Şoseaua de 8 milioane de euro care va scoate traficul greu din Alba Iulia. A fost lansată prima licitaţie pentru investiţie
0
Realizarea centurii de nord a municipiului Alba Iulia a intrat în linie dreaptă după ce administraţia locală a demarat procedura de elaborare a planului urbanistic zonal ce urmează să stea la baza viitoarei investiţii.
Drumul judeţean va realiza legătura între DN75 şi DN1, respectiv autostrada A1, Sebeş - Turda. Legăturile vor fi realizate în zona nodului rutier Alba Iulia Nord, la ieşire din municipiu spre Teiuş, respectiv în apropierea localităţii Şard, comuna Ighiu.
Traseul a fost stabilit încă din anul 2014, centura ocolitoare urmând să aibă o lungim de 4,6 km pe teritoriul municipiului Alba Iulia, respective de 1,4 km pe teritoriul comunei Ighiu. Procedura publică de contractare a serviciilor de eleborare PUZ are o valoare estimate de 126.100 de lei, fără TVA. Operatorii interesaţi pot depune oferte la Primăria Alba Iulia până în 15 mai 2020.
Acest nou traseu va asigura fluxul de ciruclaţie din sudul judeţului în zona nordică şi vestică, contribuind la creşterea gradului de eficienţă economică, îmbunătăţirea siguranţei şi a accesibilităţii judeţului. Un efect important va fi şi reducerea traficului în Alba Iulia prin dirijarea traficului pe viitoarea centură ocolitoare.

Traseul de la nodul rutier Alba Iulia Nord până lângă râul Ampoi
Terenurile pe care se va construi şoseaua sunt cu preponderenţă agricole, situate în cea mai mare parte în extravilanul celor două UAT-uri, fiind nevoie de exproprieri pentru cauză de utilitate publică. Reţelele edilitare identificate până în prezent sunt o linie electrică de 110 kVA, reţeaua de gaze naturale de înaltă presiune, canale colectare ape pluviale pentru îmbunătăţiri funciare şi reţeaua magistrală de apă. Drumul judeţean va fi proiectat pentru o viteză de 80 km/h.

Continuarea traseului şi traversarea râului Ampoi
Din punct de vedere a traseului, şoseaua de centură va pleca din sensul giratoriu de la nodul rutier Alba Iulia Nord, unde se face legătură cu DN1 şi autostrada A1, va trece pe la nord de uzina Saturn, iar după ce va traversa valea din zonă şi calea ferată va ”coborî” până în apropierea cursului râului Ampoi, unde există şi în prezent un drum comunal. Traseul va urma cursul râului până ce va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier Ampoiul şi va face conexiunea cu DN75 la Şard, înainte cu câteva sute de metri de podul rutier aflat la intrarea în localitate. Documentaţia va fi finalizată în acest an, urmând ca lucrările, ce urmează a fi finanţate de Consiliul Judeţean, să fie demarcate, cel mai probabil, în 2021. Investiţia este estimată la peste 8 milioane de euro.