Două străzi din Constanţa vor purta numele „Gheorghe Dumitraşcu“ şi „Virgil Coman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza oraşului FOTO Primăria Constanţa
Faleza oraşului FOTO Primăria Constanţa

În următoarea şedinţă de Consiliu Local, programată la 28 februarie, consilierii locali vor vota schimbarea denumirii a două străzi din oraşul Constanţa. Iniţiatorul proiectelor este primarul Decebal Făgădău.

Marţi, 28 februarie 2017, consilierii locali se întrunesc pentru o nouă şedinţă. Două proiecte de hotărâre, iniţiate de Decebal Făgădău, se referă la schimbarea denumirii a două străzi. 

Iată cele două proiecte: 

Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii „strada Virgil Coman" circulaţiei publice carosabile paralelă cu strada Unirii, situată între intersecţia cu strada Zorelelor şi strada Caşin.

Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administativ-teritorială a municipiului Constanţa, în „strada Gheorghe Dumitraşcu.

Profesorul de istorie Gheorghe Dumitraşcu, născut la 25 septembrie 1939, era dobrogean get-beget, fiind născut la Nisipari, satul de lângă Castelu. A murit la 17 ianuarie 2017. 

A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa şi a fost unul dintre cărturarii care au obţinut ridicarea Liceului Mircea cel Bătrân la rang de Colegiu Naţional. 

Istoricul profesorul Gheorghe Dumitraşcu din Constanţa Sursa foto ziuaconstanta.ro

Are o fiică - Lavinia Dacia (istoric) şi un fiu - Decebal. În anul 2013 a fost desemnat cetăţean de onoare al Nisipariului, din partea comunei Castelu. Prestigiul său ca specialist şi ca dascăl nu au fost, însă, de ajuns, pentru a fi declarat de consilierii actuali drept cetăţean de onoare al Constanţei.

Istoricului Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat anul trecut titlul de cetăţean de onoare, din cauza carierei sale de politician. La şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 30 martie, liberalii au votat împotriva acordării acestei distincţii venerabilului profesor, ctitor al Universităţii Ovidius din Constanţa şi formator al zeci de promoţii de elevi şi studenţi.

Virgil Coman era născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. A murit la 5 august 2016. Urmase cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1998.

Şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”. 

image

Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.

Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite