Festivalul care aduce scriitorii mai aproape de public. „Copiii ştiau că scriitorii pe care îi citesc sunt morţi. Şi literatura este vie doar în carte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania îşi propun, prin metode originale, să atragă oamenii spre lectură, una dintre iniţiative fiind oferirea de cărţi frumos împachetate clujenilor care trec prin Piaţa Unirii din oraş.

Cea de-a IV-a ediţie Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT) se desfăşoară în perioada 4-9 ocotmbrie la Cluj-Napoca. Este considerat unul dintre evenimentele culturale de anvergură din România după ce, la ediţiile precendente, organizatorii au adus în inima Ardealului nume uriaşe ale literaturii universale, precum Mario Vargas Llosa, Antonio Lobo Antunes şi Antonio Gamoneda.

În 2016, publicul va avea ocazia să-i întâlnească şi să asculte prelegerile italienilor Alessandro Baricco şi Franco Moretti, ale mexicanilor Ali Calderon şi Mari Bojorquez, americanului de origine română Andrei Codrescu, ale sârbului Adam Puslojic, macedonianului Mite Stefoski şi ale belgianului Etienne Verhasselt. Din ţară şi-au anunţat prezenţa Mircea Cărtărescu şi Mircia Dumitrescu.

„Dincolo de oferta editorială promovăm cartea şi conceptual. Dincolo de tot, festivalul e o instigare la citit pentru că asta facem prin toate evenimentele. De aici a pornit totul, de a găsi formula prin care să convingem oamenii să citească şi să descopere interesantul din cărţi“, spune scriitorul Gabriel Bota, unul dintre fondatorii FICT alături de Vasile George Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj.

Pe cei doi îi leagă o prietenie, pe lângă organizarea festivalului. Au observat că oraşului îi lipsea un festival de carte şi s-au gândit să meargă mai departe de ideea de târg de carte, să organizeze – ceea ce au şi făcut – întâlniri dintre scriitori şi cititori, să aducă mai aproape de public autorii de cărţi. Festivalul are şi un motto destul de sugestiv: „de carte nu scapi“. Prima ediţie au gândit-o şi pregătit-o în vreo două săptămâni jumate. „Am văzut că oamenilor le place ideea şi în momentul în care am povestit ideea mai departe i-am văzut entuziasmaţi. În timp, ne-am dat seama că e foarte important şi să-ţi alegi partenerii care să fie pe aceeaşi lungime de undă cu tine“, afirmă Gabriel Bota.

image

Organizatorii FICT, în faţa UBB, la marşul lecturii  FOTO Facebook FICT

Cărţi în dar, nu cărţi gratuite

Una dintre surprizele FICT, care se repetă de doi ani, e dăruirea, la întâmplare, de cărţi trecătorilor. Peste 3.000 de volume frumos împachetate, care în spatele ambalajului ascund nume de scriitori români, clujeni, au ajuns anul acesta, în casele a 3.000 de locuitori ai Clujului. „Ne-am gândit foarte mult ca şi strategie de marketing să nu folosim cuvântul gratuit pentru că nu le-am oferit gratuit, ci le-am oferit chiar cu inima. Iar o carte chiar e un cadou extraordinar. Chiar am avut o mare grijă de a oferi cărţile împachetate. Colegii mei şi voluntarii au stat zile întregi şi au împachetat cărţi“, explică Gabriel Bota.

În opinia sa, odată ce primeşti o carte ajungi, din pură curiozitate, o răsfoieşti, şi s-ar putea să-ţi atragă atenţia. „Şi asta deja înseamnă foarte-foarte mult. E deja un câştig“, adaugă el.

Recomandări

Miercuri seara, în Clubul Diesel, are loc o lectură publică - un Jam session Poetry Night - la care au luat parte şi invitaţii de onoare ai FICT: Mario Bojórquez (Mexic), Alí Calderón (Mexic), Andrei Codrescu (SUA), Josef Straka (Cehia), Mite Stefoski (Macedonia), Adam Puslojić (Serbia).

Joi, 6 octombrie, Franco Moretti va primi, de la ora 11.00, titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) al UBB, iar seara, de la ora 20.00, va avea loc concertul celor de la „Lipicioşii“.

Vineri, 7 octombrie, e rândul scriitorului italian Alessandro Baricco să primească titlul de DHC al UBB, iar de la ora 17.00 va avea loc conferinţa despre mişcarea Dada şi moştenirea sa în contenmporaneitate susţinută de un alt invitat de onoare al FICT, scriitorul Andrei Codrescu. Seara se va încheia cu un concert rock al trupei „Times of Need“ în memoria victimelor de la Colectiv. Nenorocirea de la clubul bucureştean Colectiv este şi tema unei cărţi scrise de un supravieţuitor, Silviu Ciocanelli. Volumul se numeşte „Scrum“.

Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 12.00 este programată festivitatea de premiere, iar o oră mai târziu Mircea Cărtărescu va avea o întâlnire cu publicul în lounge-ul din Piaţa Unirii. Tot sâmbătă, dar de la ora 17.00, în Auditorium Maximum al UBB, scriitorul Alessandro Baricco se va întâlni cu publicul şi va oferi autografe.

image

Elevi la marşul lecturii, eveniment ce a deschis FICT marţi, 4 octombrie FOTO Facebook FICT

Elevi şi scriitori în licee

Parteneri FICT sunt şi organizatorii FestLit (Festivalul Naţional de Literatură) care s-a desfăşurat la Cluj între 2 şi 4 octombrie, adică filiala din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Una dintre iniţiativele FestLit a fost să organizeze întâlniri, în licee din Cluj, dintre elevi şi scriitori români - Ion Mureşan, Ruxandra Cesereanu, Ioan Moldovan, Traian Ştef, Virgil Stanciu.

„Prin FestLit, scriitorii merg în licee. S-a făcut asta şi anul trecut. Am fost anul trecut prin licee şi le-am vorbit pe limba lor despre poezie şi rămâi surprins să vezi că se adună două sau trei clase şi tu vorbeşti în continuu şi buzele îţi sunt uscate şi îţi dai seama că au trecut trei ore şi copii încă sunt acolo. De ce? Dacă legi poezia de un act de normalitate de care ei se lovesc, o privesc altfel. Poezia e simplă, e viaţă, ea există, o vede fiecare. (...) Povesteam nişte copii de clasa a X-a de poeţi de 50 de ani şi m-au întrebat:  «poeţii ăştia chiar există?», «pot să-i întâlnesc?» Ei ştiau că poezia sau scriitorii pe care ei îi citesc sunt morţi. Şi literatura este vie doar în carte. Dacă-i aduci şi îi pui în rândul lor, ei se schimbă total“, explică Gabriel Bota.  

Vă mai recomandăm:

Festivalul care oferă cărţi pe gratis. „Oferta“ FICT 2016: marşul lecturii, autobuz special unde se oferă cărţi în dar, oaspeţi de seamă din 7 ţări

Poetul spaniol Antonio Gamoneda, premiat la Cluj: „Poezia nu face doctrină, dar poate să facă conştiinţele mai solidare”

Clujeanul care aduce scriitori de Nobel în Ardeal: „Omul e condamnat la lectură, are nevoie de poveste ca de aer“

Lumea s-a înghesuit să-i asculte pe Llosa şi pe Liiceanu la Cluj. „Dragostea este o creaţie culturală“, crede scriitorul peruan, care a luat Premiul Nobel în 2010

FOTO VIDEO Dialog Mario Vargas Llosa-Gabriel Liiceanu la Cluj. Llosa: „Din păcate, în societate, literatura este văzută ca un amuzament, dar trebuie să depăşim acest stadiu“

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa: „Fără poveşti, vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre“. La spectacol i s-a făcut o surpriză: a jucat în propria-i piesă

Unul dintre cei mai buni scriitori spanioli vine, pentru prima dată, în România la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

Transilvania are propriul festival de carte. Călătorie în lumea literelor pe muzica lui Nucu Pandrea, singurul român care cântă la frunză

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite