Pădurar reţinut la Alba Iulia pentru că ar fi permis tăierea ilegală a aproape 400 de arbori
0Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Alba au continuat cercetările într-un dosar privind fapte de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Un bărbat din judeţul Vâlcea, a fost reţinut, după ce, în calitatea sa de pădurar, ar fi înlesnit unei societăţi comerciale, să taie arbori din fondul forestier naţional.
Astfel, la data de 3 iulie 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de ore, faţă de un bărbat de 60 de ani, din judeţul Vâlcea, care este cercetat pentru complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori.
În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că, în calitate de pădurar la un ocol silvic din judeţul Vâlcea, i-ar fi înlesnit şi ajutat pe angajaţii unei societăţi comerciale din judeţul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional, tăieri care ar fi fost urmate de furtul materialului lemnos.
Din cercetări a rezultat că, în acest fel, ar fi fost tăiaţi 399 de arbori nemarcaţi. În cursul zilei de sâmbătă, 4 iulie, persoana reţinută va fi prezentată în faţa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Reţinerea bărbatului din Vâlcea este urmare unor percheziţii care au avut loc la data de 12 mai 2020 (7 în judeţul Alba, 6 în judeţul Vâlcea, 4 în judeţul Sibiu şi una în judeţul Gorj) la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare şi complicitate la ultimele două infracţiuni.
Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 - 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional. Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate.
Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice. Prejudiciul a fost estimat la 571.061 lei. La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost conduse şi audiate 16 persoane faţă de 6 dintre acestea, cu vârste cuprinse între 32 şi 60 de ani, fiind luată măsura reţinerii. Ulterior, s-a dispus cercetarea acestor sub control judiciar.