Cea mai ieftină garnitură. Cum faci cel mai bun piure de cartofi şi ce se adaugă în preparat ca să iasă pufos
0Preparat banal şi ieftin, piureul de cartofi cere îndemânare la prepare. Cea mai populară garnitură care însoţeşte o friptură se găteşte perfect după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Pentru gospodinele care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în cea mai recentă lucrare a gastronomiei româneşti, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg de cartofi
3 linguri de unt (poate mai mult)
1 pahar mare de lapte
1-2 linguri de zahăr
sare, câtă vă place
“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib (iertaţi-mă, am fost aseară într-o vizită şi mi-au dat bucăţi de carosabil pe post de piure, cerându-mi, înflăcăraţi de speranţe, părerea - şi asa am pierdut nişte prieteni), nota autorul.
Mod preparare
Taină: 2 linguri de brânză foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui piure bine frecat.
• Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară aşa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc
• Se încinge tare laptele, se amestecă cu zahăr şi sare
• Untul moale se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă
• Se pune lapte fierbinte şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).