Baronii penali ai judeţelor, unii trimişi după gratii, sunt la loc de cinste pe site-ul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care au curiozitatea să intre pe site-ul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (organism condus de Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea) şi să afle cine reprezintă această organizaţie în structura naţională de conducere se lovesc de fotografiile a mai mulţi baroni locali aflaţi după gratii sau suspendaţi, toţi din motive de corupţie.

Ultima oară, portalul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a fost actualizat în luna aprilie 2015, când au fost deja postate informaţii legate de oportităţile regionale şi europene. Conform informaţiilor de pe site, din consiliul director fac încă parte Marian Oprişan, care este şi preşedintele UNCJR, Constantin Nicolescu, fost preşedinte CJ Argeş, Horea Uioreanu, fost preşedinte CJ Cluj, Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al CJ Iaşi, Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte suspendat al CJ Brăila, dar şi actualii preşedinţi ai Consiliilor Judeţene Dolj-Ion Prioteasa, Giurgiu-Vasile Mustăţea, Harghita-Barboly-Csaba, Ialomiţa-Silvian Ciupercă, Ilfov-Marin Petrache, Sălaj-Tiberiu Marc, Timiş-Titu Bojin.

Cu excepţia şefilor CJ Sălaj şi Ilfov, care nu au fost anchetaţi până acum pentru fapte de corupţie, în rest ceilalţi fie sunt după gratii, fie aşteaptă un verdict al instanţelor.

Astfel, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.

image

Horea Uioreanu, fost preşedinte al CJ Cluju, a fost arestat preventiv pe 29 mai 2014 sub acuzaţiile de luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani.  Horea Uioreanu a demisionat din funcţie şi  a fost trimis în judecată, în luna iunie 2014, în stare de arest pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al CJ Iaşi, a fost reţinut de procurorii DNA pentru fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. El este acuzat că le-ar fi ajutat pe două subordonate, cercetate şi ele în aceeaşi cauză, să acopere neregulile unui contract pentru tipărirea de materiale promoţionale pentru judeţ. Valoarea totală a contractului se ridica la aproximativ 300 de mii de lei, produsele promoţionale nefiind livrate, în totalitate, nici până în prezent.

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila, este închis la Penitenciarul din Cartierul Mîndreşti după ce în luna aprilie 2015 a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Mită la PSD”.Bunea Stancu este trimis în judecată însă şi în alt dosar de corupţie, împreună cu funcţionari din Consiliul Judeţean Brăila, dosar care se judecă la Tribunalul Vrancea.

image

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, se află sub control judiciar. Procurorii DNA îl acuză pe Bojin că, împreună cu consilierul Marcel Mihoc, fost PSD, actual independent, au convins mai mulţi primari PSD, cu care se aflau în relaţii apropiate să încheie contracte cu firma SC Ecomet West SRL, deţinută de George Didilă, care ar fi vărul controversatului om de afaceri Gruia Stoica.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a fost  pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Anchetatorii au precizat că şeful CJ Dolj, dar  şi şapte funcţionari publici au aprobat şi avizat plăţi nejustificate solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor „protejate“ în detrimentul obiectivelor publice.

Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată de DNA în 2013, alături de alte 12 persoane. Printre acuzaţiile aduse lui Borboly se numără abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată şi fals intelectual.

În fine, Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, a fost trimis în judecată de DNA în anul 2006, iar dosarul său se judecă în prezent la Curtea de Apel Cluj, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual. Oprişan a fost achitat în primă instanţă de magistratul de la Judecătoria Cluj Napoca.

De menţionat că din adunarea generală a UNCJR mai fac parte şi alţi baroni cu probleme penale, precum Nicuşor Constantinescu-Constanţa, Adrian Duicu-Mehedinţi, Aristotel Căncescu-Braşov, Mircea Moloţ-Hunedoara, Florin Ţurcanu-Botoşani, Critinel Bîgiu-Buzău, Mircea Cosma-Prahova, Dragoş Benea-Bacău,

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autorităţi ale administraţiei publice locale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite