Cum au petrecut românii Ziua Naţională. Între incidentul cu trenul regal de la Buşteni şi „unirea bucătarilor“ de la Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au îmbulzit la Buşteni să ia fotografii din mâna Principelui Radu FOTO Diana Frîncu
Oamenii s-au îmbulzit la Buşteni să ia fotografii din mâna Principelui Radu FOTO Diana Frîncu

Sute de mii de români au participat, în diverse oraşe ale României, la evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Printre momentele de bucurie şi paradele militare, s-au strecurat şi mai multe incidente.

ALBA. Marea Unire a bucătarilor la Alba Iulia. Cum au sărbătorit Ziua Naţională cei 20.000 de oameni ajunşi în oraşul unirii

O sărbătoare a oamenilor simpli. Astfel poate fi caracterizat pe scurt evenimentul de la Alba Iulia. Peste 20.000 de persoane au ajuns în Cetatea Alba Carolina pentru a se bucura de Ziua Naţională a României. În afară de localnici, au ajuns aici români din Republica Moldova, precum şi din multe alte ţări de pe glob. Am întâlnit în mijlocul oamenilor şi doi cetăţeni americani care au rămas plăcut surprinşi de ceea ce au văzut la Alba Iulia. O pată de culoare în sărbătoarea de la Alba Iulia a fost ”marea unire a bucătarilor”. Aproape 20 de bucătari din România şi Republica Moldova au preparat la ceaun peste 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţ.



La Alba Iulia au venit şi mai mulţi veterani ai războiului din anul 1992 din Republica Moldova. Aceştia au trecut pe la Putna şi Piatra Neamţ, după care au ajuns şi în oraşul unde s-a realizat Marea Unire. Printre participanţii la evenimente au fost şi cavalerii templieri reuniţi la Alba Iulia din mai multe zone ale ţării. Aceştia au defilat prin cetate şi au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul. O comanderie a cavalerilor templieri există şi la Alba Iulia şi este denumită "Iancu de Hunedoara.

ziua nationala alba iulia

ARAD. Expoziţie de trenuleţe„Modelismul feroviar este, în opinia noastră, o formă de expimare artistică, aşa cum sunt muzica şi poezia. Este o pasiune creatoare pentru oameni atenţi la detalii. Expoziţia de la Arad va cuprinde în special lucrări feroviare, trenuleţe, machete şi diorame complexe din care nu vor lipsi poduri, capete de pod, capete de tunel, peisaje, pasarele pietonale, semnale luminoase CFR“, a declarat arădeanul Mircea Moisescu, unul dintre expozanţi.

ARGEŞ. La mulţi ani, România! La mulţi ani, argeşeni! Parade militare, fanfară şi concerte de Ziua Naţională a RomânieiLa Piteşti, festivităţile zilei de 1 Decembrie au început la Cimitirul Eroilor, de pe strada Nicolae Dobrin, cu un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori şi a continuat cu o paradă militară în zona centrală a municipiului.La Mioveni, manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au început la ora 10, în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Mioveni, cu decernarea "Diplomelor de fidelitate" pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Administraţia locală le-a oferit diplome de fidelitate, şampanie, premii în bani şi flori.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Pe un frig pătrunzător, 500 de persoane şi 50 de mijloace tehnice au pus în scenă o paradă spectaculoasă la BistriţaPeste 1000 de bistriţeni s-au trezit devreme şi au fost prezenţi începând cu ora 09:00, la parada de 1 Decembrie, organizată în centrul Bistriţei. Frigul pătrunzător şi ora aleasă de autorităţi au făcut ca numărul celor care au admirat parada să fie mult mai mic decât în alţi ani.

parada bistrita 5

Cu toate acestea nu puţini au fost copiii care au ieşit din casă pentru a admira parada şi a flutura steguleţe. 

BRAŞOV. Mii de braşoveni au îndurat frigul pentru a sărbători ziua naţională în centrul oraşului. „Ziua Naţională este importantă, poate cea mai importantă pentru noi românii. Am adus copiii să vadă şi ei ceremonia. Eu cred că ar trebui să fim cu toţii mândrii de istoria noastră“, a spus Marian Toldea. „Din păcate mulţi dintre noi uităm ce înseamnă să fie patriot. Ziua naţională este un moment solemn şi mă bucur că la Braşov a fost marcată aşa cum se cuvine, cu paradă militară şi cu slujbă în amintirea eroilor şi nu cu fasole şi cârnaţi şi tarafuri“, a spus Elena Stroe. „Istoria ar trebui să fie o materie de bază în şcoli. Sunt mulţi copii care nu ştiu ce înseamnă 1 Decembrie, ce înseamnă Marea Unire şi e păcat“, a spus Adrian Costea.

Trenul regal a fost primit cu mare entuziasm la Braşov. FOTOSimona Suciu

Peronul întâi a fost astăzi neîncăpător pentru miile de braşoveni care au venit să întâmpine familia regală. Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au fost întâmpinaţi cu mult entuziasm la sosirea Trenului Regal în Gara Braşov.

BRĂILA. Concertul lui Dinu Iancu Sălăjanu, mai „gustat” decât fasolea oferită gratis de Primărie. În jurul orei 10.00, au început tradiţionalele ceremonii militare deschise, ca de obicei, de slujba oficiată de un sobor de preoţi şi continuate cu discursul prefectului Mădălina Cochino şi cu un scurt program artistic oferit de fanfara Garnizoanei Brăila, dirijată de col. Petrea Gogu. 

braila

A urmat parada militară de pe Calea Călăraşilor, la care au participat plutoane reprezentative ale tuturor unităţilor din cadrul Garnizoanei Brăila: genişti, cercetaşi, artilerişti, marinari militari, pompieri şi jandarmi.

CĂLĂRAŞI. Paradă la Orizont de Ziua Naţională, pe un frig pătrunzător. Aproximativ 1.000 de călărăşeni au sărbătorit 1 Decembrie. Pe un frig pătrunzător, aproximativ o mie de călărăşeni au participat la parada dedicată Zilei Naţionale de la Orizont. Deşi la Călăraşi, joi dimineaţă, termometrele nu arătau mai mult de minus 3 grade şi începuse să ningă, oamenii au ieşit din case pentru a patricipa la manifestările de 1 Decembrie. Ca în fiecare an, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost evocată de autorităţile oraşului. De departe, cel mai aşteptat moment a fost însă parada tehnicii militare.

CLUJ. Mii de clujeni la parada militară de Ziua Naţională. Transportoare blindate, tunuri, aruncătoare de proiectile reactive şi autospeciale din dotarea Poliţiei, Jandarmeriei şi SRI au făcut deliciul miilor de clujeni care au venit astăzi în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru a sărbători Ziua Naţională a României. Peste 300 de militari şi 40 de mijloace speciale au defilat pe străzile din centrul oraşului.

DOLJ. Ziua Naţională a României. Cele mai spectaculoase imagini de la parada de 1 Decembrie. Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a început în centrul oraşului în prezenţa autorităţilor şi a mii de craioveni.

craiova

Pentru ca festivităţile de 1 Decembrie, să iasă ca la carte, militarii s-au pregătit din timp. 

OLT. O paradă militară cum aşteptau de multă vreme slătinenii, urmată, imediat, de întrebarea: „Şi acum ce facem?“. Foarte mulţi slătineni au ieşit astăzi din casă să asiste la manifestările organizate de Prefectura Olt, Garnizoana Slatina şi Primăria Slatina. Copiii au fost de departe cei mai încântaţi şi dispuşi să facă orice pentru a obţine un steguleţ din partea organizatorilor, iar cei mai mulţi chiar l-au primit. O zi însorită de început de iarnă, nu foarte rece, deşi meteorologii prognozau grade sub zero, şi o aşteptare plăcută în jurul orei 10,00. Politicienii şi şefii de instituţii (în fapt, cei din urmă au fost contorizaţi, la un moment dat, la activul de partid) şi-au ocupat locurile în primele rânduri, preoţii s-au postat, după obicei, în faţa statuii domnitorului pentru scurta slujbă religioasă, cei mici au tot „negociat“ cu forţele de ordine pentru un loc în faţă, aproape de stradă, în aşteptarea paradei.

PRAHOVA. Trenul Regal, călătorie simbolică de 1 Decembrie pe ruta Sinaia - Sibiu. Principesa moştenitoare Margareta: „Călătoria, un simbol al continuităţii“Sute de persoane au venit, joi, 1 Decembrie, de ziua naţională a României, în gara din Buşteni acolo unde Trenul regal, în care s-au aflat membri ai Casei Regale Române, a poposit pentru câteva zeci de minute. Principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principesa Maria au fost întâmpinaţi de bătrâni, tineri şi copii deopotrivă, mulţi dintre ei având în mână steagul României şi însemne ale Casei Regale. Principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principesa Maria au păşit pe covorul roşu, special aşternut pe peron pentru oaspeţii de seamă, în jurul orelor 10.30.

Trenul Regal

După intonarea Imnului de stat şi a Imnului regal, alteţele sale au fost întâmpinate de un grup de copii, îmbrăcaţi în costume populare, cu pâine şi sare, dar şi cu buchete cu flori în culorile steagului naţional. În ciuda frigului şi a nisorii viscolite, principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principesa Maria au rămas minute bune pe peron unde au stat de vorbă cu oamenii şi le-au adresat câteva cuvinte.

SATU MARE. Manifestări concentrate de Ziua Naţională a României. Parada Militară a scos din case peste 1500 de sătmăreni. Manifestările au început, la ora 11.20, la statuia lui I.C Brătianu, acolo unde s-a rostit o scurtă alocuţiune şi s-au depus coroane de flori din partea autorităţilor. Nota discordantă la acest moment au făcut-o cercetaşii, care au ajuns la statuie după oficialităţi şi partide, intonând cântece patriotice pe tot parcursul şederii lor la monument. De asemenea aceştia au purtat pe braţe şi au fluturat un drapel lung de aproximativ 10 metri, de care au avut grija pe toată perioada manifestărilor.

SĂLAJ. Paradă militară fără tehnică de luptă. Nevoiţi să renunţe în ultima clipă la mijloacele de transport ori tehnica de luptă, în urma dispoziţiilor primite în acest sens de la eşaloanele superioare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, organizatorii ceremoniei dedicate zilei de 1 Decembrie au adus în faţa zălăuanilor doar efective de militare. Sutele de spectatori veniţi să asiste la parada militară organizată de Ziua Naţională a României au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu defilarea echipelor de militari, jandarmi, pompieri, poliţişti, precum şi a reprezentanţilor SMURD, Ambulanţei şi Crucii Roşii.

SUCEAVA. Ziua Naţională a României sărbătorită modest la Suceava. Mii de oameni au participat la parada militară din centrul oraşului. Oficialităţile sucevene au organizat pentru Ziua Naţională a României, începând cu ora 11.00, o paradă militară  pe bulevardul 1 Decembrie din municipiul Suceava, la care au luat parte mii de suceveni. În faţa acestora au defilat plutoane de militari de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Şcoala de Subofiţeri de Jandarmi de la Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Poliţia de Frontieră, precum şi un pluton de pompieri militari din Republica Moldova.

TIMIŞ. Ziua Naţională a României, sărbătorită la Timişoara cu parada forţelor de apărare şi de ordine. Cel mai aşteptat moment, în special în rândul celor mici, a fost parada forţele militare şi de ordine, de pe Bulevardul Revoluţiei din 1989. Primii care şi-au făcut apariţia au fost militarii de la Brigada 18 Infanterie Banat, din rândul cărora face parte şi Batalionul 32 infanterie Mircea “Scorpionii Galbeni”. 

Parada de 1 decembrie de la Timişoara

Au putut fi văzute camioane militare şi autospeciale de luptă, în timp ce pe cer au survolat elicoprele IAR-330 Puma M ale Escadrilei 712 Giarmata.

VRANCEA. Fasolea cu cârnaţi s-a lăsat mult aşteptată de pofticioşi. Pe străzile municipiului au putut fi văzute blindatele şi aruncătoarele de grenade care fac parte din dotarea militarilor vrânceni, tehnică militară compatibilă cu standardele NATO, precum MLI, Medevac, Complexul Ghepard, TAB-urile, Chevrolet Falcon, autostaţia Panther. Alături de tehnica de luptă a  Garnizoanei, la paradă au luat parte şi maşinile poliţiei, jandarmeriei, pompierilor şi SMURD.

focsani

Manifestările oficiale s-au încheiat cu un concert de muzică de fanfară susţinut pe esplanda din faţa Palatului Administrativ de Muzica Militară a Garnizoanei Focşani.

Vă mai recomandăm:

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite