Ce li se pregătea revoluţionarilor de la Timişoara în 21 Decembrie 1989. Decizia care a declanşat Revoluţia la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarul Dorel Ciorbea povesteşte audienţei despre evenimentele din 21 Decembrie 1989 FOTO Ioan Buciumar
Revoluţionarul Dorel Ciorbea povesteşte audienţei despre evenimentele din 21 Decembrie 1989 FOTO Ioan Buciumar

Dorel Ciorbea, unul din participanţii la evenimentele din 21 Decembrie 1989, a povestit celor prezenţi la depunerea de coroane din 21 decembrie 2021 ce s-a întâmplat în acea zi la ICA Ghimbav.

Unul dintre braşovenii care au participat la Revoluţia din Decembrie 1989 încă din data de 21 decembrie, Dorel Ciorbea, a povestit celor prezenţi la depunerea de coroane din faţa Prefecturii Braşov cum au decurs evenimentele la ICA Ghimbav, în ziua în care muncitorii au venit la Braşov pentru proteste. 

Totul a pornit de la ordinul dat de conducerea întreprinderii ca două elicoptere să plece la Timişoara, unde să ajute la înfrângerea Revoluţiei. Unul dintre angajaţi, Ioan Demi, timişorean de origine, avea un frate în oraşul natal şi s-a gândit că nu poate accepta ca fabrica la care lucrează să trimită elicoptere care să tragă în fratele său şi în ceilalţi manifestanţi. 

„Ni s-a cerut să pregătim cu armament şi muniţie două elicoptere ca să plece la Timişoara, ştiute fiind condiţiile momentului de la Timişoara, cu revolta de acolo. Persoanele din secţia Montaj nu au fost de acord să execute această sarcină şi au cerut ajutorul colegilor din celelalte secţii ca să poată protesta la pistă împotriva trimiterii celor două elicoptere. 

Un coleg a propus şi noi am fost de acord să formăm o coloană şi să plecăm spre Braşov ca să protestăm şi noi şi aşa am ajuns la fosta Judeţeană de Partid”, a povestit Dorel Ciorbea.

„Datorită faptului că am fost organizaţi încă de la ICA, am reuşit să nu avem morţi în data de 21 decembrie, care era principala noastră misiune. Ce s-a întâmplat ulterior au fost lucruri pe care le-au controlat alţii”, a mai explicat Ciorbea. 

Revoluţionarul spune că, din păcate, idealurile de atunci s-au estompat în timp. „Sper ca generaţiile viitoare să le dea de înţeles celor care ne vor conduce de acum înainte că am dorit pentru poporul nostru un nivel de trai ridicat şi o viaţă mai bună, cu libertate şi tot ce presupune democraţia”, a încheiat Dorel Ciorbea. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Cadoul” de Crăciun făcut de consilierii locali pentru 21 de angajaţi ai unei societăţi din subordinea Primăriei Braşov

Desculţ, prin frig şi zăpadă. Unde l-au găsit salvamontiştii pe tânărul plecat dintr-un hotel din Poiana Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite