PORTRET/ Răzvan Todea. Visează să ajungă baschetbalist profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Todea
Răzvan Todea

Este unul dintre cei mai talentaţi baschetbalişti ai clubului Dinamic Cluj şi îşi doreşte să practice sportul sub panou într-un campionat profesionist.

În urmă cu şapte ani, Vlad Todea a cedat la insistenţele unui prieten şi a decis să se lase de fotbal pentru a practica baschetul, datorită staturii care-l recomanda pentru acest sport. A intrat în contact cu MC Sport, unde i-a atras atenţia lui Emil Huiculescu, fondatorului CB Dinamic Cluj.

Impresionat de calităţile copilului, l-a transferat la clubul său, unde Vlad se află şi acum. „Începeam deja să-mi propun să fac performanţă. Părinţii tot timpul m-au încurajat să fac sport şi am zis că baschetul mi se potriveşte cel mai bine. După şcoală tot timpul joc baschet cu prietenii, chiar şi în afara antrenamentelor. Nu am un idol în acest sport, consider că trebuie să muncesc foarte mult şi nu să-mi caut modele“, spune Vlad.

A marcat 35 de puncte într-un meci

Vlad este Junior I la CB Dinamic şi joacă pe postul de extremă. Deşi se consideră un jucător de echipă, care îmbină talentul cu munca, este şi un foarte bun marcator. Recordul său personal a fost stabilit într-un meci jucat la Oradea, cu LPS, când a reuşit să înscrie 35 de puncte. Crede că fără foarte multă muncă nimic nu este posibil în sport şi îl caracterizează pe Emil Huiculescu, antrenorul său, ca fiind un psiholog foarte bun: „Munca este la baza oricărei reuşite şi după asta m-am ghidat mereu. Emi este un tip care ştie foarte mult baschet, învaţă în permanenţă şi ştie să ne motiveze excelent atât la antrenamente cât şi la meciuri. Este un model pentru fiecare dintre noi“, îşi laudă antrenorul.

Ar pleca în străinătate

Deşi crede că nivelul baschetului din România a crescut mult în ultimii ani, în primul rând datorită introducerii obligativităţii a cel puţin unui român în fiecare echipă, ar spune oricând „da“ unei oportunităţi de a face baschet în străinătate. Nu are un campionat preferat, dar crede că ar face faţă oriunde şi i-ar plăcea să plece într-o ţară în care baschetul este sport profesionist. Este un fan înfocat al celor de la „U“ Mobitelco, iar baschetbalistul său preferat este Zoran Krstanovici: „Eu încerc să fur câte ceva de la fiecare antrenor şi jucător care mi se pare că se pricepe la baschet. Ca orice sportiv, am şi eu un aşa zis ritual înaintea meciurilor. Tot timpul sunt calm, glumesc, încerc să fiu cât se poate de relaxat“ dezvăluie sportivul. La numai 17 ani, a fost deja selecţionat la lotul naţional şi a câştigat cu echipa de club mai multe turnee importante.

A fost ales între primii cinci jucători de două ori şi deţine două titluri de cel mai bun jucător al turneelor la care a participat şi tot de atâtea ori a fost coşgheter: „Nu mă opresc aici. Vreau să fac performanţă în baschet“, promite Vlad.

PROFIL

Născut: 11.07.1993, Cluj-Napoca
Studii: elev în clasa a XI-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu“
Performanţe: de două ori MVP, coşgheter, selecţionat la lotul naţional

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

-A existat un moment care ţi-a marcat în vreun fel cariera?

-Am văzut un meci de juniori între Sibiu şi Braşov. Când mai erau un minut şi câteva secunde din meci, braşovenii conduceau cu 12 puncte şi nimeni nu credea că ceva se mai poate întâmpla. Pe final, sibienii au revenit şi au câştigat meciul. Atunci am realizat că dacă îţi doreşti cu adevărat ceva şi dai totul pentru a-şi îndeplini obiectivul, vei reuşi.

-Cum te motivezi înaintea meciurilor?

-Cuvintele lui Emi mă motivează cel mai mult. Pe întreaga durată a meciului, mă gândesc la ce mi-a spus el şi încerc să fac tot posibilul să-l ascult.

-Ce vei face după ce renunţi la baschet?

-Mi-ar plăcea să devin antrenor. Apoi, vreau să ajung la SRI. Sunt foarte pasionat de acest segment.

CE-I PLACE

„Îmi plac jocurile pe calculator, în special cele de fotbal şi să ies cu prietenii în oraş. Mă consider o persoană căreia îi place să socializeze în permanenţă cu cei din jur“

CE NU-I PLACE

Din proprie experienţă, Vlad se fereşte de oamenii care nu spun lucrurilor pe nume: „Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi cei care te vorbesc pe la spate“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite