Bolile cronice de rinichi, tratate târziu
011,7 % din români au astfel de afecţiuni, potrivit Societăţii Române de Nefrologie, iar cei mai mulţi ajung să facă dializă. Funcţionarea deficitară a rinichilor este rareori depistată în primele stadii, când poate fi tratată cu medicamente şi nu prin substituţia funcţiei renale cu aparate.
Cu o boală cronică de rinichi putem trăi ani întregi fără să ştim, fiindcă, în general, nu are simptome specifice sau suficient de supărătoare ca să ne trimită la medic. Rinichii încep să-şi piardă din funcţii pe fondul unor probleme precum hipertensiunea arterială, şi ajung ca, în câteva luni sau chiar în câţiva ani, să nu-şi mai poată duce la îndeplinire sarcina de filtrare a sângelui şi de eliminare a reziduurilor din corp.
Atunci când dintr-un rinichi a mai rămas funcţională doar o porţiune de 10%, se instalează insuficienţa renală cronică şi este necesară preluarea activităţii pierdute a organului de către un dispozitiv de dializă.
Deficienţa trebuie depistată devreme
Există cinci stadii în cazul unei boli cronice de rinichi, iar în stadiile 1 şi 2, deteriorarea rinichiului poate fi încetinită cu ajutorul unor medicamente administrate pe cale orală. Atunci când ajunge în stadii avansate (4 sau 5), singurele opţiuni terapeutice rămân dializa peritoneală, hemodializa şi, în final, transplantul renal. Din păcate însă, de cele mai multe ori, bolile renale sunt depistate târziu. În fazele de început, bolile cronice de rinichi se manifestă printr-o cantitate mai mică de urină eliminată într-o zi, prin acumularea de lichide în ţesuturi, prin oboseală inexplicabilă, scăderea apetitului, somnolenţă şi prin dureri de cap.
Testele uzuale de sânge oferă indicii suficiente
Orice analiză a sângelui şi a sumarului de urină vizează şi evaluarea unor parametri care indică sănătatea rinichilor. Este vorba despre nivelul de creatinină, de uree şi de acid uric, dar şi despre cel al proteinelor din urină.
Atunci când analizele indică un nivel al creatininei mai mare de 1,2 la femei şi, respectiv, peste 1,4 la bărbaţi, ar trebui să ne îngrijorăm. Atenţie şi la proteinele din urină, orice prezenţă a acestora fiind anormală, avertizează specialiştii.
Tipul de dializă, important
Atunci când rinichiul s-a deteriorat atât de mult, încât nu mai poate sub nicio formă să-şi îndeplinească funcţiile, se impune dializa. De altfel, cele mai multe persoane cu boală cronică de rinichi ajung la acest tip de tratament fiindcă sunt depistate în stadiile de insuficienţă renală cronică.
„Cel mai bine ar fi ca persoanele cu insuficienţă renală cronică să înceapă tratamentul cu dializă peritoneală, care se face acasă, este mai ieftină şi mai eficientă. Iar într-un interval scurt, să primească un transplant renal. La noi însă se foloseşte cel mai frecvent hemodializa, care se face doar la spital şi care este mai scumpă. În plus, există un deficit de donatori de rinichi", precizează profesorul doctor Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti.
Hipertensivii şi diabeticii, la risc
Principalii factori de risc ai apariţiei bolilor cronice de rinichi (BCR), care afectează o persoană din zece la nivel mondial, sunt: diabetul, hipertensiunea arterială, istoricul familial de BCR, dar şi fumatul, deshidratarea şi introducerea în organism a unor substanţe toxice pentru rinichi.
Faci jogging, trăieşti cu şapte ani mai mult
Studiile arată că persoanele care fac jogging îşi prelungesc viaţa cu cinci până la şapte ani. Alergarea este indicată şi celor cu diabet zaharat (scade glicemia) şi celor care vor să piardă kilogramele în plus, pentru că este la fel de eficientă în arderea grăsimilor ca şi aerobicul, mersul pe bicicletă sau înotul. De asemenea, alergările în aer liber combat depresia, normalizează tensiunea arterială şi cresc puterea de concentrare. Pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să alergăm de cel puţin trei ori pe săptămână, 30 de minute. Este mai sănătos să alergăm dimineaţa, pentru că nivelul de poluare este mai scăzut.
Alergi şi câştigi!
Vino duminică, 11 septembrie, în parcul Herăstrău (intrarea Piaţa Charles de Gaulle) din Bucureşti, participă la crosul „Click! Sănătate" şi poţi câştiga biciclete, abonamente la sală şi numeroase premii-surpriză. Înscrierile se fac începând de la ora 7.30, pe baza talonului din revistele „Click! Sănătate", „Click pentru femei" sau din ziarele „Adevărul" sau „Click" din această săptămână. Atmosfera va fi întreţinută de Free Deejays şi de Sylvie Jolie.