Bistriţa: Spitalul Judeţean va avea secţie de chirurgie pentru copii
0Înmulţirea cazurilor de copii care au ajuns la urgenţe în urma accidentelor rutiere şi casnice este motivul pentru care directorul spitalului vrea să deschidă o secţie de chirurgie infantilă. Cele mai grave sunt accidentele rutiere de pe urma cărora copii ajung la spital cu implozie de organe interne (ficat şi splină rupte)
Directorul unităţii, Mircea Gelu Buta, spune că s-a confruntat în această vară cu enorm de multe cazuri de copii ajunşi la urgenţe în urma accidentelor rutiere, a căzăturilor sau a muşcăturilor de animale. Buta spune că doar într-un serviciu de gardă sunt circa 10 astfel de cazuri, iar într-o lună se înregistrează zeci de cazuri. „Sunt foarte multe accidente de circulaţie şi nu doar şoferii sunt vinovaţi, ci şi copiii. Nu sunt atenţi pe unde traversează, vorbesc la telefon, nu se asigură şi iată ce se întâmplă. Nu neg că şi părinţii au partea lor de vină. Au tendinţa de a le acorda mai multă libertate", susţine directorul Buta.
Potrivit statisticilor spitalului, într-o lună sunt aduşi în jur de 80 de copii, majoritatea victime a accidentelor rutiere. Cazurile grave, puţine de altfel, sunt trimise centrelor universitare mari precum Cluj şi Târgu-Mureş. Un alt motiv pentru care la urgenţe sunt aduşi copii se datorează şi muşcăturilor animalelor de companie.
Secţie de chirurgie infantilă
Dacă până acum 5 ani, medicii de la Spitalul Judeţean se confruntau cu numeroase cazuri de infecţii şi subnutriţie la copii, în ziua de astăzi au de-a face cu o nouă patologie, cea traumatismală infantilă. „Din acest motiv m-am gândit să deschid o secţie de chirurgie infantilă. Trebuie să ne pliem pe necesităţile actuale. De aceea, unul dintre cele 11 posturi pe care le vom scoate la concurs peste câteva săptămâni va fi de medic chirurg pe această specialitate", adaugă Buta. Acesta nu-şi face griji că nu se va ocupa postul întrucât şi-au manifestat deja interesul câteva persoane. „Copiii sunt mai plăplânzi. Trebuie să-i iei altfel decât pe adulţi, plus că au şi o patologie specifică. Diferenţa dintre chirurgia infantilă şi cea aplicată o face doar patologia. Avem nevoie de un medic specialist în patologia copilului", susţine Buta.
A căzut din căruţă
Unul dintre aceste cazuri este cea a lui Florin Tiniş, un băiat de 6 ani jumătate din localitatea Ardan, comuna Şieu. El este internat la secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean cu fractură şi luxaţie la cot. „Medicul mi-a spus că îl mai ţine sub supraveghere o zi sau două după care îl trimite acasă", spune Gabriela Remeş, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Băieţelul a ajuns la spital după ce a căzut din căruţă. „Veneam sâmbăta trecută de la câmp. Am intrat în curte, iar Florin a sărit din căruţă fără să-l vedem. Numai ce l-am auzit că plânge. Ne-am speriat şi l-am adus repede la spital. Acum e mai bine", povesteşte uşurată mama băiatului, Maria Tiniş, o casnică de 25 de ani din Ardan.