Firmele şi cetăţenii care nu-şi vor curăţa zăpada din faţa caselor vor fi amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalele bulevarde fac parte din categoria I de urgenţă FOTO: Adevărul
Principalele bulevarde fac parte din categoria I de urgenţă FOTO: Adevărul

Reprezentanţii firmelor şi cetăţenii care nu-şi vor curăţa spaţiile din faţa imobilelor vor fi amendaţi de către municipalitate. Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2000 de lei, pentru cei care nu vor respecta această prevedere.

Activitatea de deszăpezire a Municipiului Baia Mare în perioada de iarnă 2012 – 2013 este efectuată de către societatea comercială Rosal Grup SRL, firma care a câştigat licitaţia publică încheiată în anul 2006 pentru efectuarea acestor activităţi. La baza întocmirii programelor de deszăpezire prevăzute pentru oraşul nostru s-a luat în considerare contractul pentru achiziţia serviciului de deszăpezire a Municipiului Baia Mare dar şi regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare – deszăpezire. Materialul folosit în programul de deszăpezire este sarea în procent de 100%, aceasta fiind un produs anticoroziv, netoxic şi aprobat de Ministerul Mediului. Programul de deszăpezire prevede următoarele operaţiuni: combaterea poleiului, degajarea mecanizată a zăpezii de pe carosabil, cu utilaje cu lame (pluguri), degajarea zăpezii de pe trotuare (la locurile de acces unde sunt prevăzute treceri de pietoni), staţiile de autobuz şi troleibuz, dar şi de-a lungul rigolelor, preponderent unde există guri de canal.

Pentru o bună desfăşurare a activităţii de combatere a poleiului şi deszăpezire au fost stabilite traseele pe care se va interveni conform urgenţelor prestabilite: Urgenţa I (64 de străzi), Urgenţa II (98 de străzi) şi Urgenţa III(199 de străzi). În Urgenţa I sunt încadrate traseele mijloacelor de transport în comun, căile de acces în oraş, drumul de centură, bulevardele şi principalele străzi din cartiere, căile de acces în punctele speciale (spitale, staţii de salvare, poliţie, pompieri, jandarmi, centrul de transfuzie sangvină), dar şi alte străzi cu o importanţă deosebită pentru municipiu. În Urgenţa II sunt încadrate străzile din interiorul cartierelor, căile de acces la diferite instituţii şi agenţi economici şi căile de legătură între principalele artere ale oraşului nostru. În Urgenţa III sunt încadrate străzile cu o importanţă mai redusă, care implică utilizarea unor utilaje speciale, în funcţie de pantă, lăţimi reduse sau alte caracteristici speciale ale străzii. În ceea ce priveşte timpul de acţiune, societatea care se ocupă de deszăpezire trebuie să intervină la cel mult două ore după ce se opreşte ninsoarea în cazul Urgenţei I, urmând ca străzile care fac parte din Urgenţa II şi III să fie curăţate între 24 şi 48 de ore după finalizarea activităţilor pe arterele principale. La cantităţile de zăpadă care au căzut în perioada 3-4 ianuarie 2012, în 24 de ore va fi finalizată inclusiv curăţarea străzilor din Urgenţa III.  

Amenzi pentru băimărenii leneşi

Pentru buna desfăşurare a activităţilor de deszăpezire, un rol important le revine cetăţenilor, instituţiilor şi agenţilor economici care trebuie să acţioneze pentru curăţarea trotuarelor din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, de zăpadă şi gheaţă; parcarea autovehiculelor în locurile special amenajate, astfel încât să nu fie împiedicată desfăşurarea activităţilor de deszăpezire. 

Mai mult, cetăţenii dar şi agenţii economici sunt rugaţi să procedeze la curăţarea spaţiilor din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, respectiv pe care le au în proprietate. Necurăţarea acestor zone atrage după sine amenzi contravenţionale între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru persoanele juridice. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite