Preocupare. Deputatul liberal Dan Motreanu somează Direcţiile Agricole să spună preţul real al cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recoltă excelentă în Bărăgan Foto:Adevărul
Recoltă excelentă în Bărăgan Foto:Adevărul

Pentru o impozitare corectă, deputatul Dan Motreanu solicită Direcţiilor Agricole Judeţene să informeze Consiliile Judeţene care este preţul real al cerealelor.


Deputatul liberal Dan Motreanu face un apel către toate Direcţiile Agricole să informeze Consiliile Judeţene care este preţul real al cerealelor. Conform articolului 62 din Codul Fiscal, înainte de începerea unui nou an fiscal, Consiliile Judeţene hotărăsc, la propunerea direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, preţul mediu la cereale, în baza căruia se calculează impozitul pe veniturile din arendă, exprimate în natură.  

Evaluări optimiste

”Evaluările făcute la sfârşitul anului trecut în ceea ce priveşte preţul mediu al cerealelor pentru anul 2013 au fost optimiste. Între timp, s-a constatat că preţul cerealelor a scăzut foarte mult. Solicit tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene să analizeze situaţia reală a preţurilor cerealelor pe piaţa internă, mai precis a grâului, şi să informeze Consiliile Judeţene în vederea modificării hotărârii respective", a spus deputatul.

Diferenţa, suportată de cetăţeni

La nivelul judeţului Călăraşi, preţul mediu pentru grâu, stabilit prin Hotărârea Consiliului Judeţean, a fost de 0,82 lei / kg, în timp ce preţul real este în medie de 0,65 lei / kg. Diferenţa de preţ afectează cetăţenii care au pământul arendat şi îşi încasează arenda în natură. Astfel, cetăţenii sunt puşi în situaţia de a plăti un impozit mai mare dacă aceste preţuri de referinţă nu sunt în concordanţă cu realitatea.

Rezultate record

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Agricolă Judeţeană Călăraşi, recolta-tul la orz şi orzoaică de toamnă s-a încheiat cu următoarele rezultate: orz, 39.050 ha cultivate, producţia totală – 162.226 t, media la hectar – 4.154 kg/ha; orzoaică, 2.904 ha în cultură, producţie – 11.616 t, media la hectar – 4.000 kg.
La grâu, rapiţă şi mazăre boabe, lucrarea este în desfăşurare: grâu, 123.786 ha cultivate, 50.686 ha recoltate, producţia medie – 4.000 kg/ha; rapiţă, 44.936 ha cultivate, 20.786 ha recoltate, producţia medie – 2.300 kg/ha; mazăre boabe, 5.317 ha cultivate, 700 ha recoltate, producţia medie – 2.000 kg/ha.

Piaţa a fost speculată

Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice din Călăraşi spune că în acest an totul a decurs excelent. „Am finalizat recoltarea la rapiţă şi am o producţie de 4.100 kg/ha. La orz, chiar dacă am avut o parte din lanuri culcate de precipitaţii şi vânt, am mers pe medii de la 7.500 la 9.000 kg/ha. La grâu, până în ploi, calitativ şi cantitativ, totul a decurs excelent pe primele 380 ha, cu o medie de 7.200 kg/ha.

După valul trecut de precipitaţii, masa hectolitrică a ajuns la 76-78, deci şi producţia va scădea; estimez, de pe restul de 600 ha, să obţin 6.500 kg/ha. Rău este că piaţa a fost speculată imediat, spunându-se că grâul este deja nepa¬nificabil. Or, la soiurile româneşti, nu putem vorbi despre aşa ceva! Preţurile, în consecinţă, au scăzut la 0,67-0,65 lei/kg.“

Vă recomandăm şi:
     

Recolte bogate, fermieri săraci. Ministerul Agriculturii promite să combată „negocierile pe sub masă”

A început secerişul grânelor. Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de cereale dublă faţă de anul trecut

Tâlhării la combina de recoltat cereale. Autorii, prinşi la aproape un an de la comiterea faptelor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite