Scriitorul Mihai Niculescu, personalitatea lunii aprilie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Proiectului ”Mari Personalităţi Călărăşene”, Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului ”Personalitatea lunii aprilie – Mihai Niculescu - scriitor”. Născut la 22 aprilie 1909, la Olteniţa, jud. Ilfov, într-o familie de institutori., Niculescu s-a mutat cu întreaga familie la Bucureşti, în anul 1920. Aici a urmat Liceul „Mihai Viteazul”, apoi şi-a luat licenţele universitare în Litere, Filozofie şi în Drept.

Este concentrat în 1941, în Cadrilater, unde participă în calitate de ofiţer de rezervă l luptele pentru eliberarea Basarabiei, ajungând până aproape de Odesa, unde a fost rănit. Şi-a continuat activitatea la partea sedentară a regimentului din care făcea parte.

În martie 1943 părăseşte ţara, stabilindu-se la Paris. După 13 ani (1956) se mută la Londra, unde va trăi şi va scrie restul vieţii, până la dispariţia lui în 1994, la vârsta de 85 ani, eveniment trist care a rămas încă un mister.

Debutul publicistic are loc imediat după terminarea studiilor, cu foiletoane literare la Universul şi Universul Literar, unde ocupă şi funcţia de redactor. Publică volumul Abecedar.

În perioada cât a locuit la Paris îi apar volumele Amintiri în uniformă (tipărită în Argentina în 1952), antologia Omul şi pământul românesc (Fundaţia Carol I, Paris, 1955), Povestea vorbelor (Fundaţia Carol I, Paris).

Rămâne în Franţa până în 1956, când este chemat la Londra ca realizator de programe culturale la BBC.

La Londra publică Cartea de vise (Societatea Academică Română din Roma, 1959), The Cobbler of Hydra, tradusă şi publicată cu încă două povestiri de Mircea Eliade în volumul Fantastic Tales (Dillon`s, London, 1969, traducerea profesorului de limba şi literatura română la Universitatea din Londra, Eric Tappe), piesa de teatru Aşa a fost să fie (Joc de vorbe) (1976), volumele de poezii Petreceri (1977) şi Toană de har (1978).

A colaborat cu eseuri, cronici literare, poezii la revistele din exil: Revue des Etudes Roumaines, Caiete de Dor, Fiinţa Românească, Ethos, Limite (Paris), Destin (Madrid), Correspondances şi Revista Scriitorilor Români (Munchen), Mele (Honolulu), Micron (California). A ocupat funcţia de redactor literar pentru emisinea în limba română la BBC.

Bibliografie: Şerban, N. Ionescu, Dicţionarul panoramic al personalităţilor – România: Secolul XX, Bucureşti, Ed. Victor Frunză, 2006, p. 289; Mitulescu, Constantin, Valori călărăşene: Niculescu Mihai, în Evenimentul de Călăraşi, Nr. 128, 2007, p. 11; http://www.alternativaonline.ca/MihaiNiculescu.html.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite