Raport CIA din 1983, despre posibilitatea înlăturării dictatorului Ceauşescu: „Moralul popular este în declin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu era figura centrală a infomrărilor transmise de agenţii CIA în România: Foto: document cia.gov
Ceauşescu era figura centrală a infomrărilor transmise de agenţii CIA în România: Foto: document cia.gov

Spionii CIA (Agenţia Centrală de Informaţii, în engleză Central Intelligence Agency - CIA, serviciul federal de informaţii al SUA) în România studiau în anul 1983 posibilitatea ca Nicolae Ceauşescu să fie înlăturat de la putere.

Într-un document desecretizat de agenţia americană sunt prezentate mai multe motive care ar fi putut sta la baza unei mişcări împotriva dictatorului comunist.

„Credem că poziţia preşedintelui Ceauşescu va deveni din ce în ce mai precară în cursul anului viitor. Economia va continua să stagneze fără infuzii substanţiale de ajutor din exterior, care este puţin probabil să se materializeze din partea sovieticilor sau a Occidentului. Este puţin probabil ca Ceauşescu să îmbunătăţească condiţiile de trai prin renunţarea la politicile sale austere, bazându-se în schimb pe aparatul său de securitate şi pe măsurile represive pentru a ţine sub control dezacordul popular”, se preciza în documentul transmis la Washington.

Agenţii CIA din România mai susţineau că recolta slabă din 1983 şi penuria continuă de energie vor provoca dislocări economice suplimentare, în special în lunile de iarnă. 

„Acestea vor veni într-un moment în care moralul popular este în declin şi ar putea declanşa tulburări grave şi răspândite, pe care regimul Ceauşescu ar putea avea dificultăţi în a le reprima. Pe măsură ce condiţiile economice şi sociale se deteriorează, este posibil ca diviziunile din cadrul conducerii să se acutizeze, iar dezinteresul în cadrul partidului şi al birocraţiei guvernamentale să crească”, aprecia CIA. 

„Ceauşescu, la rândul său, se va baza probabil şi mai mult decât în prezent pe aparatul de securitate şi pe rude şi loialişti pentru a-şi proteja poziţia. De asemenea, este posibil să caute ţapi ispăşitori în rândul subordonaţilor săi pentru propriile eşecuri politice. În astfel de condiţii - dificultăţi economice grave, tulburări populare serioase şi mişcări ale lui Ceauşescu de a sacrifica alte persoane din conducere - ar fi cel mai probabilă o mişcare de înlăturare a sa. Subordonaţii cheie ar putea încerca să-l înlăture pe Ceauşescu mai degrabă decât să se scufunde odată cu nava sau să fie daţi la o parte într-o altă epurare a conducerii”, afirmau spionii americani.

Conducere colectivă, în locul dictatorului

Se considera că o mişcare împotriva dictatorului ar obţine un sprijin considerabil din partea membrilor de rând ai partidului şi, probabil, din partea întregii ţări. 

„Cu toate acestea, Ceauşescu dispune de resurse considerabile pentru a-şi apăra poziţia. Plasarea rudelor sale apropiate şi a locotenenţilor loiali în poziţii sensibile îl ajută să ţină sub observaţie subordonaţii-cheie şi să exercite un control aproape total asupra partidului şi guvernului. El este atât viclean, cât şi nemilos, şi a avut grijă să înăsprească securitatea pe măsură ce a strâns cureaua economică. Majoritatea românilor, din interiorul şi din afara partidului şi guvernului, se tem şi sunt intimidaţi de poliţia secretă a lui Ceauşescu. Din aceste motive, estimăm că Ceauşescu are şanse mai mult decât egale de a supravieţui în următoarele 12 luni”, mai susţineau americanii. 

cia ceausescu 1983

Foto: document cia.gov

Agenţii transmiteau că o posibilă mişcare anti-Ceauşescu ar fi venit probabil din partea unor indivizi din cercul interior, iar pentru a reuşi, ar fi avut nevoie de sprijinul persoanelor care aveau responsabilităţi asupra serviciilor de securitate şi militare. 

„Din cauza precauţiilor luate de Ceauşescu pentru a-şi proteja poziţia, complotiştii ar trebui să lucreze în mare secret. Prin urmare, este puţin probabil să primim vreun avertisment, cu excepţia cazului în care efortul de a-l înlătura pe Ceauşescu a venit într-un moment de mare agitaţie în ţară. Ceauşescu ar fi fost probabil succedat de o conducere colectivă. Noii lideri ar putea încerca să câştige timp cu populaţia, promiţând un climat politic mai uman şi o strategie economică mai orientată spre consum. Aceştia ar relaxa probabil restricţiile la importuri pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă”, apreciază cei de la CIA. 

cia ceausescu 1983

Foto: document cia.gov

„Probabil că ar promite o încetinire a ritmului de industrializare şi ar putea promite o relaxare a securităţii interne şi a controalelor de cenzură. Ne îndoim cu tărie că noua conducere ar ridica perspectiva unei îndepărtări semnificative de la principiile marxist-leniniste. Credem că succesorii săi ar continua strategia de politică externă independentă a lui Ceauşescu, pe care marea majoritate a românilor o sprijină”, se mai susţine în documentul citat.

Sprijin din partea URSS

Americanii erau, însă, îngrijoraţi că problemele economice grave şi slăbiciunea politică i-ar fi putut determina pe noii lideri să exploreze posibilitatea de a adopta o linie mai pro-sovietică în problemele internaţionale şi o poziţie mai cooperantă faţă de Pactul de la Varşovia în schimbul unui ajutor economic substanţial din partea URSS. 

„Cu toate acestea, este puţin probabil ca sovieticii să ofere un sprijin economic semnificativ României. Interesul principal al URSS în România este de a păstra continuarea regimului comunist, apartenenţa României la Pactul de la Varşovia şi la CEMA şi zona tampon teritorială dintre URSS şi Europa Centrală pe care o reprezintă România. Ceauşescu a servit interesele sovietice, precum şi pe ale sale, prin menţinerea unui control strict al Partidului Comunist şi prin suprimarea oricăror elemente care ar putea reprezenta o provocare pentru acesta. Sovieticii au, de asemenea, interesul de a controla politicile externe ale României şi de a lega mai strâns ţara de Pactul de la Varşovia şi de CEMA”, se menţionează în document. 

cia ceausescu 1983

Foto: document cia.gov

„Luările de poziţie ale lui Ceauşescu în interiorul şi în afara cercurilor Pactului de la Varşovia sunt uneori o pacoste pentru Moscova, dar sovieticii au depus relativ puţine eforturi în ultimii 19 ani pentru a-l pune la punct. Sovieticii vor încerca să se folosească de dificultăţile actuale ale României pentru a-l determina pe Ceauşescu să aibă o relaţie mai supusă, dar este puţin probabil ca ei să-şi folosească influenţa economică sau politică limitată pentru a-l forţa pe Ceauşescu să plece de la putere sau pentru a-i schimba politicile externe”,  concluzionau spionii SUA.

Aceştia erau de părere că, dacă regimul comunist din România ar părea ameninţat de o dezordine generalizată, sovieticii ar fi sprijinit eforturile lui Ceauşescu sau ale succesorilor săi de a restabili ordinea cu forţe de securitate şi militare, iar dacă acest lucru nu funcţiona, ar fi trimis propriile trupe.

Relaţia cu SUA

În raport este analizată şi relaţia lui Ceauşescu cu SUA: ”Asistenţa şi sprijinul SUA l-ar putea ajuta pe Ceauşescu să îşi menţină poziţia actuală faţă de sovietici, dar sunt slabe şanse ca Statele Unite să inducă un comportament al lui Ceauşescu care să fie semnificativ mai favorabil intereselor americane decât în prezent. Grija sa de a nu depăşi ceea ce el percepe ca fiind limitele toleranţei sovietice impune constrângeri înguste asupra independenţei sale în materie de politică externă”. 

cia ceausescu 1983

Foto: document cia.gov

„În plus, el ar considera orice sugestie de a-şi îndulci politicile interne represive sau de a opri sprijinul acordat «mişcărilor de eliberare naţională» antiamericane drept o interferenţă inacceptabilă în afacerile României. Succesorii lui Ceauşescu ar fi probabil mai puţin înclinaţi decât el să rişte opoziţia sovietică prin apropierea prea mare de Statele Unite. Ei ar acţiona sub aceleaşi realităţi geopolitice ca şi Ceauşescu, fără experienţa compensatorie a acestuia în relaţiile cu Moscova şi fără statura sa internaţională. Preocupaţi de consolidarea poziţiei lor interne, ei s-ar simţi probabil mai vulnerabili la presiunea sovietică”, se mai afirmă în document.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Povestea lui Lae Dreghici, cascadorul care şi-a trăit viaţa la maxim. Săritura de peste 60 de metri cu Dacia 1310, care i-a impresionat pe americani FOTO VIDEO

Dosarul Roşia Montană. Ministrul Culturii, despre fostul ocupant al funcţiei: „Nu şi-a cuplat creierul la gură”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite