13 copii buzoieni au luptat ca să supravieţuiască în Munţii Tarcău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mâncat din ce au găsit prin pădure, au băut apă filtrată de ei şi au aprins focuri ca să se apere de animalele pădurii. În acestye condiţii au trăit timp de aproape o săptămână 13 elevi buzoieni "rătăciţi" într-o tabără de supravieţuire organizată de fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu".

Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" continuă seria de activităţi adresate elevilor buzoieni. Dacă în anii trecuţi a organizat concursuri de istorie, şah sau fotbal în sală, de această dată , pentru ei, a fost organizată tabăra "Tânărul cercetaş".


Tabăra la care au participat 13 elevi s-a desfăşurat în perioada 30 august - 05 septembrie la o cabană în munţii Tarcău, judeţul Neamţ. Elevii au fost selecţionaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, din clasele V-VII ale şcolilor din municipiul Buzău, copii cu merite deosebite, care au obţinut numai premiul I şi au participat la olimpiade naţionale.


În luna august, copiii împreună cu părinţii s-au întâlnit cu preşedintele fundaţiei, generalul maior dr. Nicolae N. Roman, la iniţiativa căruia s-a organizat această tabără. Părinţii, dar mai ales copiii au fost entuziasmaţi de programul propus şi au aşteptat cu nerăbdare ziua de 30 august.


Tabăra a fost organizată după un program "cazon", începând cu inviorare şi terminând cu apelul de seară. Şi pentru că specificul taberei a fost unul de cercetaşi, programul fiecărei zile a cuprins: tehnici şi metode de supravieţuire, prin amenajarea de adăposturi improvizate, filtrarea apei, procurarea şi prepararea hranei, dar şi folosirea busolei şi a mijloacelor naturale de orientare în teren, deplasarea după azimut (orientare turistică).


Pentru că locul de desfăşurare al taberei se află într-o zonă istorică şi turistică deosebită, copiii au vizitat mai multe obiective din judeţul Neamţ: cheile Bicazului, Lacu Roşu, oraşul Piatra Neamţ, Cetatea Neamţ, Casa Memorială "Ion Creangă" din Humuleşti, mănăstirile Agapia, Neamţ, Văratec, Tarcău şi altele.


În ultima zi de tabară a fost organizat un concurs de orientare turistică, sub îndrumarea instructorului, plutonier adjutant Mihai Frîncu, Elevii care au urcat pe podium, Cezar Zăinescu de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", Ioana Dinu de la Şcoala nr. 5 şi Andrei Negoiţă de la Şcoala nr. 1 au pus în practică tot ce au învăţast pe perioada taberei. După focul de tabară s-a desfăşurat un concurs de dans, câştigători fiind toţi copiii. Pe parcursul tuturor activităţilor, elevii au fost îndrumaţi de locotenentul medic Petru Cojocaru.


Duminică, 5 septembrie, la întoarcere, copiii şi-au luat rămas bun şi s-au bucurat de reîntâlnirea cu părinţii.


Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", prin activităţile desfăşurate, va acorda în continuare o importanţă deosebită relaţiei cu societatea civilă, pentru a atrage cât mai multe persoane în realizarea proiectelor propuse şi, în special, aceea de a promova valorile reale ale ROMÂNIEI.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite