Mai mulţi liceeni în Dolj, din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul şcolar viitor, 7.770 de absolvenţi de gimnaziu ar trebui să urmeze cursurile clasei a IX-a acolo unde au fost sau urmează să fie repartizaţi.

Cifra de şcolarizare din anul şcolar 2011-2012 o depăşeşte pe cea de acum cinci ani, cu aproape 300 de elevi. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Doljul avea atunci la a IX-a, cursuri de zi, seral, fără frecvenţă şi la şcolile de arte şi meserii, 273 de clase pentru 7.474 de elevi.

Pentru anul şcolar viitor, sunt aprobate 262 de clase pentru 7.770 de elevi, număr cu peste 1.000 mai mare decât în ultimul an şcolar, când şi clasele au fost mai puţine cu 40. În urma Evaluării Naţionale şi a celor două etape de repartizare, mai puţin de 7.050 au ocupat un loc în liceele Doljului.

„Ne pune pe gânduri numărul locurilor rămase libere, însă vor participa la cea de-a treia etapă de repartizare din perioada 1 - 7 septembrie, unde vor veni cei care la sfârşitul acestei luni susţin corigenţele, elevii care îşi vor încheia situaţia, cei care nu au dat evaluarea, în evidenţele inspectoratului fiind 283“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Dolj.

O problemă care le-ar putea da bătăi de cap este decizia unora dintre adolescenţi de a nu mai urma cursurile liceale. „Chiar dacă învăţământul este obligatoriu, nu îi putem aduce cu forţa la şcoală. Sunt situaţii în care familia nu îi poate ajuta deloc financiar, iar copiii rămân acasă. Dacă nu vin să îşi exprime opţiunea şi să semneze fişa, nu avem cum să îi înscriem“, a mai spus inspectoarea. Locuri neocupate au rămas în special în liceele din Craiova, în timp ce în judeţ sunt solicitări peste numărul de locuri existente.

Ocolesc clasele de construcţii

A crescut apetitul elevilor pentru filiera teoretică, fenomen inexplicabil pentru reprezentanţii Inspectoratului Şcolar. Cele mai multe locuri libere au rămas la clasele de construcţii.

„Nu înţeleg această apetenţă pentru liceele teoretice, însă nu a fost o supriză. Nu este primul an când ne confruntăm cu această problemă. De aceea a şi fost comasat «Ion Mincu». De trei ani nu mai reuşea să facă planul de şcolarizare. Cred că nu vor o meserie care implică muncă fizică, merg pe filiera teoretică şi se angajează vânzători“, a explicat Alexandrina Năstase. 48 de locuri au rămas neocupate la clasele de construcţii, instalaţii şi lucrări publice de la Colegiul Ştefan Odobleja Craiova.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite