Transilvania are propriul festival de carte. Călătorie în lumea literelor pe muzica lui Nucu Pandrea, singurul român care cântă la frunză

0
0
În Piaţa Unirii din Cluj va avea loc Festivalul de Carte Transilvania FOTO: Adevărul
În Piaţa Unirii din Cluj va avea loc Festivalul de Carte Transilvania FOTO: Adevărul

După ce zece zile a fost „capitala“ filmului datorită TIFF-ului, Clujul va deveni de miercuri, 19 iunie, până duminică 23 iunie, gazda primului festival regional de carte, numit cum altfel decât „Transilvania“. Prima ediţie a festivalului va debuta miercuri, de la ora 10.00, în Piaţa Unirii.

Cinci zile pline de evenimente dedicate literelor. Miercuri, 19 iunie, debutează Festivalul de Carte Transilvania care, timp de cinci zile, le va oferi clujenilor, zilnic, între orele 10.00 şi 23.00, lansări de carte recitaluri de poezie, întâlniri cu scriitori, concerte de jazz şi folk, lecturi publice şi concursuri literare.

Evenimenul este organizat de Asociaţia Culturală Eikon, Editura Eikon şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Deschiderea oficială a festivalului a fost programată miercuri, la ora 12.00, în prezenţa oficialităţilor locale şi pe acordurile muzicale ale cântăreţului de muzică tradiţională Nucu Pandrea.

Programul pe zile.
Miercuri, 19 iunie, prima zi a festivalului va aduce în faţa publicului clujean un vernisaj al artistului Octavian Bour – o expoziţie cu desene pe tema cărţii. Fiind luna iunie, primele volume lansate vor fi dedicate lui Eminescu: „Vieţile paralele”, de Florina Iliş şi „Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic”, de academicianul Mihai Cimpoi, urmate de evenimente ale Editurii Tracus Arte.
Seara se va încheia cu două evenimente muzicale – un recital de jazz susţinut de pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian şi un concert de rock simfonic al trupei Whispering Woods.

Joi, 20 iunie, a doua zi a festivalului va fi dedicată teatrului, se vor lansa cărţi, vor avea loc spectacole şi întâlniri ale iubitorilor de teatru cu autori dramatici, actori, regizori. Poetul clujean Ion Mureşan vine în faţa cititorilor săi cu două lansări: „Cartea de iarnă” – ediţia a II-a – şi „Cartea Alcool”, alături de alţi autori invitaţi de Editura Charmides din Bistriţa.
Seara va avea în prim-plan un concert Ada Milea şi invitaţii săi, Bobo Burlăcianu şi Cristi Rigman, şi un spectacol de operă, teatru şi dans al trupei Syncreto – Parcul Uman.

Vineri, 21 iunie, va avea loc o serie de lansări de carte a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, autori: Ioan-Viorel Bădică, Corneliu Coposu, Viorel Mureşan şi George Vulturescu.  De la ora 18.30, univeristarul Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărţii „Inteligenţa materiei”, lansează recenta apariţie: „Mintea de Dincolo”.
Spre seară, de la ora 19.30, vizitatorii sunt invitaţi la proiecţia video „1900 de ani de la inaugurarea columnei lui Traian”, un proiect realizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană.
A treia zi a festivalului se va încheia cu un moment dedicat iubitorilor de muzică folk - un concert Dinu Olăraşu, care va lansa un nou volum de versuri.

Sâmbătă, 22 iunie, va sta sub semnul poeziei, începând cu recitalul poetic al marelui actor  Dorel Vişan, dedicat lui Mihai Eminescu, şi continuând cu lansarea antologiei „Clujul Poeţilor”, de Horia Bădescu, carte-eveniment care cuprinde cele mai frumoase poeme despre Cluj, urmată de un amplu recital de poezie şi un concert de chitară clasică susţinut de Silvan Stâncel.
Şi-au mai anunţat prezenţa la acest festival sociologul Vasile Sebastian Dâncu, cu volumul „O Românie interioară” (sâmbătă, ora 12.00) şi academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (vineri, 21 iunie 2013, ora 11.00), care va lansa recenta lucrare scrisă în colaborare cu prof. univ. dr. Ioan Bolovan: „Istoria Transilvaniei”.

Duminică, 23 iunie, ultima zi a festivalului, va fi dedicată copiilor, care se vor bucura, de la ora 13.00, de spectacolul susţinut de actorii Teatrului de Păpuşi PUCK din Cluj-Napoca, de lansări de cărţi de poveşti şi benzi desenate şi de numeroase concursuri literare pentru copii.
În a doua parte a zilei, vizitatorii vor fi invitaţi să participe la Proiectul „Citeşte-ne ce-ţi place” – lectură publică-maraton, în care oameni ai cărţii, personalităţi şi figuri publice marcante ale culturii româneşti vor putea citi, la scenă deschisă, un fragment din cartea preferată.

Pentru copii. În plus, prin cele mai noi tehnologii copiii pot intra în lumea poveştilor nemuritoare, a basmelor şi a legendelor. Aplicaţia educativă Poveşti, promovată de Orange împreună cu Junior.clopotel.ro, este o aplicaţie interactivă prin care copiii pot asculta poveşti scrise sau culese de autori români şi străini, precum „Sarea în bucate”, „Punguţa cu doi bani”, „Pupăza din tei”, „Prinţesa bob de mazăre”, „Fata babei şi fata moşului”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Scufiţa roşie”, „Cenuşăreasa”, „Alice în Ţara Minunilor” şi „Albă ca Zăpada”. În plus, cele 3 secţiuni interactive: Desenează, Ascultă şi Explorează, oferă copiilor posibilitatea de a interacţiona cu personajele şi de a colora scenele din poveste, dezvoltându-şi vocabularul, capacitatea de a asculta şi imaginaţia.

Închiderea oficială a Festivalului o va face lansarea cărţii „Fahrenheit 451”, scrisă de Ray Bradbury, duminică, de la ora 19.00, la Cinematograful Victoria, urmată de vizionarea ecranizării în regia lui François Truffaut.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Singurul român care cântă la frunză îşi lansează al 20-lea album
 

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite