Postul goleşte buzunarele credincioşilor/ Vezi aici preţurile produselor vegetale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a început postul, preţurile la produse vegetale nu „postesc" şi ele, ci din contră, se măresc. Pe lângă tocană de legume şi zacuscă, pe rafturile magazinelor îşi fac loc şi produse ce conţin stabilizatori şi conservanţi, considerate de extrem de dăunătoare.

Postul nu mai reprezintă doar purificarea sufletească şi trupească, ci şi o cheltuială în plus, luând în considerare faptul că multe dintre produsele vegetale au ajuns să fie mai scumpe decât cele „de dulce".

De altfel, comercianţii s-au aprovizonat din timp cu tot ceea ce înseamnă mâncare de post, crenvurştii, salamul sau parizerul din soia fiind doar câteva dintre sortimentele care golesc buzunarele celor care râvnesc la bunătăţi, care chipurile aduc a preparate din carne.

„Dacă în anii trecuţi, la mare căutare erau legumele şi zacusca, acum foarte mulţi clienţi cumpără pateuri, mezeluri şi brânzeturi vegetale. Noi aducem o varietate de produse de post, astfel încât să putem face faţă tuturor cerinţelor", declară Daniela Ioniţă, vânzătoare la un magazin alimentar din centrul oraşului.

Pe de altă parte, focşănenii cu venituri modeste se mulţumesc cu tradiţionalele fasole şi cartofi, ale căror preţuri sunt cât de cât accesibile.

„Nu-mi vine să cred că pe un kilogram de măsline trebuie să dau 14 lei, cât pe un kilogram de carne. Păi nici nu-mi permit să cumpăr mare lucru dintr-o pensie de câteva sute de lei, din care trebuie să-mi întreţin şi soţul bolnav. Ţin şi eu post prima şi ultima săptămână cu fasole şi cartofi, că doar aşa am crescut. Ce atâta lapte şi salam din soia"
, spune Garofiţa Nicolae (65 ani).

Produsele vegetale, pline de E-uri

Nutriţioniştii îi avertizează pe consumatorii înrăiţi după produse vegetale că ar face mai bine să opteze pentru fructe şi legume proaspete şi mult mai sănătoase.

„Aceste preparate vegetale conţin stabilizatori şi conservanţi, care sunt total contraindicaţi. La prima vedere, aspectul este unul plăcut, însă gustul e discutabil", declară Gheorghe Cocioabă, medic nutriţionist.

Produsele vegetale, piperate la preţ

Cei care nu vor să postească mâncând doar fasole şi cartofi plătesc scump pentru a-şi diversifica meniul. Astfel, pateul vegetal costă 2,5 lei/ buc, crenvurştii cinci lei/patru bucăţi, salamul vegetal şase lei/buc, măslinele 14 lei/ kg, halvaua patru lei/ 300 grame, castraveţii opt lei/kg, roşii şapte lei/kg, ardeiul gras 12,6 lei/kg.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite