Andru Simionoiu scrie proză SF de la 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este scriitorul care a adus vestea că un elev de 15 ani a reuşit să publice un volum de proză SF care a fost inclus în antologiile genului.

Cu o modestie ieşită din comun, Andru nu se crede cu nimic mai presus decât colegii săi, doar că, spune el, este puţin mai interesat de ştiinţă şi tehnologie în timpul liber.

Aşa se face că în loc să bată discotecile sau să-şi piardă timpul fără rost, Andru Simionoiu preferă să răsfoiască tot felul de cărţi de science fiction sau navigheze pe internet în căutare de povestioare fantastice interesante.

Tânărul scriitor povesteşte că sub îndrumarea părinţilor a deprins tainele buchiilor încă de la vârsta de 4 ani, iar după numai şase luni a reuşit să citească primul volum din viaţa sa, „Călătoriile lui Guliver de Jonathan Swift”.

„Făt Frumos cu cip în frunte”

Fascinat de povestea fantastică a simpaticului uriaş Guliver, Andru a simţit nevoia de-a lungul timpului să citească din ce în ce mai multe cărţi ale genului, pe care ulterior le-a folosit ca bază de plecare la scrierea primei proze scurte.

Aşa se face că după ce a vizionat filmul „Ghidul autostopistului galactic”, la vârsta de 10 ani, s-a hotărât să scrie şi el o scurtă povestioară pe care a intitulat-o sugestiv „Făt Frumos cu cip în frunte”.

„Când le-am arătat părinţilor mei isprava au rămas impresionaţi de realizarea mea. Aşa se face că am fost încurajat tot timpul să-mi dezvolt această aptitudine pentru scris. N-am făcut niciun curs special doar am fost îndrumat de anumiţi profesori”, mai spune Andru.

Inspirat de titanii SF

Poveştile cu roboţi scrise de cel  mai prolific prozator american, Isaac Asimov, reprezintă pentru Andru o lume futuristă de care este fascinate, tot din fragedă copilărie.

Micuţul scriitor îţi redă dintr-o suflare romanele lui Frank Herbert şi spune că din creaţiile marelui scriitor a fost cucerit de cea mai iubită poveste SF a tuturor timpurilor, Dune.

“Toate povestirile mele au şi o mică bază religioasă prin care încerc să explic misterele universului şi lumile paralele. Este firesc să fiu atras de seria din Dune pentru că şi cele şase părţi originale sunt construite pe ideea unui război sfânt condus de un mântuitor”, spune tânărul scriitor.

Andru a fost şi a rămas un copil năstruşnic, are i-a surprins atât pe părinţi şi prieteni, cât şi pe colegi şi profesori. Cu toţii îl apreciază pentru talentul lui deosebit. Ştie să se inspire şi se lasă inspirat. Nu ratează nici un amănunt al literaturii SF şi îşi pune în pagină ideile într-o formă care, uneori, îl surprinde chiar şi pe el.

“În ceea ce priveşte opera lui Isaac Asimov pot să spun că nu mai are nevoie de prea multe comentarii. Zecile de cărţi de ficţiune şi non-ficţiune sunt o sursă de inspiraţie pentru orice scriitor de SF, care îşi propune să scrie ceva serios”, mai spune Andru.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ţi-ai propus să faci pe viitor?

„Pe viitor mi-am propus să-mi schimb stilul, adică să pot evolua de la scrierea unui roman SF la redarea lui în imagine. Vreau să devin scenarist şi de ce nu chiar regizor de film ca să-mi pot exprima mult mai bine ideile. Vreau ca imaginaţia mea să fie transpusă în imagine şi de aceea m-am hotărât să urmez o facultate de profil”.

Ce rol joacă filmele SF în viaţa ta?

„Filmele SF reprezintă o altă sursă de inspiraţie pentru mine. N-am ratat spre exemplu seria Războiul Stelelor sau seria odiseelor spaţiale a lui Arthur C. Clarke, regizate de Stanley Kubrick. La fel de mult îmi plac şi alte creaţii mai recente ca seria Matrix sau Stargate.”

Ce-i place?

„ Îmi place foarte mult să ascult muzică rock mai ales genul clasic cântat de Pink Floyd sau Led Zeppelin. Îmi place foarte mult să navighez pe internet în căutare de noi informaţii mai ales din sfera filmelor sau a literaturii SF. Îmi place să mă plimb cu prietenii prin parcuri şi câteodată să mă distrez ca orice licean.”

Ce nu-i place?
„Nu-mi place dezinteresul multor concetăţeni din ziua de astăzi faţă de limba română.Nu-mi plac oamenii superficiali şi lipsiţi de modestie. Nu-mi place să mă laud cu pasiunile şi nici cu realizările mele de până acum. Nu-mi plac manelele şi filmele fără un subiect interesant”.

Profil
Născut la data de 12.03 1994 la Buzău
Elev al Colegiului Mihai Eminescu
A publicat volumul propriu Bucla infinnitului, colecţie de 3 povestiri S.F.
A apărut în 2 antologii ale tinerilor debutanţi la editura Lumea din Iaşi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite