Nouă din zece asistaţi social sunt buni de muncă
0Mai multe primării din Vrancea au fost verificate de inspectorii de muncă la modul în care au întocmit dosarele persoanelor care primesc venitul minim garantat stabilit prin Legea 416 din 2001. Directorul coordonator adjunct al ITM Vrancea a declarat că, în urma acestor acţiuni, s-au descoperit mai multe nereguli.
Una dintre concluziile inspectorilor de muncă a fost că, deşi 87% din persoanele care primesc ajutor social sunt apte de muncă, procentul celor care şi efectuează activităţi în folosul comunităţii este deosebit de mic.
Greşeli la anchetele sociale
"Printre neregulile depistate se numără întocmirea defectuoasă a anchetelor sociale, lipsa unor documente specifice din dosare şi lipsa unor documente privind veniturile realizate. Două primării au fost sancţionate cu amendă şi două cu avertisment", a declarat Eliza Botezatu, director coordonator adjunct al ITM Vrancea.
Legat de aspectele prezentate în raportul de control, prefectul judeţului spune că situaţia este intolerabilă.
"Ar trebui să ne gândim că, în această situaţie, legea trebuie modificată pentru ca doar cei care sunt cu adevărat îndreptăţiţi să primească ajutorul social", a declarat prefectul Ion Oprea.
La primăria Chiojdeni, referentul social a primit o amendă de 50 de lei pentru că anchetele sociale nu erau făcute din 6 în 6 luni iar la unii beneficiari lipseau adeverinţele de venit.
"Controlul a fost la începutul lunii iar la noi au fost probleme minore. În acest moment ele sunt deja remediate. Noi avem în plată 345 de titulari ai dosarelor la Legea 416. Amenda a fost deja achitată", a spus Şerban Pîrlogea, primarul comunei Chiojdeni.