Gara din Cluj, confort sporit pentru persoanele fără adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii beneficiari ai condiţiilor decente din sala de aşteptare a îi ţin deoparte pe călători. Firma care asigura paza în Staţia CFR Cluj a reziliat contractul din luna iulie, după mai multe luni în care nu a încasat banii cuveniţi.

Recent modernizată, gara din Cluj-Napoca a devenit prima casă pentru mai multe personae fără adăpost. Numărul acestora a crescut de când firma angajată pentru paza obiectivelor nu a mai fost plătită, însă şi după ce confortul sălii de aşteptare s-a sporit.

Asociata societăţii care are închiriat un spaţiu în sala de aşteptare contribuie şi ea la alungarea plictiselii pentru persoanele fără adăpost, după ce a montat un televizor LCD. Pentru siguranţa propriilor angajaţi, femeia a montat şi sisteme de supraveghere.

Fiecare seară devine o aventură


Atmosfera „de speriat" din zona Gării începe încă de la câţiva zeci de metri, de la capătul străzii Horea. În tunelul de sub Piaţa Gării îşi fac veacul şi cosumă alcool persoane pentru pe care când le vezi îţi vine să te întorci din drum şi care nu ezităsă-ţi ceară bani, fiecare pe un ton şi cu o poveste diferită. Orice necunoscut este luat în cătare de către cei „ai casei", înainte încă de a coborî toate scările.

Cel mai mult se plâng de oamenii fără adăpost care dorm aici cei care desfăşoară aici activităţi economice. Unul dintre asociaţii firmei care a închiriat în Gară mai multe spaţii comerciale ne-a spus că la toate audienţele la care a fost, a fost pusă să aleagă între condiţiile existente şi rezilierea contractelor de închiriere, pentru care plăteşte circa 30.000 de lei lunar.

Au rămas fără pază


Până în vara acestui an, de „sortarea" călătorilor dintre persoanele fără adăpost care îşi făceau veacul pe aici se ocupa firma de pază Bidepa. Din lipsa banilor, Regionala Cluj a CFR SA nu le-a mai plătit serviciile, iar aceştia au cerut rezilierea contractului.

În ciuda faptului că în Gară se află şi sediul Poliţiei Transporturi Feroviare, în atribuţiunile acesteia nu intră asigurarea unui climat suportabil în sala de aşteptare. Micuţa sală de aşteptare este evitată de cei mai mulţi dintre călători, care preferă să aştepte trenul în picioare în holul mare, de când frigul i-a alungat de pe peroane.


„Dacă vin jandarmii, mă duc să dorm în bloc"

Zoltan are 65 de ani şi spune că este din Floreşti. Nu are casă şi îşi duce veacul de bună vreme în Cluj-Napoca. Acum spune că este nevoit să stea pe aici pentru că soţia lui este în spital. Doarme de cele mai multe ori în gară şi este resemnat atunci când este scos în stradă.
„Eu nu beau şi nu fac scandal şi mai este când mă lasă să stau aici. Doar dacă se plânge cineva de mine mă scot afara şi atunci m-am învăţat. Dacă mă scot afară, mă duc în blocul în care dorm de obicei, în Piaţa Cipariu", ne-a spus Zoltan.

Pază, pe lista de propuneri din 2010


Directorul Regionalei Cluj a CFR SA, Gheorghe Şurubaru, care este responsabil cu infrastructura, spune că firma de pază a plecat din lipsa banilor. Contractul a fost reziliat, iar firma bucureşteană a abandonat obiectivul încă din vară. Oficialul spune că serviciul de pază a fost trecut pe lista de priorităţi din anul 2010, care speră să fie acoperită de bugetul care le va fi pus la dispoziţie de la Ministerul Transporturilor.

Cei cu bilete scapă

Un agent al Poliţiei de Transport Feroviar mai face patrulare prin staţie, însă nu trebuie să neglijeze nici partea de afară, unde furtişagurile de fier vechi sunt la ordinea zilei. Chiar dacă legea nu îi obligă să asigure paza Staţiei de Călători, care este închiriată de CFR Călători de la CFR SA, protocolul dintre instituţii s-a extins şi pentru prevenirea infracţiunilor, care oricum ar cădea în juridicţia lor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite