Lecţia neînvăţată după crima odioasă din spitalul Săpoca. Ce se întâmplă cu paza şi siguranţa în secţiile unităţii de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supravegherea pacienţilor este deficitară
Supravegherea pacienţilor este deficitară

Evadarea unui bolnav din secţia Ojasca a Spitalului de Psihiatrie Săpoca scoate din nou în evidenţă probleme grave în ceea ce priveşte paza spitalelor de psihiatrie. Muncitori necalificaţi, în număr insuficient şi fără pregătire fizică, au în grijă pacienţi periculoşi.

După crima din august, când un bolnav din spitalul Săpoca a ucis şapte pacienţi, au fost declanşate anchete în urma cărora au ieşit la iveală multe probleme, neremediate însă nici până acum.

Un pacient de 23 de ani, internat la psihiatrie după ce în octombrie şi-a înjunghiat mama şi tatăl, a evadat luni din curtea secţiei Ojasca a Spitalului de Psihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Angajaţii aflaţi luni dimineaţă în serviciu le-au declarat poliţiştilor că pacientul care a reuşit să evadeze fusese observat în jurul orei 11.00 în timp ce escalada un gard de peste patru metri înălţime, cu sârmă ghimpată, însă nu a putut fi oprit de către paznicii care au plecat în urmărirea lui.

Acesta a fugit în pădurea dintre satele Ojasca şi Unguriu, iar pe urmele lui au pornit peste 70 de poliţişti şi jandarmi. Pacientul internat cu afecţiuni psihice, aflat în executarea unei măsuri de siguranţă, a fost găsit două ore mai târziu spânzurat într-o zonă împădurită. Un cioban l-a identificat şi a anunţat Poliţia.

Procurorii criminalişti au declanşat o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care a survenit decesul pacientului care fusese internat după ce a încercat să-şi omoare părinţii, iar poliţiştii trebuie să afle cu exactitate cum a reuşit acesta să sară gardul.

buzau

Cazul evadării dintr-un astfel de centru medical cu regim special, împrejmuit cu garduri înalte şi sârmă ghimpată, atrage atenţia încă o dată asupra deficitului de personal de supraveghere întâlnit în spitalele de psihiatrie, precum cel din Săpoca şi secţiile sale exterioare, unde ajung indivizi periculoşi, agresivi, cu infracţiuni grave.

Imediat după incidentul de luni, conducerea Ministerului Sănătăţii a dispus inspectorilor sanitari din DSP Buzău să demareze un control la unitatea sanitară. ”Este nevoie de o evaluare a serviciilor de pază. Vom trimite o echipă care să realizeze o evaluare de risc la securitate fizică, iar în urma acestei evaluări să fie realizat un plan de pază complex”, a precizat Horaţiu Moldovan, secretar de stat.

Incidentul de luni a fost posibil la nici patru luni de la crima multiplă care a îngrozit o ţară întreagă. Atunci, un bolnav în sevraj etilic din Spitalul Săpoca a ucis şapte pacienţi. Imediat au fost comandate de către Minister multe anchete în urma cărora au ieşit la iveală grave probleme, multe legate de organizarea unităţii medicale.

Evenimentul de la Ojasca demonstrează însă că problemele depistate atunci persistă

Reprezentaţii Spitalului de Psihiatrie susţineau, în septembrie, că toate problemele au fost cauzate de lipsa de personal. Deficitul de supraveghetori ar fi fost adâncit de blocarea angajărilor până la 1 august 2019, spuneau cei din conducerea spitalului, şi că abia de la acea dată puteau face încadrări de personal.

Angajaţii spitalului de psihiatrie din Buzău spun că atât agresiunile, cât şi evadările, apar din cauza deficitului de personal specializat, format din oameni care să le poată face faţă infractorilor periculoşi.

”Intructorii sunt, de fapt, muncitori necalificaţi supraveghere pacienţi psihici, care nu sunt pregătiţi, calificaţi pentru a le face faţă acestor pacienţi periculoşi. Nu avem personal calificat, cu pregătire pentru a supraveghea aceşti pacienţi din Cod Penal. Până nu se schimbă legea sănătăţii mintale, nu se va schimba nimic”, spune Mariana Spoială, liderul Sanitas Săpoca.

Imagine indisponibilă

În 2019, au fost 119 agresiuni în cele 12 secţii ale Spitalului de Psihiatrie Săpoca

După crima din august, Ministerul Sănătăţii a prezentat o listă a incidentelor produse în toate secţiile spitalului Săpoca, cele mai multe din cauza ineficienţei serviciului de pază format din muncitori necalificaţi.

Loviri, bătăi şi înjurături, atât între pacienţii internaţi, cât şi între pacienţi şi angajaţi, au avut loc, anual, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca şi secţiile exterioare ale acesteia.

Cele mai multe agresiuni au avut loc în cele două secţii de la Ojasca, unde sunt internaţi pacienţi în baza articolului 110 Cod Penal. Anul acesta, au fost înregistrate 54 de cazuri de agresiune la Secţia Psihiatrie 4 Ojasca şi 45 de cazuri la Secţia Psihiatrie 7.

Conducerea spitalului a precizat că au fost „agresiuni fizice uşoare sau agresiuni verbale între pacienţi”. În toate secţiile de la Ojasca erau internate în septembrie 415 persoane, care se aflau în grija a 294 de persoane, dintre care 190 de medici şi asistente şi 13 paznici.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite