UPDATE Vasile Dâncu, Profesor Honoris Causa al UBB: „E nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea sens acestei societăţi, să dea un proiect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dâncu, în timpul ceremoniei de la UBB. FOTO: Florina Pop
Vasile Dâncu, în timpul ceremoniei de la UBB. FOTO: Florina Pop

Universitatea „Babeş-Bolyai“ i-a acordat sâmbătă, 28 noiembrie, titlul de Profesor Honoris Causa lui Vasile Dâncu, într-o ceremonie care a început la ora 12.00, în Aula Magna a instituţiei. Dâncu este sociolog, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Academia Naţională de Informaţii ,,Mihai Viteazu", ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepremier în Guvernul Cioloş.

Titlul i s-a acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB, iar mesajul de laudatio a fost citit de profesorul Ioan Hosu, directorul departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate din cadrul FSPAC. La ceremonie a fost prezent şi Emil Boc, primarul Clujului, Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului, capii Bisericii Ortodoxe şi Greco-Catolice din Cluj, universitari, foşti rector, foşti profesori, parlamentari, lideri politici locali.

Rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop, a deschis ceremonia acordării titlului de Profesor Honoris causa sociologului Vasile Dâncu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării în Guvernul Cioloş. Pop a spus că acordarea acestei distincţii a fost aprobată de universitate în luna mai a acestui an.

”Astăzi celebrăm dăscălimea şi cercetarea ştiinţifică. Vasile Dâncu este unul dintre cei mai importanţi sociologi români (…), un mare eseist prezent în Cetate”, a afirmat acesta.

O prezentare a lui Vasile Dâncu, a studiilor şi temelor pe care acesta le-a abordat în cercetarea sa a vorbit profesorul Ioan Hosu în acel laudatio, mesajul care se rosteşte înainte de acordarea titlurilor academice.

Ce a spus Ioan Hosu puteţi vedea în video de mai jos:

Mesajul de laudatio al profesorului Ioan Hosu de la UBB înainte de acordare a titlului de Profesor Honoris lui Vasile Dâncu

După primirea diplomei ce-i conferă titlul de Profesor Honoris Causa al UBB, Vasile Dâncu a ţinut un discurs. Acesta a afirmat că a ezitat aproape o jumătate de an să accepte titlul primit doarece nu a găsit ”potrivit” să primească această onoare.

”Cred că mi-a fost frică că această festivitate va da măsura absenţei mele de aici, care există şi pentru care îmi cer ierare. Nu am crezut că e potrivit acest lucru pentru că am gândit că e ca şi cum mama ta ţi-ar da un premiu, o medalie. Eu m-am născut a doua oară aici, la această universitate. Tot ce sunt eu în acest moment ca intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascăl sunt produsul acestei universităţi. Ea m-a creat şi m-a trimis în lume cu o misiune pe care nu am uitat-o”, a afirmat Dâncu.

Acesta spune că s-a decis să accepte titlul oferit de UBB după ce un prieten de pe Facebook i-a trimis o imagine cu un peisaj în ceaţă pe care scria ”visul începe atunci când un profesor are încredere în tine”.

”Şi atunci m-am gândit că pot să primesc acest premiu cu inima uşoară şi că pentru asta vă mulţumesc tuturor pentru că nu este pentru mine, este pentru cel care a avut încredere în mine şi este la originea visului meu, la temelia visului meu. (…) Este un om care a stat la temelia visului meu şi care nu a ajuns niciodată profesor al acestei universităţi. (…) I se zicea Împăratul, în plină dictatură. Era Împăratul şi profesorul nostru, al studenţilor la sociologie care a făcut să supravieţuiască sociologia în România. Ioan Aluaş”, mărturiseşte Vasile Dâncu.

Dâncu a mai spus că, acum, la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a dascălului său, Ioan Aluaş, simte că este continuatorul întrebărilor lui. Una dintre întrebările pe care şi le adresează este şi următoarea: ce poate face sociologia pentru naţiune?. Sociologul îşi aminteşte de unul din sfaturile profesorului: nu răspunsurile sunt importante răspunsurile, căci ele sunt multe şi se schimbă, ci e esenţial e să se pună întrebări bune.

”O societate care îşi pune întrebări e o societate vie. (…) Nu avem un spaţiu normal al dezbaterilor. În spaţiul public nu se mai dezbat idei, nu se mai caută alternative, mai degrabă avem o violenţă continuă, un spaţiu conflictual mereu deschis. (…) Azi, argumentarea e foarte rar folosită. Trăim mai degrabă un efect al seducţiei unde mobilizarea pentru dezbateri vine din alte locuri decât din dorinţa de căutare a adevărului. (…) Democraţia e bolnavă pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu se prezintă la dezbatere, (…) pentru că nu ne mai sensibilizează suferinţa din jurul nostru. (…) Întreg sistemul social pare construit cu spatele la oameni, cu faţa la conducători. Suntem permanent cotropiţi de emoţii şi asta ne face să ne pierdem sensul...(…) Azi este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să reproducă unele îngrijorări ale oamenilor, care să dea sens acestei societăţi, să dea o speranţă şi un proiect acestei societăţi”, a mai declarat Vasile Dâncu.

Potrivit acestuia, mass-media produce o criză a culturii pentru că e un canal prin care toţi transmit orice, e un multiplicator social care transmite inclusiv frică, dar presa nu e de vină, subliniază Dâncu, ci e a doar un canal, un instrument.

”Suntem o societate copleşită de frică. 80% dintre români sunt înfricoşaţi de viitorul copiilor lor”, mai afirmă acesta.

Dâncu a mai vorbit despre o criză a conştiinţei şi a naţiunii, despre societatea de azi unde tinerii trăiesc într-o criză a imaginii, dar şi despre cum universitatea, locul unde se păstrează valorile, poate ajuta societatea: „Universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, îţi cultivă visul, te ajută să visezi, e un loc unde nu există conflicte între generaţii“.

Mai multe în video-ul de mai jos:

Vasile Dâncu, Profesor Honoris Causa al UBB: ”Visul începe atunci când un profesor are încredere în tine”

vasile dancu

La finalul festivităţii, vicepremierul Vasile Dâncu le-a declarat jurnaliştilor că titlul primit îl onorează, că nu se aştepta la această distincţie şi, deşi lucrează de 15 ani ca profesor la Universitatea din Bucureşti, are sentimentul că nu a plecat niciodată din Cluj.

”E un titlu care mă onorează. Nici nu m-am aşteptat la el. Aşa cum am spus şi în discursul meu, a fost simplu să accept să fiu în această postură, deoarece aceea am senzaţia că eu nu am plecat niciodată din universitate şi din comunitatea noastră chiar dacă uitându-mă mai bine în cartea de muncă sunt plecat de 15 ani la Universitatea din Bucureşti. Nici nu mi-am dat seama când a trecut acest timp. În tot această perioadă am ţinut legătura cu universitatea noastră, am contribuit ca şi profesor invitat, ca profesor asociat la naşterea unor direcţii de studiu, direcţii de cercetare. Probabil că acestea au contat foarte mult. A ajuns o generaţie pe care am promovat-o acum 20 de ani, generaţia studenţilor mei, a ajuns probabil să stabilească criterii şi atunci cred că acest titlu nu mă onorează neapărat pe mine, nu mi se datorează mie, ci mai degrabă unei modalităţi prin care universitatea noastră se leagă generaţie de generaţie, reconstituind spiritul universitar din Cluj”, a declarat Vasile Dâncu.

Acesta a subliniat că ”nu poţi face sociologie doar de dragul publicaţiilor şi al CV-ului”, ci ”trebuie să faci ceva pentru naţiunea ta”.

”Şi am urmărit mereu să trăiesc în această dublă ipostază, de cercetător şi de critic social, fiind promotor de proiecte. Faptul că România azi are are o deficienţă în ce priveşte proiectul social m-a inspirat ca să fac sociologie. Dincolo de poziţiile publice le-am ocupat, le ocup şi le-aş putea ocupa, sunt sociolog în primul rând şi am această obsesie a modernizării statului, a construcţiei şi modernităţii care să însemne şi servicii mai bune pentru cetăţeni”, a mai afirmat Dâncu. 

Lui Vasile Dâncu i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa

Mai puteţi citi:

Domnului Vasile Dâncu, tehnocrat, social-democrat, vicepremier

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite