Constanţa: Bulgarii din epicentrul seismului s-au ales cu casele de chirpici distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Bulgarii din epicentrul seismului s-au ales cu casele de chirpici distruse
Constanţa: Bulgarii din epicentrul seismului s-au ales cu casele de chirpici distruse

Case cu pereţi crăpaţi, geamuri sparte şi oameni disperaţi - asta a lăsat în urmă seismul produs astăzi, în localitatea Shabla din Bulgaria, situată la 20 de kilometri de graniţa cu România. Bulgarii vorbesc cu groază despre ce s-a întâmplat, iar cei ai căror locuinţe stau să cadă ridică neputincioşi ochii spre cer.


Groaza se citeşte în ochii locuitorilor din Shabla, care au trecut astăzi prin momente crunte. După mai bine de 20 de ani, un cutremur de mare magnitudine le-a zguduit liniştea şi le-a distrus casele de chirpici.

Nu ne puteam ţine pe picioare


Oamenii din localitatea Shabla unde, potrivit seismologilor, a fost epicentrul celui mai mare cutremur de suprafaţă din ultimele decenii spun că nu au mai trăit un astfel de eveniment.

“În viaţa mea nu am trăit aşa ceva. Oamenii nu se mai ţineau pe picioare. Aveam copiii singuri acasă, am ajuns la timp, altfel putea să li se întâmple ceva rău. Tavanul de la casa mea e gata să cadă”, s-a plâns azi Rumen Ivankov din Shabla, Bulgaria.

Alţii aşteaptă cu groază noaptea. Nu mai au curajul să intre în case. Iar de dormitul în locuinţele lor nici nu mai intră în discuţie. “Vom dormi aici, afară, cum să mai intrăm în casă, când tavanul stă să cadă peste noi? Avem copii, bine măcar că ne-am nimerit acasă, altfel putea să se întâmple vreo tragedie. Am auzit că în seara asta vor fi replici”, ne-a spus, speriată, Anghelina Naighinovici Petrova (43 de ani).

Cutremurul a zguduit primăria şi sediul poliţiei


Cele două clădiri importante din centrul localităţii Shabla: Primăria şi sediul Poliţiei. Unul dintre poliţişti ne-a spus că unul dintre birourile cele mai afectate din toată instituţia este chiar cel al şefului secţiei, aflat undeva la etajul 1 al clădirii.

La primărie am găsit doi funcţionari care ne-au explicat că, deşi cutremurul a fost foarte puternic, pe raza localităţii lor nu au fost probleme foarte grave. “La noi clădirile nu sunt foarte înalte, aşa că din acest punct de vedere nu au existat probleme. Putea să fie foarte grav, dar până acum suntem în regulă. Doar casele din chirpici şi cele foarte vechi s-au crăpat”, ne-a declarat Elka Jecheva, o funcţionară a primăriei din Shabla.

Agentul de la informaţii al primăriei, Dimiter Mihailov, a spus că şi angajaţii instituţiei s-au speriat.  “Vă daţi seama că a fost înfiorător. Aici am fost în siguranţă, dar tot ne era frică”, a spus Mihailov.


Gheorghe Mărmureanu: „Cutremurul a fost unul de suprafaţă şi nu a produs pagube importante”


Seismul cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter înregistrat la ora 10.49 a fost resimţit în Capitală şi în zona Dobrogei. Epicentrul a fost în zona de graniţă cu Bulgaria. Directorului Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat: „Cutremurul s-a produs pe Falia Shabla, o falie activă din Bulgaria. Cutremurul a fost unul de suprafaţă şi nu a produs pagube importante”.

Mai mult, seismologul aflat ieri la Observatorul Seismologic Dobrogea de la Eforie Nord a adăugat că evenimentul nu va avea urmări, cum ar fi valuri tsunami, ca în urma cutremurului produs în 1908 la Mangalia.

Ultimul seism a avut loc în România pe 25 aprilie, având magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter.


Citiţi şi:
    

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite