Cum arată George Enescu virtual. Aplicaţia de mobil care „intră“ în cel mai important muzeu al compozitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aplicaţie inedită a fost lansată astăzi la Dorohoi, în judeţul Botoşani. Piese rare şi puţin cunoscute care au aparţinut lui George Enescu, universul copilăriei compozitorului, discursurile sale originale, dar şi muzica sa pot fi văzute sau ascultate cu o aplicaţie inteligentă.

Casa Memorială ”George Enescu” de la Dorohoi deţine un patrimoniu impresionant. Găzduieşte obiecte rare şi puţin cunoscute care au aparţinut compozitorului George Enescu, printre care obiecte de îmbrăcăminte, mobilier, dar şi manuscrise originale, scrisori inedite şi chiar mulajul mâinilor sale dar şi masca mortuară.

Totodată, sunt expuse instrumente muzicale, care au aparţinut marelui compozitor, obiecte cu o valoare inestimabilă. Mai mult decât atât, la muzeul din Dorohoi se află testamentul compozitorului. 

Pentru a populariza acest muzeu, ocolit de multe ori, din cauza distanţei, dar şi colecţia sa de o mare importanţă şi raritate, un om de afaceri din Botoşani în colaborare cu Samsung România a lansat o aplicaţie inedită la Dorohoi, prin care universul enescian cu secretele şi misterele sale să poate fi dezvăluit lumii întregi. 

”Acasă la Enescu”, un proiect rar în România

Practic, este vorba despre o aplicaţie făcută special pentru telefonul mobil şi tabletă, ce poate fi descărcată din Googleplay. Poartă numele de ”Acasă la Enescu” şi prin intermediul diferitelor interfenţe şi subcapitole digitale, poartă pe orice curios prin lumea puţin ştiută a lui Enescu. Mai precis, este vorba de preţioasele exponate inedite în acelaşi timp din cadrul expoziţiei Muzeului Memorial ”George Enescu” din Dorohoi, de partiturile celebre, de obiecte rare, scrisori şi fotografii puţin cunoscute din copilăria şi tinereţea compozitorului.

image

Copii au fost fascinaţi de noua aplicaţie FOTO Cosmin Zamfirache

 

Totodată aplicaţia conţine şi un test de cultură generală, centrat pe George Enescu dar şi muzica clasică. Mai mult decât atât în diferitele secţiuni ale aplicaţiei, poate fi ascultată muzica lui Enescu sau chiar vocea compozitorului, în cadrul unor discuţii private sau discursuri publice. Aplicaţia a fost lansată la Dorohoi la muzeul dedicat lui George Enescu şi este a doua astfel de aplicaţie la nivel naţional, după cea dezvoltată pentru Muzeul de Ştiinţe ale Naturii ”Grigore Antipa” din Bucureşti. Aplicaţia este recomandată în primul rând copiilor cu vârste între 7 şi 14 ani, dar şi tuturor adulţilor care vor să-şi completeze cunoştinţele.

”Este un mod foarte bun de a învăţa”

La această lansare au participat foarte mulţi puşti de la şcolile generale din judeţul Botoşani. Aceştia s-au arătat impresionaţi de aplicaţie. ”Este o experienţă deosebit de plăcută. Este mult mai uşor de înţeles în felul acesta”, spune Maria,o elevă de clasa a VII a din Dorohoi. Copii au primit tabelete şi au fost lăsaţi să se bucure de jocurile propuse de aplicaţie dar şi de diferitele secţiuni. ”Este foarte tare. Tehnologia este un mod foarte bun de a învăţa. Pot să pun mâna cât mai des pe tabletă fără să fiu cert”, se amuză un alt puşti prezent la eveniment.

Om de afaceri implicat în promovarea culturii 

Iniţiativa de a lansa acest proiect la Dorohoi aparţine unui om de afaceri local. Se numeşte Ştefan Silion şi doreşte să promoveze personalităţile botoşănene.

”Imi doresc de foarte multă vreme să contribui la un proiect în direcţia promovării valorilor româneşti şi în special a celor botoşănene. Mă bucur că astăzi am reuşit să lansăm acest proiect cu sprijinul Samsung dar şi a directorului, Aurel Melniciuc, de la Muzeul Judeţean de Istorie. Proiectul a pornit de la această dorinţă a mea şi după luni de zile de căutări şi studii am reuşit să facem acest parteneriat şi să facem mai precis lucrurile posibile”, spune Ştefan Silion.

Totodată, omul de afaceri botoşănean a lansat o provocare autorităţilor botoşănene dar şi a oamenilor de afaceri să se implice în promovarea culturii locale dar şi a implementării a cât mai multe proiecte de acest gen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Ghidul complet pentru Summer Well este o aplicaţie pentru smartphone

De ce „Poşta Română Mobil“ e mai mult decât o aplicaţie supraestimată

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite