Craiova: Fiscul pune tunurile pe firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele doljene au intensificat controalele la societăţile din judeţ, mărind în acelaşi timp veniturile din executare silită. Patronatele spun că soluţia este doar una de moment.

Patronii firmelor din judeţ nu mai au trai cu inspectorii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Pe vreme de criză, inspectorii fiscali trec mai des pragul agenţilor economici pentru a verifica dacă aceştia încearcă să fenteze statul nedeclarându-şi toate veniturile. „Activitatea de inspecţie fiscală se face acum sub o coordonare unică, aşa că acum controalele sunt mai dese şi mai eficiente”,a spus Ioan Filipescu, directorul adjunct al DGFP Dolj. Firmele aflate în vizorul finanţiştilor sunt, potrivit lui Filipescu, cele care activează în domenii de risc, precum comerţul cu metale şi cereale, unde cazurile de evaziune fiscală sunt cele mai numeroase. Potrivit conducerii DGFP Dolj, care a făcut azi un raport al activităţii pe luna mai, mai eficiente au fost şi măsurile de executare silită. Veniturile din somaţii, popriri pe conturi, titluri executorii şi sechestre au crescut în primele cinci luni ale lui 2009 cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Se subţiază returnările de TVA

Nici ceilalţi contribuabili nu vor avea viaţă uşoară cu Finanţele în perioada care vine. Mihai Antonescu, director adjunct în cadrul DGFP Dolj a precizat că în perioada următoare se vor intensifica măsurile de executare silită la bănci şi la terţi. Asta înseamnă că dacă o firmă are un credit şi datorii către buget, Finanţele vor interveni la bancă pentru a recupera paguba. La fel se va întâmpla şi în cazul firmelor care au datorii către alte firme. Potrivit lui Antonescu, vor scădea în perioada următoare şi sumele din rambursarea de TVA, finanţiştii căutând soluţii de compensare cu obligaţiile fiscale ale firmelor care depun astfel de cereri.

Controalele şi popririle, soluţii de moment

De cealaltă parte a baricadei, patronatele condamnă soluţia găsită de Finanţe pentru a mări veniturile către buget, spunând că aceasta nu este menită decât să secătuiască firmele de puţinele resurse pe care le mai au. „Cred că este o soluţie de moment care rezolvă doar o picătură din problemă. Rezultatul acestor măsuri se va vedea în toamnă, când ultimele rezerve ale firmelor vor fi terminate şi cele care au credite în bancă şi bunuri puse garanţie le vor scoate la vânzare. Vor fi ziarele pline de anunţuri de genul acesta şi nu avea cine să le cumpere”,a spus Valentin Cristea, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Regiunea Oltenia.

Ford, dezamăgirea anului

Creşterea veniturilor la buget în judeţ e pusă de finanţişti pe seama faptului că în Dolj nu există investiţii străine de calibru. „Până şi Fordul, care ne aşteptam să dezvolte acele societăţi pe orizontală, nu şi-a demarat activitatea”, a spus azi Mihai Antonescu, care a precizat că la nivel naţional veniturile la buget au scăzut cu 7%.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite