Laborator pentru depistarea etnobotanicelor finanţat de Primărie
0Primăria va plăti, anual, 40.000 de lei pentru analizele efectuate în laboratorul Facultăţii de Chimie. Obiectivul este necesar întrucât dotările Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate nu fac faţă evoluţiei etnobotanicelor.
Poliţia Locală, în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj (BCCOJ) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cu sprijinul Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), au pus bazele înfiinţării unui laborator pilot pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive.
Laboratorul va funcţiona în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai", la Facultatea de Chimie. După acreditarea laboratorului, o sumă de 40.000 de lei din bugetul local va fi plătită, anual, pentru contravaloarea analizelor de laborator. „Această iniţiativă este o premieră pe plan naţional. Participarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca la acest proiect implică şi decontarea sumelor necesare efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum şi pentru acreditarea acestui laborator. Având în vedere aspectele menţionate se impune iniţierea unui proiect de hotărâre a consiliului local prin care să se aprobe decontarea de la bugetul local a sumei de 40.000 de lei aferente funcţionării laboratorului pilot în anul 2012", a precizat primarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin.
Laboratoarele BCCO Cluj nu pot depista toate substanţele
Acest protocol a pornit de la iniţiativa şefilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, având în vedere că substanţele cu efecte psihoactive se înmulţesc, iar laboratoarele nu sunt dotate pentru a le depista pe toate. „Astfel de analize complexe se fac doar la Institutul Naţional de Criminalistică de la Bucureşti. Este greu să ţinem pasul cu distribuitorii de etnobotanice. Acum le analizăm la noi în laborator, dar având în vedere că sunt sute de astfel de substanţe am cerut sprijinul Facultăţii de Chimie. Să avem şi la Cluj un astfel de laborator, să ţinem pasul cât de cât. Au existat cazuri când nu am putut depista exact substanţa psihoactivă din componenţa drogurilor", a declarat Horea Oltean, şeful BCCO Cluj.
Cum va funcţiona protocolul
Din oficiu sau la solicitarea procurorilor din cadrul DIICOT, lucrători din cadrul BCCO Cluj, după efectuarea analizelor fizico-chimice de către laboratorul de analiză şi profil al drogurilor, vor pune la dispoziţia specialiştilor din cadrul Facultăţii de Chimie substanţele obţinute pe parcursul percheziţiilor. Lucrătorii BCCO Cluj vor asista la prelevarea probelor necesare pentru efectuarea analizelor de specialitate şi vor prelua cantitatea de substanţă rămasă.
Conform protocolului, Primăria Cluj-Napoca va aloca anual o sumă special destinată pentru efectuarea analizelor de laborator de către specialiştii Facultăţii de Chimie pentru achiziţionarea materialelor necesare. Protocolul este valabil pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire. „Protocolul e pregătit şi va fi semnat miercuri. Facultatea de chimie are deja personalul, spaţiul şi tehnica necesară, dar numai după semnarea protocolului se pot da detalii", a precizat Laura Irimieş, purtător de cuvânt la UBB Cluj.
Magazinele cu etnobotanice, parţial interzise
Începând cu 1 decembrie 2010, în municipiul Cluj-Napoca s-a interzis comercializarea, deţinerea şi distribuirea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, pe o rază de 200 metri faţă de unităţile de învăţământ, lăcaşuri de cult şi alte instituţii religioase. În prima parte a anului 2010 la Cluj-Napoca funcţionau nouă magazine care comercializau substanţe etnobotanice, în prezent, în oraş nu mai funcţionează niciun astfel de magazin, susţin reprezentaţii municipalităţii.