O profesoară din Alba a dat în judecată Facebook şi solicită daune de 500.000 de lei. Cazul contului fals cu imagini obscene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cont de facebook FOTO Adevarul

O profesoară din Alba a dat în judecată compania care administerează reţeaua de socializare Facebook faţă de care are pretenţii civile în valoare de 500.000 de lei.

Părţi care au calitate de ”pârât” în dosar sunt şi alte trei persoane, între care există un grad de rudenie şi dintre care cel puţin una a absolvit liceul, la Sebeş, în anul 2018. Reclamantul din dosar este o profesoară şi locuieşte în Cugir. Pe numele acesteia există pe Facebook un cont fals care conţine informaţii şi fotografii cu caracter obscen, încă din anul 2015. De asemeena, contul are ca fotografie principală o imagine religioasă cu reprezentarea ”cinei cea de taină”.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în urmă cu câteva zile şi urmează să îi fie alocat un prim termen de judecată în perioada următoare. Persoanele fizice acţionate în judecată alături de Facebook ar fi creat sau ar avea legătură cu crearea contului fals de pe reţeaua de socializare. Foarte probabil, contul a fost realizat cu scopul de compromitere a persoanei vizate. Contul fals are 25 de ”prieteni”, cei mai mulţi cu nume din străinătate, dintre care o parte sunt, de asemenea, conturi false. 

Imagine indisponibilă

Practica în astfel de situaţii arată că o plângere la Poliţie sau Parchet nu rezolvă nimic având în vedere că o astfel de faptă nu poate fi încadrată juridic la o infracţiune. Singura soluţie rămasă ”victimelor” este reclamarea contului la Facebook pentru a fi şters, iar în situaţia în care acest lucru nu se întâmplă acţionarea în judecată a companiei care deţine reţeaua de socializare.

Potrivit Codului Civil, orice persoană are dreptul la propria imagine. ”În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri”, se mai afirmă în Cod. De asemenea, este considerată ”atingere adusă vieţii private”, utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Cum arată primul AKM românesc produs la Cugir. Arma de asalt modernă e superioară variantei ruseşti

 

VIDEO Soţul unei judecătoare din Alba, reţinut de procurori DIICOT în dosarul grupului infracţional acuzat de spălare de bani şi evaziune din afaceri cu aur

 

FOTO Chipurile create de natură în stâncile din Apuseni. Sfinxul Roşiei Montane şi imaginea regelui Decebal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite