Iată care este situaţia hidrometeorologică în Constanţa, transmisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
0Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a trimis prefectului Bogdan Iulian Huțucă raportarea despre situația din județul Constanța pentru intervalul 19.05.2012, ora 7.00 - 20.05.2012, ora 7.00.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizarea meteorologică cod portocaliu pentru acest sfârșit de săptămână, când Constanţa a fost afectată de ploi torenţiale, descărcări electrice şi vijelii. Atenţionarea este valabilă până duminică, 20.05.2012, ora 21.00.
Cantitatea de precipitaţii înregistrată în data de 19.05.2012 (intervalul orar 8.00-20.00): Adamclisi – 24 l/mp, Cernavodă – 23 l/mp, Constanţa – 60 l/mp, Hârşova – 37,5 l/mp, Mangalia – 33 l/mp, Medgidia – 25 l/mp, Negru Vodă – 40 l/mp, Năvodari – 75l/mp.
Precipitaţiile abundente căzute sâmbătă în judeţul Constanţa au dus la inundarea gospodăriilor populaţiei, la blocarea temporară a unor drumuri ce leagă localităţile şi la circulaţia cu dificultate pe străzile intravilan din localităţile Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Lumina din cauza torenţilor şi refulării apei din sistemele de canalizare.
Staţiunea Mamaia a fost inundată cu 20-30 cm de apă, dar actualmente apa s-a retras. În municipiul Constanţa, trei copaci au căzut pe carosabil, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii Dobrogea al judeţului Constanţa intervenind în cooperare cu cele ale Primăriei Constanţa pentru remedierea situației.
Gospodăriile populaţiei au fost afectate prin inundarea subsolurilor, beciurilor, curţilor sau garajelor. Cele mai afectate localităţi au fost: Constanţa, Tuzla, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Ovidiu, Năvodari şi Lipniţa.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Bogdan Iulian Huțucă, a convocat membrii Grupului de Suport Tehnic pentru inundaţii, pentru luarea de măsuri pentru rezolvarea urgentă a problemelor.
Pentru a se păstra nivelul apei scăzut, Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral a deschis vanele de la lacurile Tăbăcărie şi Siutghiol, nivelurile în lacurile litorale fiind sub cele normale de retenţie. Administraţia Bazinală de Ape, prin agenţii de teren, monitorizează şi evaluează permanent situaţia.
Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa a intervenit cu 40 de echipe pentru desfundarea canalizărilor şi îndepărtarea grătarelor, în vederea preluării de către sistemul de canalizare a apei de pe străzile inundate. Nu au fost persoane blocate în locuinţe.
Comisiile de la nivelul localităţilor inventariază eventualele pagube ca urmare a precipitaţiilor căzute. Până la momentul raportării, comitetele locale nu au transmis nicio informare referitoare la pagubele produse.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa, în cooperare cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Constanţa, a montat diguri gonflabile în 4 locuri din municipiul Constanţa predispuse a se inunda.
În intervalul orar 11.40- 16.00, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului au fost primite un număr de 141 apeluri de urgenţă. Pentru soluţionarea lor s-a intervenit în 49 de locuri, cu 70 pompieri. În Constanţa s-a intervenit pe 22 de străzi, în localitatea Ovidiu - 8 străzi, Năvodari -16 străzi.
Din cauza unei avarii la conducta DN 1000 Palas – Năvodari vor fi afectate parţial localităţile Lumina, Năvodari, Corbu şi Ovidiu. Regia Autonomă Judeţeană de Apă a informat că remedierea avariei va depăşi 24 de ore din cauza condiţiilor din teren. Avaria la conducta de apă nu s-a produs ca urmare a fenomenului meteorologic, ci s-a produs ca urmare a unor lucrări efectuate de o firmă de contrucţii.
CFR Infrastructură a luat măsuri pentru ca circulaţia pe calea ferată de la intrarea în localitatea Ovidiu să nu fie afectată de căderile abundente de precipitaţii.
În momentul de faţă se mai lucrează doar la complexul Luna Parc unde, din cauza deversării apelor, pe o suprafaţă de 400 mp, apa atingea iniţial 2 metri înălţime.