Liceele craiovene alimentează piaţa muncii cu poştaşi şi meteorologi. Află ce spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi absolvenţi ai unor specializări fără cerere pe piaţa muncii, precum hidrometeorologi sau factori poştali, ies anual de pe băncile liceelor doljene.

Într-un an în care Poşta Română a anunţat că va disponibiliza 2.000 de oameni, Liceul Constantin Brâncuşi din Craiova a inclus în planul de şcolarizare pentru anul 2011-2012 o clasă de 30 de tehnicieni în activităţi de poştă. La Colegiul Tehnic Costin D. Neniţescu, cunoscut ca Liceul de Chimie, anul acesta au fost disponibile 30 de locuri de tehnicieni hidrometeorologi, deşi în sectorul public nu se mai fac angajări, iar la Centrul Regional de Meteorologie nu s-a mai organizat vreun concurs de câţiva ani. Sunt doar două exemple în care planurile de şcolarizare întocmite de directori şi inspectorii şcolari nu au în vedere cerinţele de pe piaţa muncii.

Elevii visează să devină poştaşi

Deşi nu optează pentru aceste meserii, copiii ajung în cele din urmă aici, prin repartizarea computerizată pe baza mediilor la evaluarea naţională. Lipsa de sincronizare a responsabililordin cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi a conducerii unităţilor şcolare va schimba însă pentru totdeauna zeci de destine. În loc să iasă de pe băncile liceului cu o meserie căutată, copiii primesc o diplomă, o bucată de hârtie pe care nu o vor putea folosi ulterior la nimic. 

„Vom remedia la anul!“, spun responsabilii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aurelia Iliuţă, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj recunoaşte că anul acesta responsabilii au dat-o pe alocuri în bară. „Planurile de şcolarizare se fac în funcţie de opţiunile elevilor, de baza materială existentă şi, bineînţeles, de cerinţele pieţei muncii. Este adevărat că există o lipsă de sincronizare în ceea ce priveşte clasa de factori poştali. Şi eu, şi doamna directoare de la «Brâncuşi» am sesizat-o, dar anunţul referitor la disponibilizări s-a făcut după ce planul de şcolarizare era întocmit“, a spus Iliuţă.
Plecăm, aşadar, de la premisa că, încă de mici, doljenii visează să devină poştaşi şi meteorologi, când ajung la cursuri găsesc toată baza materială necesară acestor pregătiri, iar când ies de pe băncile şcolii sunt primiţi cu braţele deschise de agenţi economici şi instituţii deopotrivă. Inspectoarea Iliuţă dă însă asigurări că planurile de şcolarizare se discută într-un comitet din care fac parte şi patronatele din Dolj, astfel încât meseriile în care se specializează tinerii sunt ofertate apoi de piaţă. „Poate că nu este o corelare perfectă, dar, în linii mari, e vorba de meserii căutate“, a mai spus Iliuţă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite