Eveniment: Al XI - lea Simpozion Internaţional despre „Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simpozionul se va desfăşura la Piteşti, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. De la Brăila, participă prof. Ionel Lăzărică, de la Şcoala Surdila Găiseanca, însă lista este deschisă, până pe 15 septembrie.

Organizatorii evenimetului sunt Fundaţia Culturală MEMORIA -Filiala Argeş, Primăria Piteşti, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici-filiala Argeş, Muzeul Judeţean Argeş, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Fundaţia NEGRU VODĂ Făgăraş, Institutul Român de Istorie Recentă Bucureşti.

Până pe 15 septembrie, doritorii pot transmite lucrările la adresa de email ci.popa@yahoo.com. Relaţii pot fi obţinute şi la tel. 0721/ 327.909, prof. Lăzărică.

Articolele pot conţine documente, figuri, poze, tabele care să se încadreze în formatul de pagină prezentat anterior. Lucrările prezentate vor fi tipărite în volum. Limbi de prezentare: română, engleză şi franceză.

"M-am înscris cu lucrarea intitulată „Lanţuri pentru ciulinii Bărăganului. Memoriile unor foşti deţinuţi politici brăileni despre suferinţele din umbra zidurilor comuniste", pe care urmează să o finalizez în această săptămână. Am intitulat-o aşa fiindcă în imaginaţia oricărui român ciulinii Bărăganului lui Istrati simbolizează ideea de libertate, căreia, din nefericire, comuniştii i-au pus cătuşe. Invit pe această cale pe profesorii de istorie din judeţ să participe cu lucrări originale la simpozionul internaţional dedicat victimelor Experimentului Piteşti", ne-a declarat prof. Ionel Lăzărică, de la şcoala din Surdila Găiseanca, invitat la simpozion.

Articolele pot conţine documente, figuri, poze, tabele care să se încadreze în formatul de pagină prezentat anterior. Lucrările prezentate vor fi tipărite în volum. Limbi de prezentare: română, engleză şi franceză.

Comitetul Ştiinţific:

• Prof. univ.dr. Dennis Deletant (UC Londra)

• Acad. prof. Al. Zub (Univ. Iaşi)

• Prof.univ.dr. Cornel.Constantinescu (Univ. Zürich)

• Dr. Alexandru Popescu (Univ. Oxford)

• Prof.univ.dr.ing. Ilie Popa (Univ. Piteşti)

• Dr. Marius Oprea (CICCR Bucureşti)

• Dr. Mihail Neamţu (IICCMER Bucureşti)

• Prof.univ.dr.Gh.Boldur Lăţescu (ASE Bucureşti)

• Prof.univ.dr. Victor Grecu (Univ. Sibiu)

• Dr. Spiridon Cristocea (Muzeul Judeţean Argeş)

• Dr. Sorin Ilieşiu (U.N.A.T.C. Bucureşti)

• Scriitor Micaela Ghiţescu (MEMORIA Bucureşti)

• Dr. Ioana Voicu-Arnăuţoiu (Conservatorul Buc.)

• Publicist Cicerone Ioniţoiu (Paris)

• Publicist Lucia Hossu Longin (TV Romania)

• Ing. Octav Bjoza (AFDPR)

• Publicist Ion Varlaam (Paris)

Comitetul de organizare locală:

• Tudor Pendiuc, Primar municipiul Piteşti

• Aristide Ionescu, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Sergiu Rizescu, Preşedinte AFDPR Argeş

Nicolae Videnie, Inst Român de Istorie Recentă Buc.

• Nestor Dumitru, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Remus Petre Cîrstea, Universitatea Piteşti

• Vali Motreanu, Muzeul Judeţean Argeş

•Alexandru German, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Tedy Drăguţă, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Ştefănescu Bogdan, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

Chairman: prof. univ. dr. ing. Ilie POPA.

Istoric

După 23 august 1944, când România a trecut de partea Aliaţilor, sute de mii de militari sovietici au ocupat ţara, timp de 14 ani.

La 6 martie 1945, Stalin, prin trimisul său special Vâşinski, a impus României un guvern comunist condus de Petru Groza, chiar dacă Partidul Comunist Român avea mai puţin de 1000 de membri.

Represiunea dictată de la Kremlin a început prin arestarea ofiţerilor din Armata Română care au luptat împotriva Uniunii Sovietice pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, provincii ocupate de Armata Roşie în anul 1940.

La 30 decembrie 1947, comuniştii au forţat abdicarea Regelui Mihai, ultimul obstacol anticomunist. Pentru bolşevizarea României, s-a introdus cenzura şi sistemul sovietic de învăţământ, limba rusă obligatorie, scoaterea religiei şi reducerea drastică a limbilor de circulaţie internaţională.

Mii de consilieri sovietici hotărau în principalele instituţii şi întreprinderi aplicând întocmai cele 45 de directive ale documentului secret K-AA/CC113, indicaţia NK/003/47 emis de NKVD.

Circa un milion de români care s-au opus paşnic bolşevizării României, au fost arestaţi sau deportaţi, iar peste o sută de mii dintre ei au fost exterminaţi. Pe harta României au apărut peste 100 de închisori, lagăre de muncă şi domiciliu forţat.

În închisorile din România s-au aplicat cele mai barbare metode de tortură şi s-au comis cele mai oribile crime. Acestea au început pe 6 decembrie 1949 (Sf. Nicolae) la închisoarea din Piteşti, unde majoritatea covârşitoare a deţinuţilor politici erau studenţi şi elevi.

Aşa numita „Reeducare prin tortură" cunoscută sub numele de „Experimentul sau Fenomenul Piteşti", (aplicată pentru prima dată de pedagogul sovietic Makarenko în Uniunea Sovietică pe deţinuţi de drept comun) a constat în recrutarea unor deţinuţi politici, ei înşişi în prealabil torturaţi, cărora li se promitea eliberarea şi încadrarea cu grade în Securitatea română, în schimbul smulgerii de la ceilalţi deţinuţi politici a tuturor informaţiilor ce nu fuseseră declarate în anchete.

Pentru aceasta, ei aplicau metode oribile de tortură non-stop, greu de imaginat (apreciate de marele scriitor rus Soljeniţân ca "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane") care adesea, au condus la exterminarea fizică a multor deţinuţi.

Toate acţiunile de tortură fizică şi psihică au fost iniţiate şi coordonate de generalul Alexandru Nicolski, adjunctul Securităţii Române şi spion sovietic.

În acţiunea de respingere a comunismului - acest cancer care a afectat major peste o jumătate de secol fiinţa naţională a poporului român - rezistenţa personalităţilor din toate domeniile culturii române a constituit unul din cele mai grele tributuri plătite de poporul român împotriva bolşevizării ţării.

Prin dezbaterile care vor avea loc, simpozionul din acest an îşi propune să prezinte opiniei publice din ţară şi de peste hotare atât aspecte privind criminalul experiment de „REEDUCARE PRIN TORTURĂ" şi ce s-a întâmplat după aceea cu supravieţuitorii acestui experiment, cât şi teme legate de LIRICA DE DETENŢIE ANTICOMUNISTĂ.

Este recomandabil să se prezinte aspecte legate de detenţie care au urmărit exterminarea fizică sau mutilarea fizică şi psihică a deţinuţilor politici, precum şi despre creaţiile literare culese de pe ogorul însângerat al închisorilor comuniste, rolul lor în sprijinirea moralului deţiniţilor alături de credinţa în Dumnezeu.

Cu ocazia acestei manifestări, va avea loc o vizită şi un moment de reculegere la Monumentul Memorial „Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură" în memoria victimelor comunismului.

Autorii interesaţi sunt rugaţi să transmită lucrări originale care să prezinte aspecte privitoare la toate formele de opresiune a tineretului, inclusiv prin educaţia ce se practica în instituţiile comuniste.

Este recomandabil ca lucrările în extenso să conţină maxim 10-12 pagini A4 scrise în Times New Roman, 11, la un rând, cu următoarele setări de pagină: top - 55mm, bottom - 55mm, left - 38mm, right -37mm. Lucrările vor conţine referinţele bibliografice citate în text.

Termenul limită de transmitere a lucrărilor sau rezumatelor este 15 septembrie 2011. Participanţii care prezintă lucrări acceptate au asigurate gratuit cazarea şi masa pe perioada simpozionului. Dintre aceştia, cei care sosesc joi seara pe 29 septembrie, se vor prezenta cu actul de identitate la recepţia hotelului Carmen unde vor fi cazaţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite