Cea mai ieftină garnitură. Cum faci cel mai bun piure de cartofi şi ce se adaugă în preparat ca să iasă pufos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparat banal şi ieftin, piureul de cartofi cere îndemânare la prepare. Cea mai populară garnitură care însoţeşte o friptură se găteşte perfect după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Pentru gospodinele care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în cea mai recentă lucrare a gastronomiei româneşti, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg de cartofi

3 linguri de unt (poate mai mult)

1 pahar mare de lapte

1-2 linguri de zahăr

sare, câtă vă place

“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib (iertaţi-mă, am fost aseară într-o vizită şi mi-au dat bucăţi de carosabil pe post de piure, cerându-mi, înflăcăraţi de speranţe, părerea - şi asa am pierdut nişte prieteni), nota autorul.

Mod preparare

Taină: 2 linguri de brânză foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui piure bine frecat.

•    Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară aşa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc

•    Se încinge tare laptele, se amestecă cu zahăr şi sare

•    Untul moale se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă

•    Se pune lapte fierbinte şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite