Mănăstirea din Târgu Ocna, locul unde credincioşii merg să asculte povestea „Icoanei Zburătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schitul de maici de pe Muntele Măgura Ocnei atrage pelerini din întreaga ţară cu slujbele speciale şi istoria zbuciumată. Legenda spune că, în urmă cu mai bine de 50 de ani, maicile au auzit un suspin în dreptul icoanei Maicii Domnului. Aceasta a dispărut, dar oamenii se roagă pentru ca „Icoana Zburătoare“ să reapară.

Drumul până la mănăstirea de pe Muntele Măgura, aflată la 3 kilometri de şoseaua principală, este unul şerpuit şi le oferă credincioşilor un peisaj de vis. Odată ajunşi în curtea schitului, liniştea şi frumuseţile locului îi cuceresc. În timpul Primului Război Mondial, lăcaşul s-a transformat în centru de prim ajutorpentru răniţi, iar după cel de-al Doilea Război a devenit schit de maici.

Distrus de comunişti

A stat în picioare până în vremea comuniştilor, când a fost distrus în totalitate. Când nimeni nu mai credea în reclădirea bisericii, în 1990 arhimandritul Epifanie Bulancea, prin harul său, a atras enoriaşi şi au reuşit să construiască lăcaşul de cult cu hramul „Înălţarea Domnului“.

„Ţineam slujbele în aer liber şi le-am spus că vreau să le ridic o mănăstire pe acel loc, dar că nu am bani şi că ştiu pe cineva care are un sac cu bani. Acela era Dumnezeu. Ei au înţeles şi în doi ani am ridicat biserica“, a  povestit Epifanie Bulancea. Oamenii vin la Mănăstirea Măgura Ocnei şi pentru „Icoana Zburătoare“, făcătoare de minuni, dispărută fără urmă. În urmă cu mai bine de 50 de ani, pe timpul vecerniei, când măicuţele îşi spuneau rugăciunile, un oftat puternic, ca un suspin s-a auzit dintre icoane, mai precis de la cea a Maicii Domnului. Mai târziu, şi-au dat seama că suspinul prevestea demolarea mănăstirii. Schitul a reapărut după zeci de ani, dar icoana nici acum.

Mărturii din război

Unii spun că ar fi îngropată în pădurea din apropiere, alţii că ar fi într-o biserică din Târgu Ocna sau în casa unui preot din staţiune care o ţine sub lacăt. Măicuţele nu şi-au pierdut însă speranţa că va reveni la locul ei.

Pelerinii care vin aici au locuri de cazare cu 50 de lei pe zi, pensiune completă şi grup sanitar propriu, sau plătesc 10 lei pentru cazare la comun. „Vin grupuri din toată ţara şi stau zile în şir. Participă la sfânta liturghie care nu a lipsit nicio zi de 21 de ani“, a mai spus Epifanie Bulancea.

La 500 de metri de lăcaş, este Monumentul Muzeu Măgura Ocnei, închinat eroilor din 1916 - 1918 şi care are scris pe frontispiciu „Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria!“. La primul etaj se află un muzeu cu însemne şi mărturii documentare din Primul Război Mondial, de când s-a hotărât soarta poporului român.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite