Protocol de colaborare între Poliţia Locală şi Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Locală Braşov şi Garda de Mediu – sau Poliţia mediului, cum i se mai spune – au pus bazele unui parteneriat, la sfârşitul acestui an.

 O colaborare în vizorul căreia se află, în principal, braşoveanul, pentru menţinererea unui climat sănătos în întregul areal citadin, dar şi în ariile limitrofe oraşului.

„Sunt zeci de sesizări venite din partea cetăţenilor, reclamaţii care au fost declinate în favoarea celeilalte instituţii (Poliţia Locală) spre soluţionare pentru că presupuneau sprijin instituţional din partea Poliţiei Locale. Pot să vă spun că, din totalul celor câtorva sute de sesizări venite anual pe adresa noastră, cam 30% vizează probleme din municipiu. Iată un motiv în plus pentru a saluta acest parteneriat”, apreciază comisarul şef al Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv.

Oficialul mai spune că lipsa acută a personalului de specialitate poate fi completată, pentru rezolvarea problemelor din oraş, cu politiştii locali care au atribuţii, conform legii, în domeniul de protecţie a mediului. Multe dintre sesizările ajunse pe masa Gărzii de Mediu reprezintă deja fenomene privind încălcarea normativelor de mediu, însă ele pot fi rezolvate doar punctual.

La rândul lui, directorul executiv al Poliţiei Locale Braşov, Nicolae Aldea, precizează că legislaţia limitează oarecum atribuţiile instituţiei pe care o conduce, „astfel că, în parteneriat cu Garda de Mediu, toate aspectele pot fi remediate din acest punct de vedere, ţinând cont că cele două entităţi se vor completa. Vorbim despre salubrizarea oraşului şi modul în care cetăţenii înţeleg să îşi gestioneze deşeurile care provin din gospodării, de orice fel ar fi ele. În atenţia noastră sunt şi agenţii economici care îşi desfăşoară activităţile în Braşov. Multe dintre aceste societăţi, din dorinţa de a-şi dezvolta afacerile, de a se extinde, de multe ori sunt dispuse să încalce legislaţia de mediu, aducând prejudicii oraşului şi locuitorilor lui”, spune Aldea.

Şeful Poliţiei Locale mai precizează că pe perioada estivală, în momentul în care oraşul este aglomerat datorită fluxului mare de turişti, Garda de mediu şi Poliţia Locală vor desfăşura activităţi comune cu precădere pe legea picnicului.

În rest, acţiunile se vor raporta, printre altele, la urmărirea respectării HCL. 627/2007 (Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare în municipiul Braşov), precum şi respectarea celorlalte Hotărâri de Consiliu Local, care sunt în strânsă legatură cu legislaţia de protecţie a mediului. Cei doi şefi de instituţii sunt de părere că este necesară şi supravegherea, tot în comun, a modului în care dezvoltatorii imobiliari şi nu numai ei, îşi derulează activităţile legate de depozitarea şi aruncarea la întâmplare a deşeurilor rezultate din ocupaţiile curente, comportamente ce pun în pericol sănătatea cetăţenilor.

De asemenea, vor fi elaborate în comun şi campanii de informare şi prevenţie pentru menţinerea unui mediu curat şi sănătos, precum şi proiecte educaţionale menite să optimizeze calitatea vieţii în municipiul Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite