Două mame susţin tratamentul copiilor lor autişti cu surplusul din cămară. Gogoşarii în sos de muştar, printre specialităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana şi Ionela, două tinere din Josenii Bârgăului au fost binecuvântate cu doi copii frumoşi, care însă au nevoie de o atenţie deosebită, fiind diagnosticaţi cu autism. Cele două mame au decis să ofere contra cost surplusul din cămară pentru a-şi ajuta financiar familia. Printre specialităţile oferite de mămici se numără şi ardeii în sos de muştar.

Două tinere din Josenii Bârgăului atrag atenţia asupra lipsei de implicare a statului român când vine vorba despre copiii diagnosticaţi cu autism. Pe lângă lipsa specialiştilor, costurile ridicate ale tratamentului acestei afecţiuni ar duce la sapă de lemn orice familie modestă din România. Cele două femei şi-au scos la vânzare surplusul de murături şi preparate puse pentru iarnă din cămară pentru a-şi sprijini familia şi aşa greu încercată.


Ioana are 36 de ani, iar Ionela doar 30. Cele două tinere mămici sunt din Josenii Bârgăului, iar cu ocazia Festivalului Usturoiului şi-au prezentat minunăţiile din cămară, la îndemnul coordonatorului Centrului de resurse şi referinţă în autism „Micul Prinţ” Ana Dragu, care ne face cunoscut faptul că tratamentul pentru un copil cu autism poate să treacă lunar de 1000-1500 de lei, în condiţiile în care atât reprezintă un salariu bunicel în Bistriţa-Năsăud.


An de an cămările celor două gospodine sunt pline ochi cu murături şi alte preparate puse pentru iarnă. De fiecare dată s-au văzut nevoite să ofere gratuit din preparate prietenilor, asta pentru că nu reuşeau să consume tot ce puneau pentru iarnă.


Cele două mămici sunt decise să continue să comercializeze murăturile din legumele cultivate chiar de ele în grădină şi chiar să se acrediteze ca şi producători locali.


Printre preparatele care au atras atenţia tuturor care le-au vizitat standul s-au numărat murăturile asortate, prăjiturile de casă, dar şi ardeii în sos de muştar. Mai mult, cele două gospodine i-au invitat pe trecători să guste din acest preparat care în primă fază ridica sprâncenele tuturor.


Ioana are un băiat de 12 ani care a fost diagnosticat la patru ani cu autism. Din lipsa unor specialişti în Bistriţa-Năsăud, Ioana a fost nevoită să meargă la Cluj. Băiatul Ioanei merge momentan la o şcoală normală, însă este nevoit să facă naveta zeci de kilometri zilnic până la Bistriţa pentru că pe Valea Bârgăului nu a fost acceptat la nicio şcoală din cauza afecţiunii sale.

Soţul Ioanei este singurul din familie care lucrează, femeia fiind nevoită să rămână acasă pentru a avea grijă de cei doi băieţi, cel de 12 ani diagnosticat cu autism şi unul de 4 ani, care însă nu are nicio problemă de sănătate. Băiatul face terapie acasă, cu mama sa, după orele de curs.


Ionela are şi ea un băiat de 6 ani diagnosticat cu autism. Terapia a început încă de la vârsta de doi ani, astfel că băiatul frecventează o grădiniţă normală. După ore băieţelul merge la Centrul de resurse şi referinţă în autism „Micul Prinţ”, unde face terapie.

Momentan statul român nu sprijină familiile în care există copii cu autism, tratamentul fiind suportat din propriul buzunar.


Vă mai recomandăm:

O bistriţeancă se încăpăţânează să le deschidă englezilor apetitul pentru sarmalele cu păsat, folosindu-se de contele Dracula

A crescut într-un sat din Bistriţa-Năsăud, dar a părăsit ţara pentru o viaţă mai bună. După ani buni între străini, Camelia Rusu a reuşit să-şi deschidă un restaurant în inima Londrei, cu care a deschis apetitul englezilor pentru mâncarea românească. La nici un an de la inaugurare, eforturile Cameliei au fost răsplătite cu titulatura de cel mai popular antreprenor român din UK.

Afaceri ca la mama acasă: cum fac bani sătencele din România cu un brand de milioane, „Povila de Bârgău”

Asociaţia A.F.I. ProFamilia a găsit o metodă inedită şi productivă de a ajuta femeile din mediul rural să facă afaceri. Cu ajutorul fondurilor europene, dar şi a unor reţete vechi de sute de ani ale locului, acestea oferă o şansă în plus la independenţă financiară femeilor de pe Valea Bârgăului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite