Constanţa: Tradiţiile musulmanilor de Kurban Bayram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Constanţa, aproximativ 50.000 de musulmani se bucură de cea mai importantă sărbătoare a islamismului. Tradiţia spune că de Kurban Bayram familiile înstărite trebuie să sacrifice un berbec, în semn de recunoştinţă faţă de Allah.

Creştinii numesc această sărbătoare Crăciun, musulmanii - Kurban Bayram, adică Sărbătoarea Sacrificiului. Dar pentru toţi este un prilej de bucurie şi împăcare.

O familie fericită: Demirel (42 de ani) şi Carmencita (40 de ani) Caiali, din Mihail Kogălniceanu, se bucură de fiecare sărbătoare alături de cei doi copii, Sevda (opt ani) şi Emir (doi ani). Cermencita e pe jumătate româncă, dar a învăţat să ţină tradiţiile tătarilor aşa cum se cuvine. Şi aşa îi învaţă şi pe copiii ei.

Nu s-a luminat bine de ziuă că bărbaţii din familie au pornit spre geamie. Aşa se cuvine în prima zi de Bayram. Cei tineri recunosc că mai ajung la moschee doar în zilele de mare sărbătoare.

Totul este planificat cu stricteţe. Prima zi de Kurban Bayram continuă cu colindul celor mici, care merg la casele celor de aceeaşi religie, sărută mâna gazdelor şi rostesc urarea tradiţională „Kurban Bayraminiz Mübarek Olsun“, adică „Un Bayram fericit!“. În schimb, copiii primesc mult-râvnitele delicatese orientale pregătite de gospodine: sarailii şi baclavale.

Aşa s-a întâmplat şi în casa familiei Caiali. Primii colindători au fost chiar cei mai mici membri ai familiei, care le-au urat părinţior sănătate şi belşug, după care au pornit spre celelalte case. „Ne place să mergem la colindat, fiindcă primim multe dulciuri“, spune Sevda, fiica cea mare a familiei.

Ritualul

Obiceiul spune că în aceeaşi zi musulmanii înstăriţi trebuie să sacrifice un berbec, iar ritualul este respectat cu sfinţenie şi în casa familiei Caiali. Totul se desfăşoară în prezenţa imamului, care rosteşte o rugăciune specială, în limba arabă. 

La ritual participă întreaga familie. În timp ce Allah este invocat, măcelarul desemnat sacrifică berbecul. Cel care face sacrificiul trebuie să fie obligatoriu un musulman curat la trup şi la suflet. La începutul ritualului berbecul este hrănit cu pâine şi sare, semn că este pregătit pentru sacrificiu.

Femeile care participă la ritual trebuie să aibă capul acoperit cu un văl, în semn de respect faţă de divinitate. Toată lumea rosteşte în gând o rugăciune. „Ne-am rugat ca Allah să primească sacrificiul nostru“, explică imamul Borselim Mamut.

După sacrificarea batalului, gospodinele pregătesc o tocăniţă de baur (ficat), un fel de „pomana porcului“ la români, după care sunt pregătite pachetele care se dau de pomană celor săraci.

În prima zi toată familia se reuneşte în jurul mesei. Pentru masa cea mare musulmanii pregătesc ciorbă, sarmale şi friptură, toate din carne de berbec. Nu lipsesc baclavalele şi sarailiile, diverse prăjituri şi cafeaua turcească.

Masa de Kurban Bayram nu trebuie să fie specială prin ceea ce mănânci, spun musulmanii, ci prin starea de spirit care există în casă. De Bayram, toată lumea trebuie să fie în armonie. Supărările sunt lăsate la o parte.

Oamenii se gândesc numai la bine, iar cei certaţi trebuie să se împace. „Noi ne gândim cu bucurie la copii şi ne rugăm la Allah să ne dea şi de acum încolo tot atâtea bucurii. Să ne ţină sănătoşi şi să putem oferi copiilor tot ce au nevoie“, spune Caiali Demirel.

Musulmanii încă mai respectă tradiţiile, în ciuda luptei cotidiene cu modernitatea, iar în mijlocul familiei trăiesc aşa cum spun legile islamismului.
Ritualul sacrificiului începe cu rugăciunea în limba arabă. fotografii: florin gheorghe

Semnificaţia tradiţiei

Kurban Bayramul durează patru zile şi are semnificaţia de Sărbătoare a Sacrificiului. De Kurban Bayram, turcii şi tătarii taie miei, batali sau viţei în cinstea lui Allah şi a profetului Mohammed şi împart celor săraci carnea sfinţită de hoge.

Tradiţia spune că Allah a fost mişcat de gestul unui credincios care a vrut să-şi sacrifice fiul pentru a-şi arăta devotamentul. Ca să oprească jerfta, Allah a trimis credinciosului un berbec ce a fost sacrificat în locul fiului.

În aceste zile de sărbătoare cei tineri vizitează rudele mai vârstnice, în semn de respect. Tot de Bayram, musulmanii îşi amintesc de rudele decedate şi dau de pomană în memoria acestora.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite