Cum funcţiona Fecioara de Fier, cel mai sinistru instrument de tortură din Evul Mediu. Osândiţii mureau în chinuri cumplite după ce sângerau zile în şir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instrumentul de tortură s-a aflat în Evul Mediu la Cetatea Făgăraş FOTO amfostacolo.ro
Instrumentul de tortură s-a aflat în Evul Mediu la Cetatea Făgăraş FOTO amfostacolo.ro

Legendele, dar şi mulţi istorici spun că la Cetatea Făgăraş a existat în trecut unul dintre cele mai crude instrumente de tortură posibile. Se numea „Fecioara de Fier“, a ucis sute de oameni şi a fost folosit chiar şi de comunişti pentru a-i tortura pe deţinuţi.

Fecioara de Fier de la Cetatea Făgăraş era un instrument de tortură de temut în Evul Mediu. Preferat de oamenii Inchiziţiei, a devenit cunoscut în 1515, când se spune că a fost folosit pentru prima dată. Faima lui nefastă a produs panică printre locuitorii zonei şi se spune că cei mai mari duşmani ai Inchiziţiei ajunteau negreşit la „Fecioară“.

Cuşcă cu zeci de cuţite

Fecioara de Fier era de fapt o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

Sărutul morţii

Un accesoriu cinic al Fecioarei de Fier era o iconiţă cu Fecioara Maria, aşezată în dreptul feţei persoanei torturate. Astfel, în momentul închiderii uşii şi al apropierii morţii, omul săruta practic icoana, ultimul lucru pe care îl vedea.

Fecioara de Fier
„Fecioara de Fier a fost cel mai de temut instrument de tortură apărut pe vremea Inchiziţiei. Potrivit documentelor, dispozitivul era aşezat între sala de inchiziţie şi sala de şedinţe a Tribunalului de la Cetatea Făgăraş. Legenda Fecioarei de Fier spune că cel condamnat la moarte era trimis la «fecioară» ca să sărute icoana Maicii Domnului, prinsă pe pieptul ei de oţel. Condamnatul nu primea mântuire, ci o moarte extrem de crudă. Cuşca de fier se închidea, iar corpul deţinutului era străpuns adânc de zeci de cuţite“, spune istoricul Ioan Paloian.

Apele se înroşeau după fiecare execuţie

Pe lângă moartea extrem de grea, legenda mai spune că persoanele care au îmbrăţişat fecioara nu au mai fost văzute niciodată şi nu fost îngropate de familii. Se spune că după ce condamnaţii erau ucişi de îmbrăţişarea fecioarei, sub instrumentul de tortură se deschidea o trapă, iar cadavrul cădea într-un mecanism de săbii, cu tăişul foarte ascuţit, care îl ciopârţeau în bucăţele mărunte. La o adâncime de aproximativ opt metri se afla un canal cu apă care ducea resturile în apele Oltului, spălând astfel orice urmă de crimă. Localnicii ştiau de fiecare dată când cineva era executat deoarece apa se înroşea.

„Se spune că trupurile celor ucişi de fecioară erau aruncate în apă printr-o trapă seceretă, dar nu există şi documente scrise în acest sens. Este o legendă foarte cunoscută însă şi există mai multe menţiuni ale cronicarilor vremii care povestesc cum râul se înroşea de multe ori, semn că legenda poate fiu aproape de adevăr“, mai spune istoricul.

Cei care vor să vadă locul unde s-a aflat în trecut Fecioara de Fier pot vizita Cetatea Făgăraş, devenită între timp o mare atracţie turistică. Pe lângă istoria bogată, cetatea este şi unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Cetatea poate fi vizitată între orele 10.00 şi 19.00, iar un bilet costă 10 lei. Turiştii pot vizita în acelaşi preţ şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, care se poate mândri cu un patrimoniu de peste 20.000 de piese.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Cum arată Sala Tronului de la Cetatea Făgăraş redeschisă după o jumătate de secol

Cetatea Făgăraş a primit un certificat de excelenţă de la Trip Advisor. Anul trecut a fost declarată al doilea cel mai frumos castel al lumii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite