Zeci de studenţi de anul I, la coadă la cazare în cel mai mare cămin al UBB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UBB FOTO: Adevărul
UBB FOTO: Adevărul

Zeci de studenţi de anul I de la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au stat la coadă, vineri dimineaţă, pentru a se caza în cel mai mare cămin al universităţii, din complexul studenţesc Hasdeu, cu peste o mie de locuri, unii ajungând acolo încă de la ora 6.00.

 Studenţii de anul întâi de la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au început, vineri dimineaţă, cazarea în căminele din complexul studenţesc Hasdeu, cei mai mulţi fiind adunaţi în faţa căminului XVI, cel mai mare al universităţii. Cazarea a început la ora 7.00, dar unii studenţi, din Republica Moldova, din Arad sau din judeţul Neamţ, au ajuns cu o oră mai devreme, relatează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş, a declarat, vineri, că în căminul XVI sunt cele mai multe locuri de cazare dintre toate căminele universităţii.

 "Căminul XVI este cel mai mare, are zece etaje şi peste o mie de locuri, în camere cu cinci paturi, cu baie pe palier. Cazarea în acest cămin este cea mai ieftină, tariful fiind de 100 de lei pe lună. În alte cămine sunt camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie inclusă, cu acces gratuit la internet. Tariful în aceste cămine ajunge până la 250 de lei. În fiecare cămin există săli de lectură. UBB oferă studenţilor peste 5.200 de locuri de cazare, în 17 cămine, cele mai multe din centrul universitar Cluj-Napoca”, a spus Fărcaş, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, pentru cazarea în cămine au fost depuse peste 9.000 de cereri din partea studenţilor, acestea fiind înregistrate la fiecare din cele 21 de facultăţi ale UBB.

"Repartizarea în cămine s-a făcut în baza unor criterii clare, contând în primul rând media, apoi sunt cazurile sociale”, a afirmat Paul Fărcaş.

Cazarea în complexul Hasdeu a început la ora 7.00, dar unii studenţi au ajuns cu o oră mai devreme, pentru că au venit de departe, din Republica Moldova, din Arad sau din judeţul Neamţ.

Studenţii au venit cu bagaje şi însoţiţi de părinţi, aducând cu ei atât mâncare, cât şi haine, dar şi laptouri, fierbătoare de apă sau fiare de călcat.

"Sunt anul I la Facultatea de Geografie şi am primit loc în căminul XVI. Nu ştiu ce condiţii sunt, doar că vom fi cinci într-o cameră. Am un prieten care mi-a spus că e ok. Mi-am adus în două valize haine şi mâncare pentru o lună”, a declarat Ionuţ, din Bicaz, judeţul Neamţ, care a venit împreună cu tatăl său.

Un alt student la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a venit din Republica Moldova, împreună cu părinţii.

"Am plecat joi din Chişinău cu autocarul şi am ajuns la 5 dimineaţă în Cluj. Pe la 6 am ajuns la cămin, pentru a mă caza. Am înţeles că sunt condiţii bune, sală cu maşini de spălat, sală de mese”, a spus Cristian.

Vineri, urmează să se cazeze în căminul XVI şi studenţii de anul al doilea, aceştia optând pentru cămine pentru că este mai ieftin, dar şi pentru că pot socializa cu colegi de la alte facultăţi.

UBB are înscrişi circa 40.000 de studenţi.

Studenţii care nu au prins locuri în cămine sau doresc o mai mare intimitate, pot opta pentru închirierea de garsoniere sau apartamente. Chiria unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca este de la 330 de euro, iar în cazul unui apartament cu 3 camere ajunge la 400 de euro. O garsonieră se închiriază cu circa 180 – 200 de euro. Studenţii pot să se cazeze şi în cămine private unde plătesc un tarif cuprins între 270 de lei şi 390 de lei în camere cu două până la patru paturi.

Mai puteţi citi:

Mii de tineri s-au înscris la UBB. Informatica economică, specializarea cea mai căutată de viitorii studenţi din Cluj

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Băşcălia domnului ministru în direct!

ANALIZĂ Cât de bine e să ne răsplătim cu bani copiii de nota 10? Specialiştii: un compromis dramatic necesar în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite