Clanurile de interlopi din Craiova: „Frăţia“ şi „Pară“, cele mai notorii

Clanurile de interlopi din Craiova: „Frăţia“ şi „Pară“, cele mai notorii

Interlopii nu se jenează să-și regleze conturile nici măcar în spitale

De trei ani de când Mihai Pîrvu, zis Caiac, a fost împuşcat mortal, scandalurile de pe străzile oraşului au început să se rărească.


În urmă cu patru ani Craiova primea eticheta de „Vestul Sălbatic al României“. Scandalurile de pe străzile oraşului, în care erau implicaţi interlopi cunoscuţi din Bănie se ţineau lanţ. Conflicte cu săbii, bâte şi pistoale au avut loc frecvent în Cetatea Banilor în perioada 2005-2008.

„Frăţia“, cel mai cunoscut clan

Unul dintre cele mai cunoscute clanuri din Craiova este „Frăţia“, din care făcea parte şi Mihai Pîrvu, zis Caiac, fost campion balcanic la box. Acesta a fost unul dintre întemeietorii grupării „Frăţia“, din care fac parte Gigi Vadik Zavera (zis Gigioc), Gigel Ţăndărescu (Roşianu) şi Fănel Trandafir (Cimino).
După ce ani la rând confruntările cu pistoale, bâte şi cuţite s-au ţinut lanţ pe străzile oraşului, acum, interlopii nu mai ţin prima pagină a ziarelor, preferând să îşi vadă de afacerile de milioane de lei.

Clanul „Pară“ din Craioviţa

Membrii clanului Pară au fost implicaţi din 2008 şi până în prezent în trei scandaluri stradale, unde s-au folosit focuri de armă, săbii şi topare.
Primul scandal în care a fost implicat clanul Pară a fost pe data de 4 februarie 2008. Mai mulţi ţigani s-au bătut cu oamenii cunoscutului interlop Enrico Constatinescu. Scandalul a avut loc în faţa Curţii de Apel din Craiova. Romii i-au declarat război lui Enrico, după ce nu au fost lăsaţi să intre într-un local din oraş. În urma răfuielii şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Georgel Enescu a fost demis.

Clanul Pară a mai fost implicat într-un alt scandal pe data de 29 aprilie 2008 în faţa Spitalului Judeţean din Craiova. Au fost trase mai multe focuri de armă, însă nimeni nu a fost rănit. Scandalul a avut loc între clanul Pară şi o altă familie de romi din oraş. O ambulanţă care transporta un bolnav a fost prinsă la mijloc în timpul conflictului.
Clanul Pară este în război cu capii lumii interlope din Craiova. Pe data de 16 iunie 2009, tot în curtea Spitalului Judeţean din Craiova, oamenii lui Roşianu au dat nas în nas cu romii din calnul Pară. De aici până la un scandal în toată regula nu a mai fost decât un pas.

A fost nevoie de intervenţia a peste 60 de mascaţi pentru a aplana conflictul.
Cristian Pară, Eduard Pară, Constantin Pară, Ionel Căldare şi Ilie Pară au fost acuizaţi în 2008 în urma scandalului din faţa Curţii de Apel din Craiova de săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, distrugere, lovire, vătămare corporală şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi port ilegal de armă albă. Magistraţii au decis să primească doar doi ani cu suspendare.   

La data de 29 aprilie 2010, clanul Pară a ieşit din nou în evidenţă. Au bătut un medic şi o asistentă de la Spitalul Judeţean din Craiova, după care au fugit cu bolnavul. De frică cadrele medicale nu au depus plângere la poliţie.

Scandaluri petrecute în perioada 2007-2008:

20 august 2007 – Două persoane împuşcate şi mai multe bătute ajung la spital după ce două clanuri rivale se răfuiesc cu pistoalele chiar în curtea Institului de Medicină Legală Craiova.

5 septembrie 2007 – Doi craioveni se răfuiesc în trafic, unul dintre ei folosindu-se de o sabie iar celălalt de un pistol cu bile de cauciuc.

10 septembrie 2007 – Şase persoane deschid focul asupra unui grup de tineri în cartierul George Enescu.

1 octombrie 2007 – Două familii de ţigani se războiesc u pistoale şi cuţite în cartierul de rromi Faţa Luncii. La spital ajung patru personae tăiate şi două împuşcate.

14 octombire 2007 – Două maşini sunt distruse cu bâtele şi mai multe focuri de armă se aud în cartierul Brazda lui Novac după ce între două grupări se răfuiesc.

1 decembrie 2007 – Două familii de rromi se iau la bătaie în plină stradă. Poliţia întocmeşte şase dosare penale şi interoghează 25 de persoane.

6 decembrie 2007 – Cinci craioveni ameninţă cu un pistol de cauciuc doi agenţi de pază, de supărare că le-au fost interzis accesul într-un local.

25 iulie 2008 – Două grupări de rromi au tras mai multe focuri de armă în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

11 August 2008 – Alte două familii de rromi s-au luat la bătaie folosindu-se de săbii, bate de baseball şi topoare.

26 august 2008 -  Mihai Pârvu, cunoscut drept Caiac, a fost împuşcat mortal în urma unei altercaţii cu un amic, după o partidă de pocher la care acesta din urmă a pierdut 50.000 de euro.