Buzău: Candidaţi să fie, că locuri pentru romi în licee sunt destule

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii au rezervate câte două locuri la clase
Romii au rezervate câte două locuri la clase

Liceele şi şcolile de meserii din judeţul Buzău le rezervă elevilor de etnie romă, pentru sesiunea de admitere din această vară, peste 300 de locuri. Experienţa ultimilor ani conturează însă ipoteza că nici jumătate dintre ele nu vor fi ocupate, anul trecut doar 145 de romi intrând în clasa a noua.

Peste 30 de colegii, grupuri şcolare şi şcoli de meserii şi servicii din Buzău le rezervă romilor câte două locuri în fiecare clasă. „Peste 300 de locuri sunt în judeţul Buzău iar ele vor fi ocupate la o şedinţă publică dedicată copiilor romi, în funcţie de opţiunile lor şi de mediile obţinute la şcoală şi la teste”, a declarat Florina Stoian, inspector şef ISJ Buzău.

Sunt mai multe locuri decât candidaţi, spun însă reprezentanţii etniei. „Oferta este foarte generoasă. Din păcate, însă, doar jumătate din locuri se vor ocupa, nu pentru că nu ar trece testele naţionale, ci pentru că nu vor să mai continue şcoala”, ne-a spus Călin Iosif, consilier pentru romi în primăria Buzău.

Pentru a promova cât mai bine informaţia cu privire la locurile din licee dedicate romilor, mai multe instituţii publice, între care biroul judeţean pentru romi, din  cadrul  Prefecturii, Partida Romilor Pro Europa şi Inspectoratul Şcolar, au demarat o campanie în şcolile şi comunităţile cu pondere mare de etnici romi din judeţ.

Prin derularea acestei campanii, în perioada 1 – 30 iunie, elevii, tinerii şi părinţii sunt informaţi şi consiliaţi despre locurile acordate de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului în vederea admiterii în învăţământul liceal de stat şi în învăţământul universitar. Într-un comunicat al prefecturii se arată că „la liceele din judeţul Buzău au fost rezervate elevilor romi, pentru admiterea în clasa a IX-a, câte două locuri la fiecare clasă”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite