FOTO Simbolul Micii Uniri din Focşani, încă în lucru, deşi trebuia să fie gata de Centenar. Monumentul ridicat în cinci luni nu a putut fi reparat în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obeliscul a fost într-un proces de reparaţie şi în anul 2011, dar atunci s-a intervenit doar pentru restaurarea basoreliefului din bronz şi cosmetizarea granitului roşu.

Monumentul Unirii din centrul Focşaniului, ridicat în anul 1976 de marele sculptor Ion Jalea, în cinstea Micii Uniri de la 1859, este de aproape doi ani în lucru.

De la o placă de marmură căzută din vârful obeliscului la începutul anului 2017, s-a ajuns la o întreagă telenovelă. Lucrările ar fi trebuie să fie gata acum, cu câteva zile înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, aşa cum a promis primarul Cristi Misăilă.

Aproape tot anul 2017, obeliscul din centrul civic al oraşului a stat cu schele pe el, fără să se întâmple nimic, explicaţia fiind că o firmă specializată va efectua o expertiză pentru a afla cât de afectat este monumentul. Tot în anul 2017, cu ocazia Festivalului de Blues şi a Festivalului Viei şi Vinului, autorităţile au îmbrăcat monumentul, peste schele, cu mash-uri, pentru a nu se pune într-o lumină proastă în faţa vizitatorilor, iar în preajma Crăciunului au dat jos schelele, punându-l în evidenţă cu plasele de lumini de sărbători.

image

La începutul acestui an, schelele au reapărut pe monument, iar specialiştii au venit cu o nouă expertiză, din care rezultă că este grav afectat de apă şi umezeală, lucru care a favorizat apariţia unor formaţiuni vegetale parazite, precum muşchi şi licheni.

La începutul verii, firma SC Cover Grup Construct din Afumaţi a primit din partea municipalităţii un contract în sumă 376.000 de lei, pentru restaurarea monumentului. S-a decis atunci desfacerea întregului placaj de granit roşu, de sus şi până la baza monumentului, firma angajându-se atunci că până pe 6 noiembrie lucrările vor fi finalizate. Cu toate astea, aproape toată vara nu s-a lucrat deloc. Firma a cerut însă de la Primăria Focşani alţi 130.000 de lei, după alte descoperiri ale unor vicii ale monumentului.

“După decopertarea plăcilor de granit s-au descoperit diferite vicii ascunse la acest monument. Vârful este montat excentric faţă de suportul de beton. Cu alte cuvinte, s-a constatat că există o înclinare a vârfului cu 17 până la 20 de centimetri faţă de axul monumentului, ceea ce a impus o sistare a lucrărilor şi obţinerea unui aviz de la singurul proiectant-inginer de rezistenţă, specializat pe monumentele istorice din România. Şi a trebuit să aşteptăm această soluţie tehnică”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Chiar şi aşa, edilul se declara optimist pe data de 2 noiembrie 2018, când, interpelat într-o şedinţă a Consiliului Judeţean pe acest subiect, a dat asigurări că până la 1 decembrie totul va fi în ordine. “Vă asigur că până la finalul lunii noiembrie schelele vor fi îndepărtate iar lucrărilor vor fi finalizate”, promitea Misăilă.




Peste două săptămâni avea însă ordin de sistare a lucrărilor până în primăvara anului viitor, lăsând monumentul dezbrăcat complet de marmură.

Cum în planurile pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri Obeliscul din Piaţa Unirii joacă un rol important, în aceste zile care au mai rămas până pe 1 Decembrie echipe de muncitori se grăbesc să acopere cu ceva simbolul oraşului.

obelisc

Guvernul a alocat un milion de lei pentru ample manifestări de Ziua Naţională a României, cu transmisiune în direct pe postul naţional de televiziune. În primăvara lui 2019, schelele vor înconjura din nou monumentul, fiind greu de anticipat acum momentul când acesta îşi va recăpăta strălucirea de altădată.

Obeliscul a fost într-un proces de reparaţie şi în anul 2011, dar edilul Misăilă a precizat că atunci s-a intervenit doar pentru restaurarea basoreliefului din bronz şi cosmetizarea granitului roşu.

Cum spuneam la început, monumentul este opera celebrului sculptor român Ion Jalea şi a fost ridicat în urmă cu 42 de ani, în doar cinci luni.

Acesta are o înălţime de 19,64 m. Baza octogonală este înalta de 1,4 m, în trei trepte placate cu granit roşu, peste care se ridică un tor de bronz înalt de 2,24m. Pe tor se desfăşoară un basorelief înfăţişând în prim plan, spre sud pe Al.I.Cuza înconjurat de M.Kogălniceanu, C.Negri, V.Boerescu,V.Alecsandri şi alţi fruntaşi unionişti de la 1859, iar spre nord un muntean şi un moldovean strângându-şi mâinile în fata bornei de hotar, remarcându-se în basorelief şi deputatul răzeş Moş Ion Roată.

obelisc

Planul al doilea reprezintă Hora Unirii, iar ultimul, estompat scene istorice. Pe tor se ridică un obelisc sub forma unui trunchi de piramidă în secţiune pătrată, înalt de 16m, placat cu acelaşi granit roşu (n.a. acum lipsă). Pe faţa nordică este prins între frunze de stejar un scut de bronz cu inscripţia „Unirea Principatelor Române 1859”.

Citiţi şi:

Obeliscul din Piaţa Unirii urmează să intre în reparaţii capitale. Cât a costat ridicarea schelelor

Schelele de pe Monumentul Unirii, acoperite cu mash-uri cu imaginea obeliscului

Monumentul Unirii rămâne cu schele pe el mult şi bine. Bugetul pentru reabilitare, suplimentat cu aproape 30.000 de euro

Monumentul Unirii intră oficial în reparaţii. Cât costă reabilitarea simbolului municipiului Focşani

Obeliscul Unirii s-a "îmbolnăvit" în vârf. Ce grad de înclinaţie are simbolul Focşaniului

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite