -  pompieri degajare zăpadă şi ţurţuri în Focşani, IJJ – 67  jandarmi la Bogza şi 20 – in rezervă pentru Focşani, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău – 43 jandarmi la Caiata, MApN – 200 la Ciorăşti, Măicăneşti şi Năneşti.

image

Jandarmii vrânceni au intervenit şi sâmbătă în mai multe localităţi pentru degajarea zăpezii la 85 de gospodării cu anexele acestora, la Schitul Sf. Ion şi mănăstirea Brazi(curţi interioare şi calea de legătură dintre cele două lăcaşe ce cult) din localitatea Panciu, dar şi aproximativ 1250 metri de căi de acces, precum şi deblocarea a doua autovehicule şi descongestionarea unei staţii de transport local.

image

„De la începutul perioadei şi până în prezent Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a acţionat în 12 localităţi din judeţul Vrancea (Gologanu, Tătăranu, Răstoaca, Mărtineşti, Vâjâitoarea, Bordeasca Veche, Dumbrăveni, Cândeşti, Bogza, Bordeşti, Voietin şi Panciu)  cu un efectiv de 287 de jandarmi care au deszăpezit 360 de gospodării, au deblocat din zăpadă 6 autovehicule, s-a înlăturat zăpada din una staţie de transport în comun, Piaţa Agroalimentară Dumbrăveni, curţile Spitalului Dumbrăveni, şcolii generale şi grădiniţei din Dumbrăveni,  dispensarului şi grădiniţei din localitate Bogza, precum şi curţile interioare ale Schitului Sf. Ion şi Mănăstirii Brazi”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Vrancea.

image

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, condideră că este normal ca militarii să participe la astfel de acţiuni.

„Atunci când cetăţenii au un necaz este firesc şi normal ca toate instituţiile statului să muncească pentru a rezolva problemele comunităţii, căci instituţiile statului, indiferent dacă vorbim de Armată, de Jandarmerie, de Poliţie sau ISU, aparţin cetăţenilor. De altfel, OG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă prevede atribuţiile pe care fiecare instituţie le are în timpul instituirii stării de alertă”, se arată într-un mesaj postat de Marian Oprişan pe Facebook, mesaj însoţit de o fotografie cu el în zăpadă, deşi nimeni nu l-a văzut prin judeţ în această săptămână.

Mai puteţi citi:

150 de gospodării din satele vrâncene au fost scoase din nămeţi de militarii Brigăzii 8 LAROM

FOTO VIDEO Armata salvează oamenii. Peste 200 de cadre militare au deszăpezit zeci de gospodării din Vrancea

FOTO VIDEO Pompierii vrânceni, în sprijinul bătrânilor din Măicăneşti blocaţi în case de zăpadă

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite