Constanţa: Antonia-Miruna Oprescu, olimpica internaţională la Astrofizică, va fi premiată de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonia-Miruna Oprescu
Antonia-Miruna Oprescu

Olimpică internaţională la Astrofizică, contănţeanca va fi răsplătită de Guvern cu 9.000 de lei pentru performanţa sa. La ediţia din acest an a Olimpiadei care s-a ţinut la Beijing, eleva a obţinut medalia de aur. Banii pe care-l va primi la sfârşitul acestei luni îi va folosi pentru continuarea studiilor în străinătate.

O elevă de clasa a XII-a modestă, normală, cu preocupări aparent cu ale celor de vârsta ei ascunde un om deosebit. Din primele clipe începe să-ţi vorbească, îţi transmite pasiunea pentru ceea ce-i place: astrofizica. Sună frumos şi te duce cu gândul la fizică şi astrologie, dar nu.


„Astrofizica îmbină matematica, fizica, chimia chiar şi, câteodată, şi biologia. Sunt materiile mele preferate şi le îmbin la astrofizică, domeniu cu care particip la olimpiadele internaţionale, dar care nu este inclus în programa şcolară", spune Miruna.

Pregătiri

Pasiunea pentru fizică a moştenit-o de la ambii părinţi, iar din clasa a VII-a, de când se studiază la şcoală, participă la olimpiade. „Am tot participat la olimpiade la fizică şi aşa am fost selectată pentru astrofizică. La etapele naţionale se selectează 20 de persoane care merg la un lot lărgit de cursuri. Abia aici învăţăm câteva noţiuni de astrofizică", dă lămuriri eleva.

Ultimele pregătiri cu lotul pentru olimpiada internaţională de astrofizică le-a făcut în vară, la Călimăneşti, cu profesorii Mihail Sandu, Petru Crăciun şi Radu Zapotinschi. „Cel din urmă mi-a pus bazele astrofizicii, dar adevăratul meu coordonator este unchiul meu, Doru Narcis Oprescu, din Măcin, judeţul Tulcea, la care merg să mă specializez", spune olimpica.

Hopuri în ţară

Fără profesori care să o pregătească temeinic, ea a continuat să se pregătească alături de unchiul ei şi să spere că munca lor nu este în zadar. „La acel lot se învaţă lucrurile elementare, care, deşi sunt baza, nu ajung. Eu fac pregătiri la Măcin, pentru că în oraşul în care locuiesc, în Constanţa, poluarea luminoasă mă împiedică să fac observaţii. În Tulcea, la Măcin, am mentorul şi cerul lângă mine", zâmbeşte eleva. Pregătirile pentru olimpiadă s-au finalizat la începutul lui septembrie, după care a plecat spre Beijing, China. Era cât pe-aci să rateze concursul, pentru că a obţinut viza cu doar 12 ore înainte de plecare.

Cum a decurs olimpiada

Olimpiada din Beijing a fost testul final pentru Miruna. A avut trei probe de trecut: una teoretică, care a durat cinci ore, una practică, de patru ore, şi una observaţională. A rezolvat probleme, a scris teorie şi a făcut observaţii pe cer. „După ce am făcut testul de teorie şi practică, ne-au dus într-un planetariu şi am avut ghinion de vreme proastă. La ultima probă m-au pus să identific constelaţii care arată ecuatorul ceresc, apoi m-au pus să stabilesc data unei posibile eclipse se soare", a povestit tânăra. La proba practică - alte probleme.

„Ne-au dat două stele variabile şi trebuia să facem un grafic, să aflăm perioada de pulsaţie şi alte caracteristici. Era practic o poză cu două puncte. M-am descurat onorabil şi am obţinut punctaj de 91%, cu care am obţinut aurul", se mândreşte Miruna Oprescu.

Pentru performanţa ei, statul român ar trebui să-i ofere un premiu în bani de 9.000 de lei, acum, în noiembrie.

Citiţi planurile de viitor ale Mirunei în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite